Τα ελληνοϊσραηλινά εξοπλιστικά ζητήματα που είναι «ώριμα» αλλά έχουν καθυστερήσει εξαιρετικά από διάφορους «γραφειοκρατικούς» παράγοντες, αναμένεται να συζητήσουν (και να επιλύσουν) κατά τις σημερινές συναντήσεις που θα έχουν στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ο Υπουργός Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Αμύνης του Ισραήλ Ταξίαρχο (Ι) ε.α. Αμίρ Εσέλ.

Ο Ισραηλινός ανώτατος αξιωματούχος, ο οποίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στην Αθήνα, είχε χθες το βράδυ ιδιωτικό δείπνο με τον ΥΕΘΑ και ασφαλώς «μεταξύ τυρού και αχλαδιού» συζήτησαν τα θέματα αυτά, ενώ σήμερα θα γίνουν και οι επίσημες επαφές. Πρώτα με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ακολούθως – επίσημα πια – με τον ΥΕΘΑ.

Κυρίως θέμα ασφαλώς αποτελεί η περίπτωση των κατευθυνόμενων βλημάτων μεγάλης εμβέλειας Spike-NLOS, για τον Στρατό Ξηράς (χερσαία έκδοση) και για την Αεροπορία Στρατού, ενώ έχει τελειώσει το αντίστοιχο θέμα με το Πολεμικό Ναυτικό για την απόκτηση της ναυτικής εκδόσεως του βλήματος για τον εξοπλισμό των τεσσάρων κανονιοφόρων του Στόλου, καθώς και ισάριθμων συστημάτων για τα σκάφη ανορθοδόξου πολέμου (ΣΑΠ) του Πολεμικού Ναυτικού (επιχειρησιακά ανήκουν στο ΓΕΕΘΑ).

Ως γνωστό το θέμα, καθυστέρησε για γραφειοκρατικούς λόγους πάνω από ένα χρόνο, από τότε που πέρασε από τη Βουλή, αλλά σήμερα μπορεί να λυθεί τελικώς και οριστικώς, καθώς κάποιες – ανεπιβεβαίωτες – πληροφορίες υποστηρίζουν ότι μετά τις προαναφερθείσες συζητήσεις και επαφές, μπορεί να περάσει και από ΚΥΣΕΑ «δια περιφοράς». Γεγονός είναι ότι αναμένονται εξελίξεις.