Με το μάθημα της Πληροφορικής, των Λατινικών και της Χημείας συνεχίζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ).

Τα parapolitika.gr σε συνεργασία με το Νέο Φροντιστήριο δημοσιεύουν τις ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα, τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Παράλληλα, σχολιάζουν τα θέματα τα οποία «έπεσαν», αναδεικνύοντας έτσι την ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων.

Παρακάτω, παρατίθενται οι λύσεις των θεμάτων που οι υποψήφιοι κλήθηκαν σήμερα να απαντήσουν.

Λατινικά

A1. Εκείνος παρουσιάστηκε σε αυτούς για να τον δουν να κάθεται σε σκαμνί δίπλα στη φωτιά και να γευματιζει από ξύλινο πιάτο. Περιφρόνησε τα πλούτη των Σαμνιτών και οι Σαμνίτες θαύμασαν τη φτωχεια του. Δηλαδή όταν είχαν φέρει σε αυτόν μεγάλη ποσότητα χρυσού σταλμένο από το δημόσιο ταμείο τους, για να το χρησιμοποιήσει, χαλάρωσε το πρόσωπο με το γέλιο και αμέσως είπε.

Φροντίζει και προνοεί να μη γίνουν γνωστά τα σχεδιά μας από τους εχθρούς, αν αρπάξουν την επιστολή (αν αρπαχθεί η επιστολή). Γι' αυτό το λόγο στέλνει επιστολή γραμμένη στα ελληνικά. Συμβουλεύει τον απεσταλμένο, αν δεν μπορέσει να πλησιάσει, να δέσει την επιστολή στον ιμάντα του ακοντίου και να το ρίξει μέσα στο στρατόπεδο. Στην επιστολή γράφει ότι θα φτάσει γρήγορα με τις λεγεώνες του. Ο Γαλάτης, επειδή φοβήθηκε τον κίνδυνο, αποφάσισε να ρίξει το ακόντιο.

Β1.

1.- γ

2.- α

3.- δ

4.- β

5.-ε

Β2.

1.- στ

2.-α

3.-δ

4. γ

5. β

Γ. 1.

noster

hostibus

tergorum

eques

maiore

caedi

illud / illius

id

pondera

vultus

re

celerius / celerrime

pericula

Γ. 2.

gesserint

cernetur

fite

miraturos esse / miratos fore

allatum

utens / usurus / usus

dic

curabimus

misit

adeundo

potuisset

abice

Δ1α.

eis αντικείμενο του ρήματος occurunt

Assidentem κτηγορηματική μετοχή από το spectandum (αισθήσεως σημαντικό), αναφέρεται στο se, λειτουρεί ως κατηγορούμενό του

Risu αφαιρετική οργανική του τρόπου στο ρ. risit

Consilia υποκείμενο του ρήματος cognoscantur

Ob rem εμπρόθετος προσδιορισμός του εξωτερικοού αναγκαστικού αιτίου στο ρ. mittit

Δ1β. Δευτερεύσουσα ονοματική, βουλητική πρόταση, εισάγεται με τον σύνδεσμό ne (αρνητική), εκφέρεται με υποτακτική γιατί το περιεχόμενό της είναι κάτι το επιθυμητό, συγκεκριμένα με υποτακτική ενεστώτα (cognoscantur),γιατί εξαρτάται από αρκτικό χρόνο(curat, providet), υπάρχει ιδιομορφία ως προς την ακολουθία χρόνων, η βούληση είναι ιδωμένη τη στιγμή που εμφανίζεται στο μυαλό το ομιλητή και όχι τη στιγμή της πιθανής πραγματοποίησής της, συγχρονισμός κύριας και δευτερεύουσας, λειτουργεί ως αντικείμενο των ρημάτων curat , providet

Δ2α. missum (επιθετική μετοχή) quod missum est/erat

Veritus (αιτιολογική μετοχή) quod veritus erat (αντικειμενική αιτιολογία)

Quod veritus esset (υποκειμενική αιτιολογία)

Cum veritus esset (η αιτιολογία είναι αποτέλεσμα εσωτερικής λογικής διεργασίας )

Δ2β. ‘ Ego cum legionibus celeriter adero’

Σχολιασμός Λατινικών

Η επιστροφή των Λατινικών στη ζωή των υποψηφίων της ομάδας προσανατολισμου των Ανθρωπιστικών σπουδών συνοδεύτηκε από εξαιρετικά βατά θέματα που σε καμία περίπτωση δε θα προβλημάτισαν τους προετοιμασμένους υποψηφίους. Αντιθέτως, θα αποτέλεσαν μια ευχάριστη έκπληξη για δυο λόγους: πρώτον ήταν εμφανής η διαφορά δυσκολίας σε σχέση με τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών και δεύτερον οι φετινοί υποψήφιοι είχαν πλήρη άγνοια για το τι να περιμένουν από μια ογκωδέστατη ύλη 35 κειμένων, όλων των γραμματικοσυντακτικών φαινομένων, μιας εισαγωγής γραμμένης με επιτήδευση, ακατάλληλης για εξέταση, και της ετυμολογικής συσχέτισης ελληνικών και λατινικών λέξεων.

