Με «έξυπνους» αισθητήρες, που τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένα σταθερά σημεία, αλλά και με ιπτάμενα drones θα γίνεται από εδώ και στο εξής η προστασία από φωτιά του Άλσους Συγγρού, που βρίσκεται στα σύνορα των δήμων Αμαρουσίου και Κηφισιάς.

Το πιλοτικό έργο πυρανίχνευσης, που υλοποίησαν οι εταιρείες Nova-Wind, Huawei και η νεοφυής εταιρεία Probotek, αποτελεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για φωτιά, που βασίζεται σε εξελιγμένους αισθητήρες και κάμερες που φέρουν drones, αλλά και σταθερά σημεία του άλσους. Η λύση βασίστηκε στην πλατφόρμα Probotek, που αναπτύχθηκε με τη χρηματοδότηση της Huawei. Η Wind προσφέρει το δίκτυο και πλέον στο Άλσος Συγγρού, έκτασης 950 στρεμμάτων, έχει απλωθεί ένα «ηλεκτρονικό δίχτυ» έγκαιρης προειδοποίησης για φωτιά.

Πώς συμβαίνει αυτό; Σε στρατηγικά σημεία του πάρκου τοποθετήθηκαν αισθητήρες, που διασυνδέονται με την πλατφόρμα διαχείρισης συμβάντων και το drone. Το drone πραγματοποιεί προγραμματισμένες πτήσεις επιτήρησης, αλλά και έκτακτες πτήσεις, στην περίπτωση ενδείξεων από τους αισθητήρες.

Για τον εντοπισμό καπνού ή/και φωτιάς γίνεται χρήση ειδικών αλγόριθμων, οι οποίοι σε πραγματικό χρόνο αναλύουν την εικόνα και στέλνουν δεδομένα/data στο Κέντρο Ελέγχου, επισημαίνοντας τα σημεία ενδιαφέροντος. Σε περίπτωση που, μέσω της κάμερας, το drone εντοπίσει καπνό ή/και πυρκαγιά, στέλνει ειδοποίηση (alert) στο Κέντρο Ελέγχου και σπεύδει στο σημείο όπου εντοπίστηκε ο καπνός, για να επιβεβαιώσει το συμβάν. Στη συνέχεια, το drone είτε επιστρέφει στη βάση του είτε καταγράφει την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Το αποτέλεσμα είναι ο άμεσος προσδιορισμός του σημείου εκκίνησης της πυρκαγιάς, η παρακολούθηση απομακρυσμένων περιοχών σε πραγματικό χρόνο, η έγκαιρη οπτική ανίχνευση καπνού ή/και πυρκαγιάς, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και o περιορισμός της έκθεσης σε κινδύνους, καθώς και η παρακολούθηση της εξέλιξης της πυρκαγιάς.

Στην πράξη το σύστημα αποτελεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, που στην ατυχή περίπτωση της πυρκαγιάς, πριν αυτή λάβει διαστάσεις, στέλνει το κατάλληλο σήμα στον επεμβατικό μηχανισμό για να σβήσει τη φωτιά. Σημειώνεται ότι φωτιά στα πρώτα λεπτά της εκδήλωσης μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί, όχι όμως όταν λάβει διαστάσεις και ισχύουν άσχημες καιρικές συνθήκες (π.χ. άνεμοι, μεγάλη ξηρασία κ.ο.κ.).

123

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που δημιούργησαν οι εταιρείες Nova-Wind, Huawei και Probotek παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν τα υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nova-Wind, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, σημείωσε ότι η Nova-Wind συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με ένα ενδελεχές και πολυποίκιλο πρόγραμμα, πτυχή του οποίου είναι η πυρανίχνευση μέσω της τεχνολογίας. «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο Άλσος Συγγρού είναι μια απόδειξη ότι μέσω του δικτύου 5G και “έξυπνων” υπηρεσιών μπορούν να προληφθούν ακραία συμβάντα, με οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις». «Είναι σημαντικό για τη χώρα μας που σε πιλοτικό επίπεδο γίνεται για πρώτη φορά εφαρμογή των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στην προστασία της εθνικής μας κληρονομιάς», σχολίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς. Ο κ. Γεωργαντάς ευχαρίστησε τις τρεις εταιρείες για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που δημιούργησαν, σημειώνοντας ότι μόνον «ως εθνική κληρονομιά πρέπει να αντιμετωπίζουμε το φυσικό περιβάλλον, την πανίδα και τη χλωρίδα της χώρας μας».

Σημαντικό «όπλο»

Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστος Δήμας, σημείωσε ότι η σύμπραξη της Huawei και της Nova-Wind με την Probotek παρουσίασε ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα πυρανίχνευσης. «Πρόκειται για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και αναγνώρισης ακραίων συμβάντων, όπως πυρκαγιές, που με τη χρήση αισθητήρων και drones αναμένεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση φαινομένων με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προεκτάσεις», είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Διονύσης Κυριακόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, που διαχειρίζεται το Κτήμα Συγγρού, χαρακτήρισε το Άλσος έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει στο Λεκανοπέδιο Αττικής. «Αποτελεί το μοναδικό εναπομείναν φυσικό δάσος της ευρύτερης περιοχής και ολοκλήρου του Λεκανοπεδίου Αττικής. Έχει δε χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ανευρέσεως αρχαιολογικών ευρημάτων και πρόκειται για έναν χώρο με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό». Το νέο σύστημα έγκαιρης πρόληψης που δημιουργήθηκε χαρακτηρίστηκε από τον κ. Κυριακόπουλο ως ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα πυροπροστασίας του Άλσους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Huawei, Νίκος Λάζαρης, σημείωσε ότι η Ηuawei Ελλάδος πιστεύει ακράδαντα στις τεχνολογίες αιχμής που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σημαντικών θεμάτων για την κοινωνία και το περιβάλλον και ότι, ως επίσημοι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας Elevate Greece του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, προσβλέπει, πέρα από τη συνεργασία της με την Probotek, και σε άλλες συνεργασίες με νεοφυείς επιχειρήσεις σε καίριους τεχνολογικούς τομείς, προς όφελος της κοινωνίας, της πολιτείας και του φυσικού πλούτου της Ελλάδας.