«Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα» ήταν η απάντηση του Ηλία Μαμαλάκη αναφορικά με την ελληνοτουρκική «διένεξη» για το το κοκορέτσι.
«Το κοκορέτσι είναι βαλκανικό προϊόν, απ’ εκεί ξεκίνησε και υιοθετήθηκε πολύ νωρίς, τον 19ο αιώνα και από τους Έλληνες και από τους Τούρκους. Έχουμε μαρτυρίες ότι ο Καραϊσκάκης ήταν μάστορας του σπληνάντερου και στο κοκορέτσι. Μιλάμε για κάτι που ξεκινά από το 1800. Το τούρκικο κοκορέτσι με το ελληνικό κοκορέτσι δεν έχουν καμιά σχέση.

Οι Τούρκοι κάνουν το κοκορέτσι χωρίς έντερο, κόβουν μια φέτα αφού ψηθεί (δεν το ψήνουν σε φούρνους, το βάζουν σε καυτά πιθάρια), την ψιλοκόβουν και την ανακατεύουν με μια κόκκινη πιπεριά και την κάνουν σάντουιτς», είπε ο γνωστός σεφ, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι». Τόνισε ότι οι διαφορές των δύο πιάτων είναι πολύ μεγάλες.
«Έχουμε πολύ σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσουμε μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας. Παρόμοιες διενέξεις έγιναν και για το ιμάμ και για το τζατζίκι» σημείωσε ο κ.Μαμαλάκης

Η κυπριακή κουζίνα

Μιλώντας για την κυπριακή κουζίνα, ο γνωστός σεφ μίλησε με τα καλύτερα λόγια λέγοντας πως το παραδοσιακό κυπριακό φαγητό, ειδικά το κρέας, είναι μοναδικό.
Δεν έχω δει πουθενά στην Ελλάδα σούβλα όπως την κυπριακή και γιαούρτι. Θα πω όμως ότι κακοποιείτε πολύ το ψάρι!
Κληθείς να διαλέξει τρία προϊόντα της κυπριακής γαστρονομίας, είπε ότι στην κατηγορία των ποτών θα έβαζε οπωσδήποτε τη ζιβανία και τη μπίρα (την παλιά της ΚΕΟ ας πούμε).
Αναφορικά με το φαγητό θα έβαζε τη σούβλα, το ελιόψωμο, τα αμπελοπούλια. «Έχω πολύ καιρό να φάω όμως», είπε ο γνωστός σεφ όταν του υποδείχθηκε ότι πλέον είναι παράνομα από την ΕΕ.
«Επίσης μου αρέσει πολύ το πλιγούρι όπως το φτιάχνετε. Εγώ προτιμώ την παραδοσιακή κουζίνα στην Κύπρο παρά την έντεχνη!», είπε κλείνοντας.