Μια και τα 2 τελευταία εντάχθηκαν ως νέα στοιχεία στην εξέταση του μαθήματος οι μαθητές σίγουρα ανακουφίστηκαν που είδαν τα αντίστοιχα ζητήματα Β1 και Β2 να έχουν τη μορφή κλειστού τύπου(αντιστοίχησης) και να είναι μικρής δυσκολίας.

Όσον αφορά τα δοθέντα κείμενα, έπεσαν το 16, το 36 και το 45 με τους υποψηφίους να καλούνται να μεταφράσουν τα 2 από τα 3.

Όσον αφορά στις ασκήσεις γραμματικής, τη Γ1 που αφορά ουσιαστικά, επίθετα και αντωνυμίες και τη Γ2 που αφορά ρηματικούς τύπους η μορφή των ασκήσεων παραπέμπει στον κλασικό τρόπο εξέτασης του μαθήματος πριν αντικατασταθεί από την Κοινωνιολογία.

Τέλος, οι ασκήσεις συντακτικού, 2 τον αριθμό με 2 υποερωτήματα η καθεμιά ξαφνιάζουν γιατί ποσοτικά είναι ελάχιστες και γι’ αυτό η κατανομή των μονάδων κρίνεται παχυλή έως εξαιρετικά γενναιόδωρη. Κάποιος θα μπορούσε να συνοψίσει τις ασκήσεις σε 15 λέξεις: συντακτική αναγνώριση λέξεων, αναγνώριση μιας δευτερεύουσας, ανάλυση 2 μετοχών και ένας πλάγιος λόγος σε ευθύ. Θεωρώ πως οι υποψήφιοι θα έτριβαν τα μάτια τους αναζητώντας που είναι οι υπόλοιπες ασκήσεις.

Συγκεφαλαιωτικά, τα φετινά θέματα επαναφέρουν με πολύ ομαλό και ανώδυνο τρόπο τα Λατινικά ώς πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

Πληροφορική - Απαντήσεις










Πληροφορική - Σχολιασμός Θεμάτων


Τα θέματα του φετινής εξέτασης στο μάθημα ΑΕΠΠ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ κρίνονται απαιτητικά σε σχέση με ΤΑ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ.

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ Η εξέταση στο μάθημα Πληροφορικής, περιλαμβάνει θέματα θεωρίας και ασκήσεων ή προβλημάτων κλιμακούμενης δυσκολίας.

Α) Τα θέματα θεωρίας αποτελούνται από ερωτήσεις διαφόρων τύπων με τις οποίες ελέγχονται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας, η κριτική και συγκριτική ικανότητα των υποψηφίων, η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων , την εξαγωγή συμπερασμάτων και η δυνατότητα παρουσίασής τους με σωστούς επιστημονικούς όρους και σωστό γραπτό λόγο.

Β) Τα θέματα ασκήσεων ή προβλημάτων στοχεύουν στον έλεγχο της ικανότητας του/της υποψηφίου/ας να χρησιμοποιεί, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησαν κατά την εκπαίδευση αυτών για την επίλυσή τους.

Η εξέταση στο ανωτέρω μάθημα περιλαμβάνει ένα (1) θέμα θεωρίας και τρεις (3) ασκήσεις ή προβλήματα, σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος και τις εφαρμογές του.

Η βαθμολογία προκύπτει κατά 40% από το ΘΕΜΑ_Α της θεωρίας και κατά 60% (3x20%) από τα ΘΕΜΑ_Β ΘΕΜΑ_Γ ΘΕΜΑ_Δ τις ασκήσεις ή τα προβλήματα.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ

ΘΕΜΑ Α

ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ… ΣΥΛΟΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Α2 ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΕ ΔΥΑΔΙΚΟ

ΔΕΝΔΡΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ.

Α3. ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ

ΣΕ ΟΡΟΥΣ ΑΥΤΩΝ.

Α4 ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΛΑΘΏΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΥΤΩΝ

ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΘΕΜΑ Β

ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ Β1 ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΚΕΝΩΝ ΣΕ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΑΠΟΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ Β2 ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΡΟΗΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΔΟΜΗ.

ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤA ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝA ΕΡΩΤΗΜΑTA ΗΤΑΝ ANAMENOMENA ΑΦΟΥ ΟΙ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΚΑΤΙ ΣΥΝΘΕΤΟ

ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΑΡΙΣΤΗ ΓΝΏΣΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ … ΕΚΤΙΜΏ ΟΤΙ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΚΑΙ Β ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 60/100 ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΝΕΙ 12 ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ 20.

ΘΕΜΑ Γ ΚΑΙ ΘΕΜΑ Δ

ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ 20 /100 ΕΚΑΣΤΟ ΔΗΛ. 4 ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ 20

ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΑΥΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΣΑΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΖΗΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ

Ο ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Γ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟΣ ΚΑΙ ΗΘΕΛΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ( ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ )

ΤΟ ΘΕΜΑ Δ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ Γ ΗΤΑΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΙΝΑΚΩΝ.

Χημεία Προσανατολισμού - Απαντήσεις