Ενισχύονται σήμερα οι ομάδες του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς, (ΤΕΝΞ), οι οποίες επιχειρούν στο σημείο της πτώσεως του μοιραίου μεταφορικού αεροσκάφους Antonov An-12, στην ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου όρους, στην Καβάλα, μετά από σχετική εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Συμφώνως με τις πληροφορίες στις αρχικές δύο ομάδες των εξειδικευμένων ναρκαλιευτών – πυροτεχνουργών του ΤΕΝΞ που έσπευσαν άμεσα στην περιοχή του συμβάντος, αμέσως μόλις αυτό ζητήθηκε από τους αρμόδιους της Πολιτικής Προστασίας, χθες μεταφέρθηκαν στην περιοχή, άλλες τρεις ομάδες, ενώ σήμερα ο Στρατηγός Φλώρος διέταξε να σταλούν άλλες τρεις ομάδες του ΤΕΝΞ, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των ομάδων του ΤΕΝΞ που (θα) επιχειρούν στην περιοχή στις οκτώ!

Η αποστολή του προσωπικού αυτού είναι η μέτρο-προς μέτρο έρευνα του «ύποπτου χώρου» για τον εντοπισμό, περισυλλογή και εξουδετέρωση, όλων των άσκαστων πυρομαχικών, που μετέφερε το αεροσκάφος και είτε βρέθηκαν στο σημείο της προσκρούσεως, είτε, εξαιτίας αυτής, εκτινάχθηκαν σε απόσταση από το σημείο.

Για τον λόγο αυτόν, και επειδή τα περιβάλλοντα χωράφια έχουν υψηλή βλάστηση (καλαμπόκι, ηλίανθοι) η έρευνα δεν είναι εύκολη και αυτή πραγματοποιείται με κέντρο το σημείο της προσκρούσεως και κύκλο με ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρα γύρω από αυτό, που συνεχώς διευρύνεται κατά την έρευνα.

Τα άσκαστα πυρομαχικά που εντοπίζονται αρχικώς επιχειρείται η μεταφορά τους στο χώρο συγκεντρώσεως, ώστε στη συνέχεια όλα μαζί να μεταφερθούν σε κάποιο πεδίο βολής για να γίνει η καταστροφή τους με εκρηκτικά, μέσω ελεγχόμενης εκρήξεως. Αν κατά τον εντοπισμό του κάθε πυρομαχικού αυτό δεν είναι σε καλή κατάσταση και επομένως η μεταφορά του από τον ναρκαλιευτή είναι επικίνδυνη, τότε αυτός μπορεί να το εξουδετερώσει επιτόπου με ελεγχόμενη έκρηξη. Σε κάθε περίπτωση η σχετική απόφαση είναι αποκλειστικά του κάθε ναρκαλιευτή.

Συμφώνως με την άποψη ειδικών στρατιωτικών, η όλη επιχείρηση για την εκκαθάριση του «ύποπτου χώρου» και την ασφαλή απόδοσή του στους ιδιοκτήτες του, θα διαρκέσει 30-45 μέρες τουλάχιστον!