Ρέθυμνο: "Παρέα... για τον Σήφη"
Σχεδιασμός για την απομάκρυνση του κροκόδειλου
Επι χάρτου σχεδιασμός, θα πραγματοποιηθεί σε σύσκεψη στις 10/07 και αναμένεται να αποφασιστεί ο τρόπος προσέγγισης του "Σήφη", του κροκόδειλου, που εντοπίσθηκε στο φράγμα Ποταμών του Ρεθύμνου, ώστε να απομακρυνθεί.
Η "επιχείρηση "Σήφης" μετρά αντίστροφα, με το ερπετό να... "κάνει τις τελευταίες του βουτιές" στο φράγμα.
Τρεις ημέρες, υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν οι ενέργειες από ομάδα Δασολόγων, Επιστημόνων με ειδίκευση στην ερπετολογία, ενώ θα υπάρξει η συμμετοχή της τοπικής Αστυνομίας και προσωπικού της ΕΜΑΚ σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο κροκόδειλος να μεταφερθεί είτε σε φυσικό περιβάλλον, είτε στο ενυδρείο Ηρακλείου, είτε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (Σπάτα Αττικής) όπου φιλοξενείται και η..."Σάσα" ο θηλυκός κροκόδειλος.
Ενωμεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της Ασφάλειας Ηρακλείου, πορκειμένου να εντοπισθεί ο κάτοχος του "Σήφη" που βρέθηκε στο φράγμα των Ποταμών. ’τομο το οποίο υποδείχθηκε και εξετάσθηκε δεν προέκυψε να είναι ο ιδιοκτήτης του, αφού εξακολουθεί να έχει στη κατοχή του τον κροκόδειλο που ανέφεραν οι πληροφορίες. Επίσης ερευνάται καταγγελία από κάτοικο της περιοχής, σύμφωνα με την οποία φέρεται άτομο να επιχείρησε να του πουλήσει έναν κροκόδειλο, ωστόσο το γεγονός ότι δεν κατείχε τα απαραίτητα πιστοποιητικά, τον απέτρεψε από την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.
Ο "Σήφης" δεν ειναι ο "πρωτοπόρος εισβολέας" στο Ελληνικό οικοσύστημα, όπως αναφέρεουν Βιολόγοι της περιοχής. Το 2001 Ελληνομαερικανός επιχειρηματίας είχε εγκατελείψει στην λίμνη της Αγίας Χανίων, βουβαλοβατράχους, ενώ υπάρχουν αρκετές καταγγελίες για ιδιοκτήτες ερπετών και άλλων οργανισμών, οι οποιοι αρχικά τα αναλαμβάνουν και μόλις αναπτυχθούν τα εγκαταλείπουν.