«Όπλο» κατά του κοροναϊού παραμένουν οι μάσκες και τα ατομικά μέτρα προστασίας, καθώς μπορεί τα μέτρα να μην είναι υποχρεωτικά πια, τουλάχιστον σε κάποιους χώρους, όμως οι μετρήσεις δείχνουν, ότι ο κοροναϊός, είναι εδώ και μάλιστα τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά.

Μετά την άρση των μέτρων κατά του κοροναϊού ο ιός δείχνει να επιστρέφει δριμύτερος.

Στο ίδιο έργο θεατές. Πριν πέσει οριστικά η αυλαία του 5ου πανδημικού κύματος, έπεσαν οι τίτλοι αρχής του 6ου κατά σειρά. Του θερινού. Που όπως όλα δείχνουν έρχεται νωρίτερα αλλά ελπίζουμε να φύγει και πιο γρήγορα και κυρίως με ελάχιστες συνέπειες.

 «Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα υπάρχει ένα θερινό κύμα, το οποίο τουλάχιστον οι προγνώσεις οι οποίες μας κάνουν είναι ένα κύμα που δε θα μας επηρεάσει. Βέβαια καλό είναι, οι πιο ευάλωτες ομάδες να τηρούν οι ίδιοι κάποια μέτρα αυτοπροστασίας» τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

 Αιτία για την άνοδο των κρουσμάτων; Οι υποπαραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον, που είναι εξαιρετικά μεταδοτικές, διαφεύγουν της ανοσίας και εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα, δίνοντας μάλιστα πολλές επαναμολύνσεις.

 Ως θερινό το κύμα, χτυπά ήδη κυρίως τουριστικούς προορισμούς με το δείκτη θετικότητας να φτάνει στη Μύκονο το 36.98%, το 25,32% στη Σαντορίνη, στη Μήλο 15,7% και 14,7% στην Πάρο. Αυξημένη είναι η θετικότητα σε Κάρπαθο, Ζάκυνθο και Ρόδο.

 Η μη χρήση μάσκας και η χαλάρωση των μέτρων φαίνεται ότι συντελούν καθοριστικά στην αύξηση των κρουσμάτων. Ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας με τους ειδικούς πάντως να εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο.

 «Σίγουρα θα υπάρξει ένας σχεδιασμός γιατί θα υπάρξει άνοδος κρουσμάτων. Αναλόγως της πίεσης που θα έχουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε πίεση και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιηθούν πολλά και μπορεί να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί τίποτα» συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

 Το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 7.158 νέα κρούσματα, 1.062 επαναμολύνσεις και οκτώ ασθενείς κατέληξαν. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η άνοδος των κρουσμάτων έχει οδηγήσει και σε αύξηση στη ζήτηση των self tests στα φαρμακεία.