Δεκατέσσερις χιλιάδες πυροσβέστες, 590 δασοκοµάντος (Ειδική Μονάδα ∆ασικών Επιχειρήσεων ΕΜΟ∆), 200 πυροσβέστες από Γαλλία, Γερµανία, Βουλγαρία, Ρουµανία, Νορβηγία και Φινλανδία, οι οποίοι θα παραµείνουν έως τα τέλη Αυγούστου στην Ελλάδα, 50 αεροσκάφη, 36 ελικόπτερα, εναέριες περιπολίες από 17 ελαφρού τύπου αεροπλάνα, προµήθεια χιλιάδων τόνων επιβραδυντικού υγρού και ενεργοποίηση του συνόλου των µονάδων αιχµής των Σωµάτων Ασφαλείας περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για την αντιµετώπιση των φετινών πυρκαγιών.

Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώµα προχώρησε στη µίσθωση συνολικά 46 εναέριων µέσων. Πρόκειται για 9 βαρέος τύπου ελικόπτερα Sikorsky, 12 µεσαίου τύπου Kamov, 8 ελικόπτερα Agusta Bell και 17 Air Tractors. Τα µισθωµένα αθροίζονται σε 40 (Canadair, Pezetel, Ericsson κ.ά.), µε την ηγεσία της Πυροσβεστικής, µάλιστα, να υιοθετεί δόγµα άµεσης από αέρος προσβολής της φωτιάς.

purosvestiki_2

Όσον αφορά τη συµβολή των Ενόπλων ∆υνάµεων, είναι ήδη διαθέσιµα 30 εναέρια µέσα για ανάληψη δράσης σε διάστηµα 20 λεπτών. Επίσης, έχουν διατεθεί 70 χωµατουργικά µηχανήµατα ανά την επικράτεια, στο πλαίσιο του σχεδίου «∆ευκαλίων», και ακόµα 200 χωµατουργικά και πυροσβεστικά οχήµατα στις περιοχές ευθύνης της 1ης Στρατιάς, της ΑΣ∆ΥΣ και της ΑΣ∆ΕΝ.

Σε επίπεδο ανθρώπινου δυναµικού, το ΓΕΕΘΑ έχει δηµιουργήσει οµάδα 300 στρατιωτικών σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Κρήτη, µε ετοιµότητα ανάληψης δράσης εντός 4 ωρών, κι επιπλέον 217 πεζές περιπολίες ανά βάρδια πραγµατοποιούνται σε δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, τουριστικά θέρετρα και νησιά. Την ίδια ώρα, επίλεκτα τµήµατα ταχείας επέµβασης στελεχώνονται από εκπαιδευµένους διασώστες και δύτες µε ειδικές λέµβους, ενώ, σε περίπτωση που απαιτηθεί εφαρµογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης «Ξενοκράτης», θα χρησιµοποιηθούν 3.000 επαγγελµατίες και στρατεύσιµοι εντός 2 ωρών, ενώ θα ακολουθήσουν επιπλέον 3.000, που θα αναλάβουν εντός 6ώρου από την έκδοση της διαταγής.

Τι περιλαµβάνει το πλάνο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, οι αντιπυρικές ζώνες και η συµβολή των Ενόπλων ∆υνάµεων

Χρήση φωτιάς

Όσο, δε, για τη χρήση φωτιάς από την Πυροσβεστική, σύµφωνα µε την υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση, αυτή θα γίνεται µε τις µεθόδους αντιπυρός και της κατάκαυσης («αντιπύρ» και «κατάκαυση»). «Αντιπύρ ή backfi re ορίζεται ως ελεγχόµενη φωτιά που τίθεται προς την πλευρά του µετώπου. Στόχος είναι η συνένωση του µετώπου της πυρκαγιάς µε το µέτωπο του αντιπυρός, µε απώτερο σκοπό την αυτόµατη κατάσβεση ή τη µείωση του ρυθµού εξάπλωσης της φωτιάς». Στην περίπτωση της κατάκαυσης (burnout), αντίστοιχα, οι πυροσβέστες βάζουν ελεγχόµενη φωτιά όχι στην πορεία του µετώπου, αλλά στην περίµετρό του. ∆ηµιουργούν ουσιαστικά αντιπυρικές ζώνες, «ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα η πυρκαγιά να υπερπηδήσει τη ζώνη µε ακτινοβολία ή κηλίδες».

Η ως άνω διαδικασία προβλέπεται µόνο όταν η φωτιά δεν µπορεί να ελεγχθεί µε άλλα µέσα και εφόσον κρίνεται αναγκαία από τον επικεφαλής αξιωµατικό της Πυροσβεστικής, που έχει την ευθύνη συντονισµού της επιχείρησης κατάσβεσης. Πριν από την εφαρµογή του «αντιπύρ» (σ.σ.: και της κατάκαυσης αντίστοιχα) καταρτίζεται ειδικό «Σχέδιο Εφαρµογής Αντιπυρός», ενώ υπάρχει ενηµέρωση των συναρµόδιων φορέων.