Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τις μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5, τα εμβόλια και την τέταρτη δόση μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Η γιατρός, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός.

«Μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας, η καθημερινή ενημέρωση πλέον δεν έχει κανένα νόημα. Όλοι γνωρίζουμε τον αριθμό των κρουσμάτων, όλοι ξέρουμε ότι η Όμικρον 4 και 5 είναι δύο υποπαραλλαγές του ιού που είναι πολύ μεταδοτικές», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.


Μήνας με πολλά κρούσματα ο Ιούλιος

«Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη. Έχει αυξηθεί αυτήν την εβδομάδα ο αριθμός των νοσηλευομένων», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη, επισημαίνοντας ότι «ο Ιούλιος θα είναι ένας μήνας με πολλά κρούσματα».


«Να μηδενιστούν οι δείκτες της πανδημίας»

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) τόνισε ότι «ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του», καθώς «έχει αυξηθεί αυτήν την εβδομάδα ο αριθμός των νοσηλευομένων».

Στόχος είναι να μηδενιστούν οι δείκτες της πανδημίας, πρόσθεσε.

«Ο κόσμος έχει μπερδευτεί με τα εμβόλια. Φυσικά και πρέπει να γίνει η τέταρτη δόση», υπογράμμισε η κ. Παγώνη, διευκρινίζοντας ότι αυτή η σύσταση δεν αφορά όλους όσοι έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου και νόσησαν μετά γιατί είναι σαν να την έχουν κάνει.

Μιλώντας για τα εμβόλια, η κ. Παγώνη εκτίμησε ότι «δύσκολα τον Σεπτέμβριο θα έχουμε το αναπροσαρμοσμένο εμβόλιο», γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε με αυτά που έχουμε που προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση.

Με αφορμή τη μεγάλη διασπορά και τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι «και με ήπια συμπτώματα κοροναϊού δεν πηγαίνουμε στη δουλειά μας», γιατί θα μεταδώσουμε τον ιό.