Στη δημοσιότητα ήρθε το φρικτό γεγονός του εκβιασμού και bullying που ασκούσε συμμορία ανηλίκων σε μικρά παιδιά στην περιοχή της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τοπκού grtimes.gr, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για αξιόποινες πράξεις εναντίον ανηλίκων, που έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2021 -αρχές Φεβρουαρίου 2022, στην ευρύτερη περιοχή της Τούμπας, αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος τεσσάρων νεαρών ημεδαπών.

Οι δράσεις της συμμορίας στη Θεσσαλονίκη

Οι τέσσερεις ημεδαποί όπου ενεργούσαν άλλες φορές ατομικά κι άλλες ομαδικά, είτε σε σχολικά συγκροτήματα, είτε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ίντερνετ καφέ), ακόμη και σε οικίες, εκβίαζαν ευθέως ή διαδικτυακά τα υποψήφια θύματά τους, απαιτούσαν και σε κάποιες περιπτώσεις κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, με απειλή αλλά και χρήση σωματικής βίας, ακόμα και με χρήση αιχμηρού αντικειμένου.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της δράσης τους ήταν ότι προκαλούσαν σωματικές βλάβες στα θύματα ως αντίποινα για τη μη καταβολή των απαιτούμενων από τους ίδιους χρημάτων. Ακόμη, τους εξανάγκαζαν σε διάπραξη αξιόποινων πράξεων προκειμένου να καλύψουν τις χρηματικές τους απαιτήσεις.

Γνωστή έγινε επίσης η περίπτωση άσκησης ψυχολογικής πίεσης σε ανήλικη, την υποχρέωσαν σε χρήση κάνναβης με αποτέλεσμα αυτή να χάσει τις αισθήσεις της, ενώ κατά τη συναναστροφή τους μαζί της τους θερινούς μήνες του 2021, της απηύθυναν υποτιμητικά σχόλια για το σώμα της.

Μεταξύ άλλων, ένας εκ των κατηγορουμένων οδήγησε ανήλικο παθόντα στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου και με την απειλή όπλου προσπάθησε, ανεπιτυχώς λόγω της αντίδρασης του παθόντα, να προσβάλλει τη γενετήσια αξιοπρέπειά του. Η δικογραφία που σχηματίστηκε, κατά περίπτωση, θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Η ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. για το γεγονός

Απόλυτα ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν σε ανήλικους και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρόμοιες παραβατικές συμπεριφορές, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ενημερώνει και προτείνει:

  • Όταν εντοπίζετε ή αντιμετωπίζετε παρόμοιες συμπεριφορές απομακρυνθείτε και αναζητήστε ένα ασφαλές μέρος όπου υπάρχει επιτήρηση από ενήλικο ή βρίσκονται και άλλα παιδιά που θα μπορούσαν να σας προσφέρουν βοήθεια, αν χρειαστεί.
  • Μιλήστε σε έναν ενήλικο που εμπιστεύεστε (γονείς, εκπαιδευτικούς κ.λπ.)
  • Μπορείτε να καταγγείλετε τα περιστατικά στις αρμόδιες Αρχές.