Μεγαλώνει η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ την ίδια ώρα οι ειδικοί μιλούν για νέο κύμα πανδημίας και στην Ελλάδα.

Μεταδοτικές

Οι δύο νέες μεταλλάξεις της Ομικρον, όπως διαπιστώνουν ειδικοί, είναι λιγότερο επικίνδυνες από το καταγωγικό τους μόρφωμα, όμως περισσότερο μεταδοτικές.

Από τη στιγμή που κάθε μέτρο προστασίας παρήλθε, οι μεταλλάξεις βρήκαν πρόσφορο έδαφος να μετασχηματιστούν και να τελειοποιήσουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που τους εξασφαλίζουν απρόσκοπτη εξάπλωση.

Τι λένε οι ειδικοί για την έξαρση της πανδημίας

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε πως τα κρουσμάτα κοροναϊού παρουσιάζουν αυξητική τάση λόγω της διασποράς των παραλλαγών 4 και 5 της μετάλλαξης Όμικρον οι οποίες ξεφεύγουν από την ανοσία που δημιούργησαν τα εμβόλια έναντι των προηγούμενων μεταλλάξεων.

Ο κ. Σαρηγιάννης πρόσθεσε ότι αναμένονται 25.000 κρούσματα το πρώτο δεκαήμερο ή δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, τόνισε πως μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται σε Αττική, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδο και Ζάκυνθο και επεσήμανε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα τεστ και να φοράμε μάσκα στους εσωτερικούς χώρους

Αθηνά Λινού:Έχουμε πρόβλημα με το 6ο κύμα

Εμφανώς ανήσυχη για την απότομη αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκε μιλώντας στον Ant1 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού,

Η κα Λινού τόνισε αρχικά ότι «είναι λίγα τα τεστ. Δεν είναι μόνο ότι έχουμε ελλιπή πληροφόρηση για το τι γίνεται. Έχουμε και έλλειψη πληροφόρησης προς αυτούς που νοσούν. Θα έπρεπε να παίρνουμε και μέτρα προστασίας για τους υπόλοιπους ... Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται ψυχραιμία. Έχουμε πρόβλημα».

Εκτίμησε παράλληλα ότι «σαφώς» μπορεί τα κρούσματα να είναι πάνω από 15.000-20.000. «Έχουμε εξάπλωση, έχουμε πολλά κρούσματα. Και ενώ έχουμε όπλα για να αμυνθούμε σε αυτή την επίθεση του κορωνοϊού, δεν τα χρησιμοποιούμε, με την άρση των μέτρων ... Θα πρέπει οπωσδήποτε τα ανώδυνα μέτρα να ληφθούν. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνεις στο αεροπλάνο και να μην φοράει μάσκα ούτε η αεροσυνοδός ούτε οι άνθρωποι, όταν έχουμε τόσο πολλά κρούσματα ... Ήδη σε άλλες περιοχές του κόσμου έχουν πολλά προβλήματα οι μετακινήσεις. Ακυρώνονται πτήσεις επειδή νοσούν οι εργαζόμενοι στις αερομεταφορές».

Τι είπε ο Πλεύρης για πιθανά νέα μέτρα

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε πως κοροναϊός λειτουργεί πάντοτε με κύματα: «Παρακολουθούμε την πορεία του κάθε κύματος. Όπου υπήρχε κύμα στους θερινούς μήνες, κατά βάση ήταν πιο ήπιο, αλλά δεν είχε βαριές νοσηλείες», είπε σχετικά.

Μιλώντας για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι «βρισκόμαστε σε διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων εδώ σχεδόν και ένα χρόνο. Επομένως, το ΕΣΥ δεν πιέζεται από τον κορονοϊό και ούτε αναμένει ότι θα έχει τους θερινούς μήνες αύξηση στις νοσηλείες».

Όπως τόνισε, «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθουν μέτρα διότι μας απασχολούν τα κρούσματα σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ».

Στη συνέχεια πάντως, τόνισε πως «μέτρα μπορεί να υπάρξουν, αλλά δεν θα είναι οριζόντια, όπως είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας», συμπλήρωσε.

«Θέλω να πιστεύω ότι η πορεία που θα έχει η πανδημία θα είναι τέτοια που ναι μεν θα πιέσει, αλλά δε θα χρειαστεί να πάμε σε κάτι που θα παραπέμπει στους περιορισμούς που είχαμε», πρόσθεσε σχετικά.