Ολονύχτια ήταν η μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς Έβρου  με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς.

Η φωτιά έχει φτάσει μια «ανάσα» από τα πρώτα σπίτια του χωριού, με τις Αρχές να προχωρούν στην εκκένωση του οικισμού.

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, στις 16.30 ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδεία του υφυπ. Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, θα κάνουν ενημέρωση στα ΜΜΕ από τη Δαδιά.
Παράλληλα, στις 18:00, o Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός αναμένεται να κάνει ενημέρωση για τις υπόλοιπες πυρκαγιές.

Η Δαδιά εκκενώθηκε προληπτικά χθες βράδυ καθώς η πυρκαγιά κατευθυνόταν αργά, χάρη στην άπνοια που επικρατούσε, αλλά σταθερά προς το χωριό. Λίγο πριν προσεγγίσει την αντιπυρικη ζώνη που χθες το πρωί είχε διαπλατυνθεί περαιτέρω, άλλαξε πορεία.

Δύσκολες οι καιρικές συνθήκες

Οι καιρικές συνθήκες όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικός αλλά και αστάθμητος παράγοντας στην εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ από το απόγευμα αναμένεται αύξηση της έντασης του ανέμου στα 4 μποφόρ και αλλαγή της κατεύθυνσης του από ανατολικό σε νότιο, χαρακτηριστικά που κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει αν και πως θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για μία οικολογική καταστροφή τα αποτελέσματα της οποίας τα ζούμε κι εμείς αλλά θα τα ζήσουν και οι επόμενες γενιές. “Δυστυχώς δεν σεβόμεθα το περιβάλλον και εισπράττουμε αυτή την απαξίωση προς το περιβάλλον μας και τον οίκο του Θεού…. Προσευχόμεθα ο Θεός να βοηθήσει όλους τους αρμόδιους στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης καταστροφής πού μαίνεται. Ήδη εκκενώθηκε το μοναστήρι της Δαδιάς που κι εκεί υπάρχει μία μεγάλη αναζωπύρωση και το χωριό εδώ και αυτό έχει τα δικά του τα προβλήματα. Να ευχηθούμε ο Θεός να δώσει μία σύντομη λύση. … Θέλω να πω στους ανθρώπους μας να έχουμε θάρρος και υπομονή και ελπίδα”.


Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στο χωριό έφτασε το πρώτο λεωφορείο για να προχωρήσει η εκκένωση, ενώ περιπολικά τριγυρνούν στους δρόμους με τους φάρους αναμμένους για να ενημερώσουν και να διευκολύνουν τους κατοίκους στη διαδικασία της εκκένωσης.

Έξω από το χωριό υπάρχουν ήδη αντιπυρικές ζώνες από το Προγραμμα Antinero του ΥΠΕΝ, οι οποίες έχουν διαπλατυνθεί και επισης έχουν παρατεταγμένα πυροσβεστικά στα όρια του χωριού. Επαναλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και η εκκένωση είναι προληπτική.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν». Περιγράφοντας την κατάσταση αναφέρει ότι υπάρχουν πυκνοί καπνοί, η φωτιά έχει μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς η οποία υπό συνθήκες θα μπορούσε να περάσει και την αντιπυρική.

Ως προς την οργάνωση της απομάκρυνσης ο δήμαρχος Σουφλίου δηλώνει ότι ήδη έχουν μεταβεί στο χωριό δύο λεωφορεία – ένα του Δήμου και ένα του Ε.Σ. – για τη μεταφορά των κατοίκων, ενώ θα γίνει και καταγραφή των ατόμων που επιθυμούν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία, ζήτημα για το οποίο θα μεριμνήσει ο Δήμος.

Μεγάλη η οικολογική καταστροφή 

Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη, εάν σκεφτεί κανείς ότι η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε πέντε μέτωπα και το δάσος της Δαδιάς αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής που την ίδια στιγμή φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ενεργά μέτωπα καίνε τις παρυφές βόρεια του προστατευόμενου δάσους, ουσιαστικά στα όρια του μεγάλου πυρήνα. Οι εικόνες μέσα από τον πνεύμονα πρασίνου που καταστρέφεται είναι αποκαρδιωτικές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να σωθεί το δάσος, αλλά οι συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες.

Το ανατολικό μέτωπο έχει ελεγχθεί. Βόρεια, βορειοδυτικα και δυτικά υπάρχουν μικρές και διασπαρτες ενεργές εστίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι νοτιοδυτικά όπου συνεχίζει να καίει ένα μέτωπο με μεγάλη έκταση. Εκεί εστιάζουν πλέον την κύρια προσπάθεια με επίγειες και εναέριες δυνάμεις.