Tα παρθένα σημεία του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς απειλούν οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται για δεύτερο 24ωρο στον Έβρο. 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στην πυρκαγιά στο δασος της Δαδιάς οι δυναμεις της πυροσβεστικης αυτή την ώρα κάνουν εγκαταστάσεις στα τρία σημεία, που έφυγε η πυρκαγιά, εξωτερικά της περιμέτρου (βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά).

Έχουν αναπτυχθεί πεζοπόρα και ΕΜΟΔΕ και έχουν πιάσει ήδη το βορεινό κομμάτι. Θα δουλέψουν μέχρι το πρωϊ. Στόχος να επανέλθουν στην αρχική περίμετρο.

Με το πρώτο φως ξεκίνησαν τα τοπικά εναέρια (2 PZL, 2 Tractores, 1 Mi8 και 2 Chinoock), ενώ ακολουθήσουν 3 Erickson με 20' διάφορα, 2 CL415 και ένα ΑΒ214. Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα. Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ΒΚ117 συντονιστικό.


Σύμφωνα με στελέχη της δασικής υπηρεσίας και τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, η πυρκαγιά ακολουθεί μία ανεξέλεγκτη πορεία, κυρίως λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, που σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την επιχείρηση κατάσβεσής της από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, παρά την ισχυρή συγκέντρωση των τελευταίων (320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή και εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας, μηχανημάτων έργου και πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ. και υδροφόρων ΟΤΑ).  


Υπενθυμίζεται ότι για τη φωτιά στην περιοχή Δαδιά Έβρου, που μαίνεται ανεξέλεγκτη, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus.

Νωρίτερα η Πυροσβεστική ενημέρωσε ότι στο σημείου επιχειρούσαν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων. Λόγω της νύχτας, τα εναέρια μέσα κατάσβεσης έχουν καθηλωθεί.
5648972
Ωστόσο, στο πυροσβεστικό έργο συνδράμουν και οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, καθώς στο σημείο βρίσκονται εθελοντικές ομάδες της ΓΓΠΠ αλλά και 7 μηχανήματα έργου του στρατού και μια ομάδα «Δευκαλίωνα», αποτελούμενη από 36 στελέχη, η Δασική Υπηρεσία, και η τοπική αυτοδιοίκηση με μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων
5648978
5648969
5648966

Όπως ανέφερε νωρίτερα στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός, «τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη».

Μέχρι τώρα από τον Στρατό (εκτός από τα εναέρια 4 CL-415, 2 PZL, 2 MI8, 2 AT8T, 1 B-214) έχουν διατεθεί επιπλέον:

2 CH-47D
6 Προωθητές γαιών
1 Φορτωτής
3 M/S 290GD
Τμήματα "ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ" κ μέσα Μηχανικού του Στρατού

Όσο προχωράει η νύχτα, η ένταση των ανέμων φαίνεται να πέφτει και για αυτό οι πυροσβέστες δίνουν ακόμα μεγαλύτερη μάχη να προλάβουν περαιτέρω επέκταση του μετώπου, αφού ήδη εκτιμάται ότι έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Μεγάλη αναζωπύρωση στο νοτιοδυτικό μέτωπο

Η φωτιά παρουσίασε μεγάλη αναζωπύρωση στο νοτιοδυτικό τμήμα του πύρινου μετώπου. Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί περαιτέρω και ο στόχος παραμένει ο περιορισμός της, ώστε να διασωθεί το παρθένο δάσος στην περιοχή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής το μετωπο κινείται δυτικά προς παρθένες δασικές εκτάσεις ενώ υπάρχει δυσκολία στην κατάσβεση της πυρκαγιάς λόγω του ότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης αποτελούμενη από μαύρη πεύκη, τραχεία πεύκη καθώς κι άλλα φυλλοβόλα είδη και η προσέγγιση στο σημείο είναι δύσκολή (φτωχό οδικό δίκτυο δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη).

Η ψηφιακή ανάλυση της επέκτασης της φωτιάς

Σύμφωνα με το meteo, το οποίο επικαλείται εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης του δορυφόρου Landsat 8 που μελέτησε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πυρκαγιά έχει κάψει περίπου 4.384 στρέμματα.

Στη δορυφορική εικόνα παρακάτω αποτυπώνονται επίσης οι ενεργές εστίες κατά τη χρονική στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, ενώ σημειώνονται επίσης η θέση του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και τα όρια της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.
dor