Τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας και τις λεπτομέρειες για την άρση των σχετικών περιοριστικών μέτρων αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα αναλυτικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείο Υγείας, θα γίνει μια ενδελεχής παρουσίαση του «οδικού χάρτη προς την κανονικότητα», με τα μέτρα που θα ισχύουν από την 1η Μαΐου καθώς και εκείνα που θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου. Πάντως, η αναστολή όλων των μέτρων θα ισχύσει μέχρι και τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με πρόσφατες τοποθετήσεις του κ. Πλεύρη.

Οι αριθμοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας είναι ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει υποχωρήσει στα 10.000-11.000. Την ίδια ώρα, τα προγνωστικά μοντέλα «δίνουν» σταθερά τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων από τα μέσα Μαΐου και μετά.

Σε ότι έχει να κάνει με τους «σκληρούς δείκτες», χθες, οι νοσηλευόμενοι με covid-19 σε απλές κλίνες ανέρχονταν σε 1.763. Στους διασωληνωμένους, την τελευταία εβδομάδα έχει καταγραφεί μείωση κατά περίπου 20%. Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων, συνεχίζει να προβληματίζει, καθώς μέσα στον Απρίλιο έχουν χάσει τη ζωή τους στις κλινικές covid 1.191 ασθενείς.