Οι 25 νέοι Ανθυπίλαρχοι της τάξεως της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων του 2013, οι οποίοι παρακολούθησαν το Τμήμα Βασικής Εκπαιδεύσεως Ανθυπιλάρχων της Σχολής Αξιωματικών Τεθωρακισμένων (ΣΑΤΘ), αποφοίτησαν και παρέλαβαν τα πιστοποιητικά σπουδών τους στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής, στο στρατόπεδο «Επιλάρχου Μελίδη Γ.» στον Αυλώνα Αττικής.

Ακολούθησε η επίδοση της τελαμώνας Ιππικού, στους νέους Ανθυπιλάρχους, καθώς και στους Μόνιμους Λοχίες, αμφότεροι των τάξεων 2013 των Σχολών τους, από το Γενικό Επιθεωρητή Στρατού Αντιστράτηγο Αναστάσιο Μανώλα, ο οποίος, αν και με μεγάλη προϋπηρεσία στις Ειδικές Δυνάμεις, προέρχεται από το Όπλο του Ιππικού Τεθωρακισμένων, παρουσία και του Διευθυντή ΓΕΣ/ΔΙΤ Υποστρατήγου Κωνσταντίνου Βασιλειάδη.

Συνολικώς από τη ΣΑΤΘ αποφοίτησαν 25 Ανθυπίλαρχοι, ενώ επιπλέον 13 ήταν οι Λοχίες (ΤΘ), οι οποίοι ανήκουν στην οργανική δύναμη του ΚΕΤΘ και έχουν αποφοιτήσει από την ΣΑΤΘ νωρίτερα.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι η «Τελαμώνα Ιππικού», αντιγράφουμε το σχετικό πληροφοριακό στοιχείο από την ιστοσελίδα του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), που εδρεύει επίσης στο ίδιο στρατόπεδο στον Αυλώνα Αττικής.

Συμφώνως με τα στοιχεία αυτά η «Τελαμώνα Ιππικού με φυσιγγιοθήκη» (γιατί υπάρχει και αντίστοιχη τελαμώνα του Πυροβολικού, φέρεται με την «υπ’αριθμ.2» στολή του αξιωματικού Τεθωρακισμένων, καθιερώθηκε στον Ελληνικό Στρατό το 1868, στο πλαίσιο της γενικότερης τότε αναδιοργανώσεως των τμημάτων Ιππικού, από το βαρύ ιππικό κρούσεως (Θωρακοφόροι-Λογχοφόροι ιππείς), σε ελαφρύ ιππικό (Δραγώνοι, Ουσάροι και Κυνηγοί). Και αυτό λόγω των αποτελεσμάτων και διδαγμάτων του Κριμαϊκού πολέμου 1854 – 56 που τότε ήταν σχετικώς πρόσφατα, όπως η μάχη της Μπαλακλάβα με την επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας, η εξέλιξη του Πυροβολικού κ.λπ.

Η στολή ακολουθεί το υπόδειγμα της στολής του Ούγγρου Ουσάρου και αντικαθιστά την προηγούμενη στολή του Ελληνικού Ιππικού, που ήταν αυτή των Λογχοφόρων Ουλάνων, Γαλλοπολωνικού υποδείγματος. Στα διακριτικά της παρατηρούμε τους χαρακτηριστικούς περίφημους «ουγγαρέζικους κόμπους» στα μανίκια του χιτωνίου κατά τα πρότυπα των έφιππων τμημάτων της εποχής. Ως απάρτιο της προβλεπόταν και η τελετουργική (πλέον) τελαμώνα με φυσιγγιοθήκη, χαρακτηριστικό επίσης όλων των έφιππων τμημάτων, όπως άλλωστε και του έφιππου Πυροβολικού. Το αργυρούν χρώμα και οι γαλάζιες ρίγες του επικαλυπτικού υφάσματος του δερμάτινου τελαμώνα ταιριάζει απόλυτα με τα κορδόνια των κομβίων του χιτωνίου της στολής.

Λ.Σ.Μ.