Κάτω από τη μύτη του ΣΔΟΕ και της Εφορίας ο Γιώργος Τράγκας έχτιζε την αυτοκρατορία του, με ακίνητα- φιλέτα στις πιο ακριβές περιοχές του πλανήτη.

Μετά το θάνατό του από κορoναϊό τον περασμένο Δεκέμβριο και τα εξώδικα που αντάλλαξαν οι κληρονόμοι του για τη διαθήκη, κινητοποιήθηκε η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος και διέταξε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσιογράφου και της χήρας του, Μαρίας Καρρά.

Είχε προηγηθεί ένα κρυφτό επί 20 ολόκληρα χρόνια του εκλιπόντα με την Εφορία και το ΣΔΟΕ, με μεγάλο χαμένο το Ελληνικό Δημόσιο, αφού μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα εταιρειών με έδρα τη Βρετανία, τη Λιβερία, τον Παναμά και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, απέκρυπτε περιουσιακά στοιχεία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα.

«Δημιουργούνται βάσιμες υποψίες ότι ο Γεώργιος Τράγκας και η σύζυγός του Μαρία Καρρά προχωρούσαν στη συστηματική δημιουργία εταιριών για την κάλυψη των εικονικών συναλλαγών μεταξύ των εταιριών τους, αποκομίζοντας όχι μόνο σημαντικά οικονομικά οφέλη από αυτές και από την ιδιοποίηση του ΦΠΑ αλλά δημιουργώντας παράλληλα οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον ύψους 13.242.044,08€».

Όταν σωρεύονταν τα χρέη στο Δημόσιο, φρόντιζαν, σύμφωνα με το πόρισμα, να αποχωρούν και να τα φορτώνουν σε άλλα πρόσωπα. «Συστηματική πρακτική τους με πρόδηλο τρόπο αποτελούσε το γεγονός ότι κατά τη στιγμή δημιουργίας των οφειλών αποχωρούσαν από τη νόμιμη εκπροσώπηση των εταιριών, τοποθετούσαν στη θέση τους άλλους νόμιμους εκπροσώπους, οι οποίοι αναλάμβαναν την ευθύνη όλων των χρεών».

Το μόνο βέβαιο για την Αρχή είναι ότι ο Γιώργος Τράγκας δεν θα μπορούσε με τις νόμιμες αμοιβές του να έχει αποκτήσει 17 ακίνητα-φιλέτα στις ακριβότερες γειτονιές του πλανήτη.

«Συμπερασματικά από το σύνολο των στοιχείων και ευρημάτων που συγκεντρώθηκαν αξιολογούμενα καθ’ αυτά και στο σύνολό τους προέκυψε ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η συγκέντρωση τόσο μεγάλης περιουσίας σε σχέση με την επαγγελματική ενασχόληση ως δημοσιογράφου-εκδότη, του προαναφερόμενου», επισημαίνει το πόρισμα, ενώ προσθέτει ότι στοιχειοθετούνται βαρύτητα αδικήματα βάζοντας στο «κάδρο» και τη χήρα του δημοσιογράφου.

«Η περιουσία αποτελεί προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας και δη αδικημάτων, όπως εκβίαση, απάτη κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ηθική αυτουργία σε απιστία, φοροδιαφυγή και μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, στην τέλεση των οποίων συμμετείχε η Καρρά Μαρία…».

«Φύλλο και φτερό» οι φάκελοί του 

Την ίδια ώρα δύο εισαγγελείς μαζί με το επιστημονικό προσωπικό κάνουν φύλλο και φτερό τους φακέλους, ενώ παράλληλα ερευνούν, μέσω των φορολογικών δηλώσεων, που στην 20ετία αγγίζουν τα 6 εκατομμύρια, δηλωθέντα εισοδήματα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει φοροδιαφυγή.

Ήδη ετοιμάζονται αιτήματα δικαστικής συνδρομής στο εξωτερικό για να εντοπιστεί και δεσμευθεί η σημαντική ακίνητη περιουσία του εκδότη στο εξωτερικό.

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι 19 χρόνια πριν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είχαν διαπιστώσει πως κάτι δεν πήγαινε καλά με την περιουσία του Γιώργου Τράγκα. Το γιατί «πάγωσαν» οι έλεγχοι είναι μια εύλογη απορία που διατύπωσε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ εκείνη την περίοδο.

«Το 2003 από το ΣΔΟΕ έγινε έλεγχος στις επιχειρήσεις του κ. Τράγκα. Διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις ΦΠΑ και ΦΜΥ, οι οποίες μαζί με τις υπερημερίες έφθασαν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Επίσης είχαμε διαπιστώσει αγορά, μέσω offshore εταιρείας, βίλας στη Βόρεια Κέρκυρα, η οποία απεδείχθη ότι ήταν ιδιοκτησίας του κ. Τράγκα. Ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε ελέγχους Πόθεν Έσχες και απόκρυψης εισοδήματος, οι οποίοι με τις εκλογές του 2004 και μετά την αποχώρησή μου, δεν προχώρησαν. Εκφράζω την απορία μου ότι όλα αυτά έπρεπε να γίνουν πολύ νωρίτερα και όχι μετά θάνατον», είπε ο Δημήτριος Μπαντζελής, πρώην γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 21/6