Οι αντιφάσεις στις οποίες είχε πέσει επανειλημμένως στις τηλεοπτικές δηλώσεις της, η πρωτοφανής επιμονή της να παρουσιάζει ανέφελο και ευτυχισμένο το γάμο της αδελφής της μέχρι και τη στιγμή της σύλληψής της, αλλά κυρίως η παρουσία της στο σπίτι της οδού Μπιζανίου την ημέρα που άφησε την τελευταία της πνοή η Ίριδα Δασκαλάκη, καθώς και οι κραυγαλέες παραλείψεις της στην πρώτη κατάθεση που είχε δώσει στις Αρχές αμέσως μετά το θάνατο του βρέφους, βάζουν, σύμφωνα με την εφημερίδα ON TIME, πλέον για τα καλά στο επίκεντρο των ερευνών του Τμήματος Ανθρωποκτονιών την Δήμητρα Πισπιρίγκου.

Η Δήμητρα Πισπιρίγκου, παρότι πρόσωπο-κλειδί στο θρίλερ των θρίλερ της Πάτρας αφού ουσιαστικά αποτελεί το μοναδικό αυτόπτη μάρτυρα στην υπόθεση που εδώ και 5 μήνες συνταράζει το πανελλήνιο, φαίνεται πως θα είναι η τελευταία που θα καταθέσει (σήμερα προσήλθε στην ΓΑΔΑ) από τους στενούς συγγενείς της κατηγορούμενης.

Σημειώνεται ότι ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., Σταύρος Μπαλάσκας σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει και δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση, δήλωσε πως το ενδεχόμενο είναι «πάρα πολύ πιθανό για ένα άτομο ακόμη, πιθανόν σε πλημμεληματικό βαθμό, για συγκάλυψη» χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει σε ποιο πρόσωπο αναφέρεται. «Οι κανονιές θα βαρέσουν από την Εισαγγελία και όχι από την Αστυνομία» δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι καταθέσεις φτάνουν στο τέλος τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ONTIME, η στάση της Δήμητρας Πισπιρίγκου από την πρώτη στιγμή είχε προβληματίσει τις Αρχές καθώς είχαν διαπιστωθεί κενά στην πρώτη κατάθεση που είχε δώσει στους αστυνομικούς της Πάτρας, λίγες ώρες μετά το θάνατο της ανιψιάς της, Ίριδας.

Συγκεκριμένα, είχε πει ότι «Περί ώρα 11.30 της σήμερα 21/3/2021 η αδερφή μου και μητέρα του παιδιού, μου ζήτησε να πάω να ξυπνήσω το μωρό για να το ταΐσουμε και μετά να πάμε βόλτα. Μπήκα στο δωμάτιο και πιάνοντας το χεράκι του το ένιωσα παγωμένο. Ενστικτωδώς τότε έπιασα το στήθος του και τότε κατάλαβα ότι δεν ανασαίνει».

Σε εκείνη την κατάθεση η Δήμητρα Πισπιρίγκου δεν ανέφερε πουθενά αυτό που είχε αποκαλύψει αργότερα σε δηλώσεις της, ότι δηλαδή ενώ κοιμόταν με την αδελφή της στο ίδιο κρεβάτι, είχαν ακούσει το μωρό να ξυπνάει στις 7.30 το πρωί και η 33χρονη κατηγορούμενη είχε πάει στο δωμάτιο. Μάλιστα, είχε προσφέρει το απόλυτο άλλοθι στην αδελφή της λέγοντας πως είχε λείψει ελάχιστα λεπτά, αφού δεν τάισε την Ίριδα, αλλά απλώς της έδωσε την πιπίλα της και μέσα σε αυτό το διάστημα δεν θα μπορούσε να της είχε κάνει κακό.

Επιπλέον, αν και στην αρχική της κατάθεση είχε αναφέρει ότι βρήκε την Ίριδα νεκρή στις 11.30 το πρωί, σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε ότι τη βρήκε στις 10.45, κάτι που στη συνέχεια πήρε πίσω.

Αντιφάσεις όμως υπάρχουν και ως προς το αν η Τζωρτζίνα είχε δει την αδελφή της να πεθαίνει στην κούνια της, καθώς στην αρχή η Δήμητρα Πισπιρίγκου είχε ισχυριστεί ότι ήταν εκείνη που είχε δει το μωρό, ενώ στη συνέχεια είχε δηλώσει ότι δεν το είδε ποτέ και δεν το ξύπνησε ποτέ. Αυτός ο ισχυρισμός της όμως ήρθε σε αντίθεση και με την κατάθεση παιδιάτρου της 9χρονης η οποία είχε αποκαλύψει στην ανακρίτρια ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου της είχε πει πως η Τζωρτζίνα ήταν δυνατό παιδί αφού είχε βρει νεκρή την Ίριδα και είχε καταφέρει να το ξεπεράσει. Η ασάφεια στο σημείο αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονη αν αναλογιστεί κανείς τα όσα είχε πει η ίδια η Τζωρτζίνα, λίγο μετά το θάνατο της Ίριδας, σε οικογενειακή φίλη στην οποία είχε φιλοξενηθεί: «Η μπέμπα έσκασε και πέθανε από το πολύ κλάμα» κάτι που δεν δικαιολογείται αν το κοριτσάκι δεν είχε αντιληφθεί απολύτως τίποτα τη μοιραία ημέρα.

