Στην προσαγωγή ενός υπόπτου για εμπρησμό προχώρησαν οι Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, αναφορικά με τη μεγάλη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό.

Πρόκειται για άτομο που κατάγεται από την βόρεια Ευρώπη και εντοπίστηκε από την αστυνομία, η οποία περιπολούσε στην περιοχή, κοντά στο σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό.

Στην κατοχή του βρέθηκε μπουκάλι με εύφλεκτο υλικό και το εν λόγω άτομο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και η Πυροσβεστική.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι η φωτιά που ξέσπασε στο Πόρτο Γερμενό είναι προϊόν εμπρησμού. Στο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά υπήρχαν κλαδιά που δεν είχαν μαζευτεί και σκουπίδια, ενώ οι ισχυροί άνεμοι συνέβαλαν στην επέκταση της πυρκαγιάς.

Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε νωρίτερα από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι, οι σοβαρότερες εστίες της ημέρας εντοπίστηκαν στο Πόρτο Γερμενό, την Κορινθία και τον Άραξο.

Η Ραφαέλα Τζίμα ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 65 δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας.

Σημαντικότερη θεωρείται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις αυτή που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό, γι'αυτό και εστάλη μήνυμα προς τους πολίτες από το 112 για προληπτική, οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων του Μύτικα προς ασφαλή κατεύθυνση.

Προς το παρόν, πάντως, παρατηρείται σταθερή μείωση στον ρυθμό εξάπλωσης της πυρκαγιάς στο Πόρτο Γερμενό, ενώ όπως σημείωσε η κ. Τζίμα, σε ορισμένα σημεία η ένταση έχει εκμηδενιστεί.  Η πυρκαγιά στον Αη Γιάννη Κορινθίας έχει οριοθετηθεί. Στην Ιτέα οι δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στις μικροεστίες, αλλά με καλή εικόνα και χωρίς να υπάρχει ανησυχία. Η εικόνα για την πυρκαγιά στην Κέα από το Ε/Π Mi8 είναι πολύ καλή. Εντούτοις οι ενισχύσεις του ΠΣ με το πλοίο από Λαύριο πηγαίνουν για να την κλείσουν και θα επιστρέψουν αύριο.


Δείτε εικόνες από το Πόρτο Γερμενό

5639273
5639254
5639278
5639236
5639248
5639262
5639283
Σε γενική επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, καθώς αύριο Τετάρτη υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο.
artis


Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Η ΓΓΠΠ απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Ακόμη, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Πυροσβεστικό Σώμα σε ανακοίνωσή του, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ακόμη το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας παραμένει σε γενική επιφυλακή και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Π.Ε. Σάμου, Χίου και Ικαρίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Η ΓΓΠΠ σε άμεση συνεργασία με την Πυροσβεστική έχουν ενημερώσει όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Επιπλέον η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Π. Σ καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.