Η ύπαρξη του φαρικού συστήματος στις Ελληνικές θάλασσες είναι ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια της ναυσιπλοίας σε αυτές, αλλά φαίνεται ότι στην εποχή του Μνημονίου θα έχουμε και… «Αναδόχους Φάρων», όπως προκύπτει από την ανάγνωση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΘΑ «περί Φάρων, Στρατολογίας και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορική και με πολύτιμο έργο Υπηρεσία Φάρων (ΥΦ) ανήκει ως ανεξάρτητη υπηρεσία στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και διοικείται από αξιωματικό του ΠΝ. Ωστόσο το κόστος συντηρήσεως των φάρων, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ανακηρυχθεί σε «διατηρητέα Μνημεία» και προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει φτάσει πλέον σε δυσθεώρητα ύψη, απαγορευτικά πλέον για τον ισχνό προϋπολογισμό του ΓΕΝ.

Επομένως λοιπόν και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου κάποιος ενδιαφερόμενος, ιδιώτης ή εταιρεία, θα αναλαμβάνει το κόστος κάποιου φάρου και σε «αντάλλαγμα» θα μπορεί να παραμένει στις εγκαταστάσεις του φάρου για κάποιες ημέρες το χρόνο, εν είδει «διακοπών», όπως προβλέπεται σε κάποιο εκ των άρθρων του σχεδίου νόμου.

Το σχετικό άρθρο 47 για την εξουσιοδότηση ιδιωτών ως αναδόχων φάρου έχει ως ακολούθως:

’ρθρο 47: Εξουσιοδοτήσεις

7. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εθνικής ’μυνας, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της ΥΦ, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εκμίσθωσης φανών και φωτοσημαντήρων και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 16.

8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής ’μυνας και Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της ΥΦ και εισήγηση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου του ΠΝ, καθορίζεται η διαδικασία της πρόσκλησης των ενδιαφερομένων για τη συμμετοχή στην Αναδοχή Φάρου, της εξέτασης των υποψηφιοτήτων τους, της επιλογής τους ως Αναδόχων, των όρων και των προϋποθέσεων ανακήρυξής τους, η παρακολούθηση της Αναδοχής, ο προσδιορισμός των δικαιωμάτων τους και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 20.

Λ.Σ.Μ.