Εξάλλου, η Δήμητρα Πισπιρίγκου ήταν εκείνη που με έντονο ύψος προσπαθούσε να πείσει τους δημοσιογράφους για την άριστη σχέση που διατηρούσε η αδελφή της με τον Μάνο Δασκαλάκη, είχε διαψεύσει τις φήμες για απόπειρες αυτοκτονίας της κατηγορούμενης, ενώ δεν δίστασε να πει πως «η Ρούλα και ο Μάνος είχαν ερωτικές σχέσεις μέχρι και λίγη ώρα πριν από τη σύλληψη».

Ωστόσο, λίγο καιρό μετά, ήρθαν στη δημοσιότητα τα εκρηκτικά μηνύματα που αντάλλασσε με την αδελφή της όταν λίγο πριν από την πρώτη ανακοπή της Τζωρτζίνας, τον Απρίλιο του 2021, η κατηγορούμενη είχε εξαφανιστεί απειλώντας πράγματι να αυτοκτονήσει για… τα μάτια του Μάνου. Οι Αρχές είχαν εξετάσει 95 SMS ανάμεσα στις δύο γυναίκες, το χρονικό διάστημα από τις 6/4/21 έως και τις 29/4/2021, όπου η Δήμητρα Πισπιρίγκου απειλούσε ακόμα και να κλείσει στο ψυχιατρείο την αδελφή της.

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Ελπίζω να μη μου το φορτώσουν και αυτό»

Ραγδαίες εξελίξεις πυροδότησε χθες το πόρισμα των κορυφαίων ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλογρηά που με λεπτομέρειες απέδωσαν ξεκάθαρα σε δολοφονία και τους πρώτους δύο θανάτους στην οικογένεια Δασκαλάκη.

Καθοριστικό ρόλο όμως φαίνεται ότι έπαιξαν τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν πολύ σημαντικά ευρήματα, ιδίως για την Ίριδα. Ευρήματα που δεν οδήγησαν σε παθολογικά αίτια θανάτου, αλλά σε εγκληματική ενέργεια.

Σύμφωνα με το πόρισμά τους, τα δύο κοριτσάκια πέθαναν από ασφυξία ενώ από τα ευρήματά τους προκύπτει ότι όσον αφορά στη Μαλένα, οι εκδορές που είχε η μύτη της φανερώνουν πως κάποιος της έκλεισε το στόμα και τη μύτη με το χέρι του, ενώ στην περίπτωση της Ίριδας οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν κακώσεις στο στόμα της όσο ακόμη ζούσε, ενώ το πανάκι που βρέθηκε στην κούνια της έφερε μεγάλη ποσότητα αίματος.

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα από τα συμπεράσματα του πορίσματος:

«Ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα και πάλι με τη μεθοδολογία εργασίας, στο βίαιο μηχανισμό θανάτου. Εν συνεχεία, με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον ασφυκτικό μηχανισμό ως αιτία θανάτου επιβεβαιώνουν τα εξής νεκροψιακά / παθολογοανατομικά / φωτογραφικά ευρήματα: Εκδορές κατά το ριζορίνιο και εντύπωμα στη δεξιά παρειά κατά τον νεκροψιακό έλεγχο της Μαρίας – Ελένης Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών. Κακώσεις, εν ζωή γενόμενες, στοματικού βλεννογόνου / άνω χείλους στόματος, κατά τον νεκροψιακό έλεγχο του αβάπτιστου θήλεως Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών σε συνδυασμό με το ανευρεθέν πανάκι που έφερε ικανή ποσότητα αίματος».

Ανήσυχη η Ρούλα

Ανήσυχη μετά τις τελευταίες εξελίξεις εμφανίζεται η προφυλακισμένη Ρούλα Πισπιρίγκου. Όπως είπε ο δικηγόρος της Όθωνας Παπαδόπουλος: «Έκπληξη και έντονη ανησυχία είναι η αντίδρασή της. Λέει από την πρώτη στιγμή πως δεν θα μπορούσε να στραφεί έναντι στα παιδιά της». Ο ίδιος τόνισε πως η εντολέας του, πριν γίνει γνωστό το τελικό πόρισμα, του είχε πει «ελπίζω να μη μου το φορτώσουν και αυτό».

