Ως οριακή χαρακτηρίζει στα parapolitika.gr ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τη σημερινή καταγραφή της εξάπλωσης της διασποράς του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, η οποία «δίνει» δείκτη θετικότητας ίσον με 11,12% και 20.084 ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης συστήνει, λοιπόν, «να παρακολουθήσουμε όλη την τρέχουσα εβδομάδα, ως προς τη διασπορά του νέου κοροναϊού, προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν συνεχίζεται η αύξησή της ή έχουμε κάποιες ενδείξεις για την επιβράδυνση της αύξησης της διασποράς».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχε αναφέρει τη Δευτέρα στα parapolitika.gr ότι «εάν ο δείκτης θετικότητας δεν ξεπεράσει την Τρίτη 28 Ιουνίου το 12%, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για ενδείξεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας». Όμως, ο δείκτης θετικότητας σήμερα βρίσκεται οριακά κάτω από το 12%...

Συγκεκριμένα, το ημερήσιο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) καταγράφει τα εξής για σήμερα, Τρίτη 28 Ιουνίου:

Στα 20.084 έφτασαν σήμερα τα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε όλη τη χώρα, έναντι των 12.573 για την περασμένη Τρίτη 21 Ιουνίου, με τη διενέργεια 180.545 διαγνωστικών μοριακών και rapid tests, έναντι των 154.731 για την Τρίτη 21 Ιουνίου, και με τον δείκτη θετικότητας να αυξάνεται σημαντικά και να φτάνει στο 11,12%, έναντι του 9,34% για την περασμένη Τρίτη 21 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, στους 95 μειώθηκαν οριακά σήμερα οι διασωληνωμένοι ασθενείς με νόσο COVID – 19, έναντι των 97 για τη Δευτέρα, ενώ στους 4.726 αυξήθηκαν πολύ οριακά οι ασθενείς που έχουν εξέλθει των ΜΕΘ. Από τους 95 διασωληνωμένους ασθενείς, οι 41 νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 54 (56,84%) πλήρως εμβολιασμένοι.

Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 16 συνάνθρωποί μας έχασαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο τη μάχη για τη ζωή τους, από επιπλοκές της νόσου COVID – 19, με το σύνολο των θανάτων να έχει φτάσει τους 30.206.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας έφτασαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στις... 231.