Λίγοι μήνες έχουν περάσει από το θάνατο του Γιώργου Τράγκα και ήδη από το άνοιγμα της διαθήκης του και μετά έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα για την απόκτηση της αμύθητης περιουσίας του.

Μετά το 50σέλιδο πόρισμα του ΣΔΟΕ και τη δέσμευση της περιουσίας του, ο οικονομικός εισαγγελέας αποφάσισε τη δέσμευση της περιουσίας και της συζύγου του, Μαρίας Καρρά, αλλά και δύο ακόμη πρώην συνεργατών του.

Το μυστήριο μεγάλο και τα ερωτηματικά πολλά, με τις Αρχές να προσπαθούν να βρουν την άκρη του νήματος. Κι ένα από αυτά τα μυστήρια που απασχολεί τις Αρχές και που είναι πιθανό να οδηγήσει και στην άκρη του νήματος είναι οι 10 ράβδοι χρυσού που ανήκουν στον Γιώργο Τράγκα και βρίσκονται σε μία από τις θυρίδες του σε τράπεζα του εξωτερικού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ράβδοι χρυσού είναι... ασυνόδευτες, δηλαδή, δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα που να ταυτοποιούν τη νόμιμη απόκτησή τους, αλλά και τη διαδρομή που ακολούθησαν μέχρι τη συγκεκριμένη θυρίδα.

Η νόμιμη κατοχή ράβδων χρυσού προβλέπει την ύπαρξη επίσημων εγγράφων που να πιστοποιούν τον κωδικό γνησιότητας, την προέλευση, το ιστορικό και εφόσον υπάρχει
αγοραπωλησία τα ονοματεπώνυμα των κατόχων. Αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν στις ράβδους του Γιώργου Τράγκα, κάτι που σημαίνει ότι τις προμηθεύτηκε μέσω άλλης οδού, η οποία επίσης συνηθίζεται και σε κάποιες χώρες δεν είναι παράνομη, όπως η Νότια Αμερική.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Live News», οι ελληνικές Αρχές μεταξύ άλλων ερευνούν με μεγάλη προσοχή τη διαδρομή που μπορεί να ακολούθησαν οι ράβδοι χρυσού, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αγοράστηκαν στην Ελλάδα και στη συνέχεια να κατέληξαν στο εξωτερικό.

Οι έρευνες κινούνται ώστε να βρεθεί ο πρώην κάτοχος, αφού ο Γιώργος Τράγκας δεν είναι στη ζωή για να εξηγήσει την προέλευσή τους και να διαπιστωθεί εάν η αγοραπωλησία τους έγινε με νόμιμο τρόπο.

Η μέση τιμή μίας ράβδου χρυσού του ενός κιλού ανέρχεται στις 57.000 με 58.000 ευρώ με τους ειδικούς του «χρυσού» να αναφέρουν πως το σχήμα, αλλά και το μέγεθος διαμορφώνουν και τις τιμές. Οι Αρχές το επόμενο διάστημα θα ψάξουν και για χαρτιά που θα μπορούν να δικαιολογούν την κατοχή τους από το δημοσιογράφο, διαφορετικά την υπόθεση θα αναλάβει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σε δηλώσεις του μάλιστα ο πρώην διευθυντής της κεντρικής υπηρεσίας του ΣΔΟΕ Θεόδωρος Φλωράτος ανέφερε ότι οι Αρχές ερευνούν την προέλευση του χρυσού. «Ο χρυσός δεν διακινείται σε φυσική κατάσταση, αλλά στα χαρτιά. Πού βρήκαν το χρυσό για να τον έχουν στα χέρια; Είναι σοβαρό θέμα. Ο χρυσός κυρίως κινείται από τη Νότια Αμερική, γιατί μόνο εκεί δεν καταγράφονται στα χαρτιά οι συναλλαγές. Κι εγώ γιατί το λέω αυτό, γιατί όλα αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Ένας που έχει χρυσό στα χέρια του τον έχει αδήλωτο. Ο δηλωμένος είναι στις τράπεζες».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα OnTime