Ο Πύργος Χειμάρρου, χαρακτηριστικό τοπόσημο του νησιού της Νάξου μαζί με την «Πορτάρα», θα αποκατασταθεί, μέσα από την υποδειγματική μελέτη του πολιτικού μηχανικού δρ. Κ. Ζάμπα, που πήρε το «πράσινο φως» και τα εύσημα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Σύμφωνα με την παρουσίαση της μελέτης, το μνημείο εξωτερικά βρίσκεται σε καλή κατάσταση, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και εσωτερικά. Ο Πύργος Χειμάρρου υπέστη σωστική επέμβαση το 2001, γεγονός που απέτρεψε την ετοιμορροπία του εσωτερικού του.

Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση και συγκεκριμένα στερέωση και ανακατασκευή των ερειπωμένων τμημάτων, επανατοποθέτηση λιθόπλινθων από το διάσπαρτο υλικό που υπάρχει γύρω του, προστασία από βροχές και κεραυνούς, ενώ θα τοποθετηθούν στέγη και πατώματα. Σημειώνεται ότι ο Πύργος ήταν τριώροφος, με μία σκάλα με μαρμάρινα πακτωμένα στον τοίχο σκαλοπάτια να οδηγούν ακτινωτά προς τα πάνω. Το 2011, το μνημείο κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος, μαζί με δύο παραπλήσιους βυζαντινούς ναούς, τμήμα της αρχαίας οδού και κομμάτια του τετράγωνου περιτειχίσματος του Πύργου.

Ο Πύργος

Ο Πύργος βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Νάξου, στη μέση περίπου του δρόμου ανάμεσα στο Ζα, το ψηλότερο βουνό της Νάξου και τη θάλασσα, σ’ ένα ύψωμα που ορίζεται από τους δύο χειμάρρους, το Χείμαρρο ανατολικά και τα Πετρόνια δυτικά.Παρόμοιοι Πύργοι είναι ευρύτατα διαδεδομένοι στο Αιγαίο, από τους περισσότερους όμως δεν διακρίνονται παρά μόνο τα θεμέλια, ενώ ο Πύργος του Χειμάρρου σώζεται στο εντυπωσιακό ύψος των 15 σχεδόν μέτρων. Η κάτοψή του είναι κυκλική, με εξωτερική διάμετρο 9,20μ. και εσωτερική 7,12μ.. Οι τοίχοι έχουν πάχος 1,10μ. και είναι διπλοί, κτισμένοι με ντόπιο μάρμαρο χωρίς συνδετικό υλικό.