Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας, θα αρχίσει την Τετάρτη, 15 Ιουνίου, η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό.

Συνολικά 50 κατηγορούμενοι, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ακόμα 49 υψηλόβαθμα και μη στελέχη της Χρυσής Αυγής, κάθονται στο εδώλιο του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Όλοι καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό -κατά περίπτωση- σε ποινές από φυλάκιση 2 ετών μέχρι κάθειρξη 13 ετών και 8 μηνών.

xrusi_avgi

 Η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης θα κριθεί εκ του μηδενός. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, τις μαρτυρικές καταθέσεις, τα έγγραφα και το βιντεοληπτικό υλικό και θα καταλήξει σε νέα ετυμηγορία. Τα θύματα και οι συγγενείς τους ζητούν την επανάληψη της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ενώ οι κατηγορούμενοι την αθώωσή τους.

Κι αυτό ενώ, μεσούσης της ακροαματικής διαδικασίας, αναμένεται να υπάρξουν μαζικές αποφυλακίσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής, καθώς, σύμφωνα με τους νομικούς παραστάτες των θυμάτων, υπήρξαν σε πολλές περιπτώσεις χαμηλές ποινές, οι οποίες κυμαίνονται στα 6 με 7 έτη, κάτι που σημαίνει πρακτικά πως σύντομα θα συμπληρωθεί ο χρόνος για την «υφ’ όρον απόλυση» αρκετών καταδικασθέντων από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Πρόκειται για ποινές που έχουν επιβληθεί σε περίπου 20 εμπλεκόμενους στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων και πρώην βουλευτές.

Ποιοι θα καταδικαστούν σε υψηλότερες ποινές

Σε κάθε περίπτωση, μόνο 12 κατηγορούμενοι είναι δυνατόν να καταδικαστούν σε υψηλότερες ποινές από αυτές που τους επιβλήθηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Πρόκειται για τους επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τους πέντε καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ, των οποίων οι ποινές κρίθηκαν χαμηλές από τον εισαγγελέα Εφετών, με αποτέλεσμα να ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, δεν επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες οι αρμόζουσες ποινές για τη βαρύτητα των εγκλημάτων για τα οποία καταδικάστηκαν. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η έκβαση της δίκης για αυτούς είναι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα, από την αθώωση μέχρι και την επιβολή του ανώτατου ορίου ποινής των 15 ετών. Στην περίπτωση, μάλιστα, που υπάρξει επανάληψη της πρωτόδικης καταδίκης, εκτιμάται από νομικούς κύκλους πως ανοίγει ο δρόμος και για τη χρηματική αποζημίωση των προσώπων που μπήκαν στο στόχαστρο της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Το ιστορικό

Η ιστορική απόφαση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών εκδόθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ενόχους τους κατηγορουμένους, τον Νίκο Μιχαλολιάκο και ακόμα έξι πρωτοπαλλήκαρά του ως διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης και καταδίκασε άλλους 43 κατηγορουμένους για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατά περίπτωση για την τέλεση βαρύτατων κακουργημάτων. όπως η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αξιολόγησε ότι δεκάδες άλλες επιθέσεις, όπως η ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, οι απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά των μελών του αναρχικού στεκιού «Αντίπνοια» και οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, τελέστηκαν στο πλαίσιο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και εντολής της ηγεσίας της. Οι δικαστές του πρώτου βαθμού «είδαν» τη δράση μιας ιεραρχημένης, δομημένης εγκληματικής οργάνωσης στον τρόπο λειτουργίας της Χρυσής Αυγής.

mixaloliakos
▶Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ενόχους τον Νίκο Μιχαλολιάκο και ακόμα έξι πρωτοπαλλήκαρά του

Όπως κρίθηκε, τα στελέχη της Χρυσής Αυγής ακολουθούσαν την αρχή του αρχηγού. «Ο γενικός γραμματέας, ο αρχηγός, ο ανώτατος ηγέτης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, έχει την απόλυτη, απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη εξουσία, έως και την απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων. Η πίστη στον αρχηγό ανάγεται σε επίπεδο μεταφυσικής, εκδηλώνεται δε πανηγυρικά και με τη διαδικασία όρκου», αναφέρεται στην πρωτόδικη απόφαση.

Και στο Εφετείο, το κυρίαρχο γεγονός που θα απασχολήσει δικαστές και ενόρκους είναι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Όπως έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η εν λόγω δολοφονία έγινε στο πλαίσιο εκτέλεσης συγκεκριμένου σχεδίου και εντολής με πολιτικο-ιδεολογικό κίνητρο, στο πλαίσιο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, και δεν αποτέλεσε μεμονωμένη ενέργεια, αλλά τελούσε σε γνώση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.

Συνολικά, το δικαστήριο έκρινε ότι καμία από τις εγκληματικές ενέργειες που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή δεν είχε γίνει σε αντίθεση με τη θέληση και τη γνώση της ηγεσίας της.