Πάντως, η Ρούλα Πισπιρίγκου αναμένεται να κληθεί εντός των ημερών από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών που χειρίζονται την έρευνα προκειμένου να δώσει νέες εξηγήσεις, αυτή τη φορά με την ιδιότητα της υπόπτου για τις δολοφονίες της Μαλένας και της Ίριδας. Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής της, οι εισαγγελείς θα ασκήσουν εναντίον της νέες ποινικές διώξεις. Σημειώνεται πως για νέες εξηγήσεις αναμένεται να κληθεί και ο Μάνος Δασκαλάκης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Χθες, υπό πλήρη μυστικότητα κατέθεσαν στο κλιμάκιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών που βρίσκεται στην Πάτρα η Ελένη Λεγάτου, μητέρα της Ρούλας και της Δήμητρας Πισπιρίγκου, ο πατέρας τους Ανδρέας καθώς και ο πατριός τους, ενώ οι καταθέσεις τους συνέπεσαν χρονικά με την παράδοση του πορίσματος στο Ανθρωποκτονιών. Η Ελένη Λεγάτου επί 5 ώρες κατέθετε στο Αστυνομικό Τμήμα της Κάτω Αχαΐας. Σύμφωνα με το δικηγόρο Όθωνα Παπαδόπουλο, περιέγραψε στους αστυνομικούς τη διαδρομή του ζεύγους Δασκαλάκη από το γάμο τους μέχρι και σήμερα, μίλησε για τα μητρικά ένστικτα της κόρης της και τη σχέση που είχε με την Τζωρτζίνα και διατύπωσε ξεκάθαρα τη θέση πως αποκλείει το ενδεχόμενο η Ρούλα Πισπιρίγκου να έχει κάνει κακό στα παιδιά της. Το Σάββατο είχε καταθέσει και ο πατέρας του Μάνου Δασκαλάκη, Γιώργος.

Χλιαρός ο Δασκαλάκης

Χλιαρή πάντως ήταν η αντίδραση του Μάνου Δασκαλάκη μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, παρά την απειλή που είχε εκτοξεύσει μιλώντας στην Αγγελική Νικολούλη, όπου είχε πει ότι αν και για τα άλλα δύο παιδιά αποδειχτεί εγκληματική ενέργεια, τότε θα μπει για μισή ώρα μέσα στο κελί της Ρούλας Πισπιρίγκου για να τη σκοτώσει.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο του MEGA, Βασίλη Λαμπρόπουλο, η πλευρά Δασκαλάκη αναμένει να δει επισήμως καταγεγραμμένο το πόρισμα των ιατροδικαστών προκειμένου να τοποθετηθεί. Ο Μάνος Δασκαλάκης, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, έχει γνώση των άλλων δύο πορισμάτων και τώρα επιθυμεί να προβεί σε σύγκρισή τους πριν τοποθετηθεί στις Αρχές, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις προσεχείς ημέρες. Απορία πάντως προκαλεί το πώς θα το κάνει αυτό από τη στιγμή πως ως υποστήριξη κατηγορίας δεν έχει προσλάβει ούτε έναν τεχνικό σύμβουλο στην υπόθεση αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο βήμα των αστυνομικών είναι η σύνταξη του διαβιβαστικού και η αποστολή του στον εισαγγελέα προκειμένου εκείνος να αποφανθεί αν χρειάζεται ή όχι να ασκηθούν νέες διώξεις και αν ναι, κατά ποιων προσώπων.

Γρηγόρης Λέων: Κάθε παιδί σπαρταρούσε στα χέρια της για 3 λεπτά

Ενδεικτική για το μαρτυρικό τέλος των δύο μικρότερων κοριτσιών του ζεύγους Δασκαλάκη ήταν η δήλωση του ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων, σύμφωνα με τον οποίο κάθε παιδί σπαρταρούσε στα χέρια της μητέρας του επί τρία λεπτά. «Σημαίνει πως κάποιος έκλεισε το στόμα και τη μύτη των παιδιών και ουσιαστικά από έλλειψη οξυγόνου μέσα σε λίγα λεπτά κατέληξαν», είπε ο ιατροδικαστής για τον ασφυκτικό θάνατο των παιδιών.

«Ο ασφυκτικός θάνατος έχει μία σύντομη σχετική διάρκεια, από 3 έως 5 λεπτά είναι αρκετά. Είναι ένας θάνατος που από τη μεριά του δράστη θέλει πολύ μεγάλη θέληση για να πραγματοποιήσει την πράξη του. Στο πρώτο λεπτό ο οργανισμός χάνει τις αισθήσεις του. Το ένα λεπτό είναι 60 φορές να μετράμε με τη μορφή δευτερολέπτων και παράλληλα να ενεργούμε προς αυτή την κατεύθυνση, να μην κάνουμε πίσω». Ο ίδιος απέδωσε σε πιθανό φόρτο εργασίας τις αστοχίες των δύο προηγούμενων πορισμάτων.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 21/6