Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στον Έβροο και συνεχώς ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης, για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε περίπου στις 2:30 το μεσημέρι της Πέμπτης, στην περιοχή του φράγματος Λύρας του Δήμου Σουφλίου.

Το πύρινο μέτωπο έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις με την έκταση του να υπολογίζεται σε 2 χιλιόμετρα και όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης, η πυρκαγιά κινείται πλέον και προς το Εθνικό Πάρκο.

Συνολικά, επιχειρούν για την οριοθέτηση της φωτιάς 70 οχήματα, 140 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρων τμημάτων και 33 άτομα Δευκαλίωνας του ΣΞ.

Με το πρώτο φως θα ξεκινήσουν τα εναέρια μέσα σε δύο κύματα και συγκεκριμένα, 2 Mi8, 2 Erickson, 2 PZL, 2 CL415, ένα ΑΒ214 και ένα ΒΚ117. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Eπίσης, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Ξενοκράτης» και τέθηκε σε άμεση επιφυλακή ο στρατός. Προσπαθεί, μάλιστα, με μηχανήματα έργου να δημιουργήσει ζώνες.


Περιγράφοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εικόνα της πυρκαγιάς η προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη, αναφέρει πως η πυρκαγιά κατευθύνεται νότια σχηματίζοντας ένα ενιαίο μέτωπο περίπου δύο χιλιομέτρων, ενώ συνολικά εντοπίζονται τέσσερις εστίες με τις μεταξύ τους αποστάσεις στα περίπου 500 με 1.000 μέτρα.



«Η πιο δύσκολη πυρκαγιά αυτή την ώρα είναι στη Δαδιά Έβρου» ανέφεραν αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής που έχουν εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα πύρινα μέτωπα στην επικράτεια.


Οι άνεμοι στην περιοχή παραμένουν ασθενείς, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει η ευφλεκτότητα της υφιστάμενης βλάστησης που αποτελείται κυρίως από πεύκα.

Η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων από την πρώτη στιγμή επικεντρώνεται στην αποτροπή της εξάπλωσης της πυρκαγιάς εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.