Απότομα αλλάζει το «σκηνικό» του καιρού, καθώς αναμένονται βροχές και καταιγίδες, αλλά και πτώση της θερμοκρασίας, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ήδη από αργά την Παρασκευή, με τα φαινόμενα να επιμένουν και το Σάββατο.

Ειδικότερα, ήδη από σήμερα Παρασκευή, περιοχές στη βόρεια Ελλάδα «χτυπήθηκαν» από ξαφνική καταιγίδα που προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Για σήμερα, Παρασκευή,  προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Τα φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Η πρόβλεψη για το Σάββατο

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται το Σάββατο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με εξαίρεση τα νότια – νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα. Μάλιστα, τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα και επίμονα σε τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς.

Οι καταιγίδες στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στη Δυτική Στερεά είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Στα υπόλοιπα τμήματα αναμένονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές στην Κρήτη. Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν τοπικά στα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 11 έως 31, στην Ήπειρο από 10 έως 30 βαθμούς, στην Θεσσαλία από 11 έως 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 31, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 27-28 βαθμούς, στις Κυκλάδες από 19 έως 28-29, στην Κρήτη από 15 έως 30-32 και τα Δωδεκάνησα από 19 έως 32-33.

Βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6-7 Μποφόρ στο Ιόνιο και έως 4-5 και τοπικά έως 6 Μποφόρ στο Αιγαίο.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 Μποφόρ και στα ανατολικά έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 28 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά τις απογευματινές ώρες σταδιακά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 25 βαθμούς.

Προσοχή για μεγάλο όγκο νερού

Σε ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί: «Στο βίντεο που ακολουθεί αποτυπώνεται με χρονικό βήμα τριώρου ο όγκος νερού που αναμένεται να πέσει σε περιοχές της χώρας μας από αύριο τα ξημερώματα μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής περίπου.

Στο πάνω μέρος του χάρτη υπάρχει η ένδειξη για την ημέρα και την ώρα όπου ισχύει η πρόγνωση και στο κάτω μέρος του χάρτη η χρωματική κλίμακα σε χιλιοστά. Τονίζεται ότι 1 χιλιοστό αντιστοιχεί σε χίλια λίτρα νερού ή έναν τόνο ανά στρέμμα.

Εντυπωσιακό για την εποχή ότι βλέπουμε σε αρκετές περιοχές να τερματίζει η κλίμακα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν περιοχές όπου θα δούμε ενδεχομένως και πάνω από 70 τόνους νερού ανά στρέμμα! Οι τιμές αυτές οδηγούν σε εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις λόγω πλημμυρών ή και καταστροφών από χαλάζι κτλ.

Για τον λόγο αυτό έκρινα απαραίτητο να δώσω ελεύθερα τα αποτελέσματα από το μετεωρολογικό μας μοντέλο που χρησιμοποιούμε στον τηλεοπτικό μας σταθμό OPEN - Το Ανοιχτό Κανάλι προκειμένου να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι για το επικίνδυνο της κατάστασης.

Ενημερωθείτε και ενημερώστε!

Καλή συνέχεια σε όλες και σε όλους και πολύ μεγάλη προσοχή!!!».

Στο βίντεο που ακολουθεί αποτυπώνεται με χρονικό βήμα τριώρου ο όγκος νερού που αναμένεται να πέσει σε περιοχές της χώρας μας από αύριο τα ξημερώματα μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής περίπου. Στο πάνω μέρος του χάρτη υπάρχει η ένδειξη για την ημέρα και την ώρα όπου ισχύει η πρόγνωση και στο κάτω μέρος του χάρτη η χρωματική κλίμακα σε χιλιοστά. Τονίζεται ότι 1 χιλιοστό αντιστοιχεί σε χίλια λίτρα νερού ή έναν τόνο ανά στρέμμα. Εντυπωσιακό για την εποχή ότι βλέπουμε σε αρκετές περιοχές να τερματίζει η κλίμακα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν περιοχές όπου θα δούμε ενδεχομένως και πάνω από 70 τόνους νερού ανά στρέμμα! Οι τιμές αυτές οδηγούν σε εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις λόγω πλημμυρών ή και καταστροφών από χαλάζι κτλ. Για τον λόγο αυτό έκρινα απαραίτητο να δώσω ελεύθερα τα αποτελέσματα από το μετεωρολογικό μας μοντέλο που χρησιμοποιούμε στον τηλεοπτικό μας σταθμό OPEN - Το Ανοιχτό Κανάλι προκειμένου να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι για το επικίνδυνο της κατάστασης. Ενημερωθείτε και ενημερώστε! Καλή συνέχεια σε όλες και σε όλους και πολύ μεγάλη προσοχή!!!

Δημοσιεύτηκε από Klearhos Marousakis στις Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Προειδοποιήσεις από τον Γιάννη Καλλιάνο

Νέα προειδοποίηση για την επερχόμενη κακοκαιρία που όπως όλα δείχνουν θα επηρεάσει και την Αττική από τον μετεωρολόγο του MEGA Γιάννη Καλλιάνο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:  «Από σήμερα τα μεσάνυχτα (χοντρικά η χρονική στιγμή) και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το ξημέρωμα του Σαββάτου, ο νομός Αττικής πιθανότατα να επηρεαστεί από καταιγίδες, ενώ κυρίως στα βόρεια και βορειοδυτικά του νομού ενδέχεται και πολύ νωρίτερα να εκδηλωθούν κάποια φαινόμενα. Ο κύριος όγκος τους αναμένεται περίπου αυτό το χρονικό διάστημα.

Τοπικές καταιγίδες στην Αττική ενδέχεται να εκδηλώνονται κατά διαστήματα και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και μέχρι περίπου το μεσημέρι της Κυριακής».

Η πρόγνωση για την Κυριακή

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στα δυτικά και στο Αιγαίο 5 με 6 και τοπικά στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ποτάμια οι δρόμοι στη Θεσσαλονίκη - Άνοιξαν οι ουρανοί

Σε φθινοπωρινό μετατράπηκε το σκηνικό του καιρού στη Θεσσαλονίκη μέσα σε λίγα λεπτά, σήμερα Παρασκευή. 

Η σφοδρή νεροποντή που έπληξε την πόλη, μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια, ενώ παρουσιάστηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι όπως φαίνεται στις εικόνες του thestival μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Παρότι το καιρικό φαινόμενο δεν διήρκησε για αρκετή ώρα, σύμφωνα με το thestival η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να παρέμβει σε συνολικά 12 περιπτώσεις, κυρίως σε περιοχές ανατολικά του δήμου Θεσσαλονίκης, για κοπές δέντρων και απαντλήσεις υδάτων από ισόγεια και υπόγεια κτίσματα.
thess1
thess2
thess3
thess4
Προβλήματα και στην κυκλοφορία προκάλεσε για άλλη μία φορά η έντονη βροχόπτωση. Σε περιοχές της ανατολικής πλευρά της πόλης, τα προβλήματα είναι εντονότερα. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια κοντά στο γήπεδο του Άρη, στη Χαριλάου, ενώ πλημμυρισμένο είναι και ένα κομμάτι της οδού Παπαναστασίου. Παρόμοια ήταν η εικόνα και σε δρόμους στην περιοχή της Θέρμης.

Δείτε τα βίντεο του thestival