Η συνεχιζόµενη δηµοσιογραφική έρευνα από τα « ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αναδεικνύει µια σωρεία µεγάλων σκανδάλων, που αφορούν τους µπλε κάδους της ΕΕΑΑ Α.Ε. και πλέον απασχολούν τη ∆ικαιοσύνη, η οποία τα διερευνά, ενώ ήδη έχει ασκηθεί η πρώτη κακουργηµατική δίωξη.

Η νομική υποχρέωση της ΕΕΑΑ να πληρώνει τους δήμους για τη συλλογή των μπλε κάδων τα έτη 2009-2019

Οπως έχει ήδη παρουσιαστεί από τα «Π», σύµφωνα µε την υπ’ αρ. 118019/2009 υπουργική απόφαση ανανέωσης της έγκρισης της ΕΕΑΑ Α.Ε. (ΦΕΚ 634 Β/2009), αλλά και µε βάση τα οριζόµενα στο εγκεκριµένο υπ’ αριθµ. 190326/09.10.2008 αναθεωρηµένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΕΑΑ Α.Ε. (Κεφάλαιο 8β: Επιπλέον Οικονοµική Στήριξη των ΟΤΑ), έχει οριστεί το ύψος της οικονοµικής ενίσχυσης που υποχρεούται να καταβάλλει η ΕΕΑΑ Α.Ε. στους ΟΤΑ, επειδή οι ΟΤΑ κάνουν τη συλλογή/αποκοµιδή του µπλε κάδου.

Στο εν λόγω Κεφάλαιο 8β του εγκεκριµένου αναθεωρηµένου επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΕΑΑ Α.Ε. έχει προσδιοριστεί ότι η οικονοµική ενίσχυση των δήµων από την ΕΕΑΑ Α.Ε. κυµαίνεται από (ελάχιστη) 30 ευρώ ανά συλλεγόµενο τόνο έως (µέγιστη) 70 ευρώ ανά συλλεγόµενο τόνο. Παράλληλα, ρητώς ορίζεται ότι το σύστηµα των µπλε κάδων της ΕΕΑΑ Α.Ε. έχει τόσο την υποχρέωση να «παρέχει στους ΟΤΑ το σύνολο του απαιτούµενου εξοπλισµού για τη συλλογή των αποβλήτων συσκευασίας (κάδοι, οχήµατα κ.ά.)» όσο και την υποχρέωση να «παρέχει στους ΟΤΑ τη νέα οικονοµική στήριξη για τη συλλογή/αποκοµιδή του µπλε κάδου». ∆ηλαδή, ρητώς ορίζεται ότι η παροχή του εξοπλισµού προς τους δήµους δεν µπορεί να αντικαταστήσει την ταυτόχρονη νοµική υποχρέωση παροχής των χρηµάτων προς τους δήµους, οι οποίοι ξοδεύουν δηµόσια χρήµατα (για µισθούς προσωπικού δήµου, καύσιµα κ.ά.) για τη συλλογή/αποκοµιδή των µπλε κάδων για λογαριασµό της ιδιωτικής εταιρείας ΕΕΑΑ Α.Ε. Με βάση τα στοιχεία που έχει υποβάλει η ΕΕΑΑ Α.Ε. στον Ελληνικό Οργανισµό Ανακύκλωσης - ΕΟΑΝ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, µε τις ετήσιες εκθέσεις απολογισµού, αποδεικνύεται ότι οι «µπλε κάδοι» χρωστούν και έχουν παρακρατήσει τουλάχιστον το ποσό των 97.903.150 ευρώ. από τους δήµους όλης της χώρας (χωρίς να έχει περιληφθεί το ποσό που οφείλουν για το έτος 2019, αλλά και για τα έτη 2020 και 2021).

Η πρώτη ποινική δίωξη για κακούργημα

Η δικαστική διερεύνηση των σκανδάλων που αφορούν τους µπλε κάδους ανακύκλωσης πραγµατοποιήθηκε από τον αρµόδιο εισαγγελέα, ο οποίος παρήγγειλε την προκαταρκτική έρευνα στην Οικονοµική Αστυνοµία λόγω του πολύ υψηλού ποσού της υπεξαίρεσης, το οποίο ξεπερνά τα 97.000.000 ευρώ, ενώ συνεχίζεται το διαρκές έγκληµα.

Σύµφωνα µε το υπ’ αριθµ. 1404/2021 Πιστοποιητικό της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που παρουσιάζουν κατ’ αποκλειστικότητα τα «Π», προκύπτει ότι έχει ασκηθεί δίωξη για κακούργηµα κατά των αρµόδιων υπαλλήλων του ΕΟΑΝ και ειδικότερα κατά: (1) του Ιωάννη Σιδέρη του Αντωνίου-Αθανασίου, που ήταν ο διευθύνων σύµβουλος του ΕΟΑΝ, ο οποίος παραιτήθηκε µετά την υποβολή της µήνυσης, (2) της Αργυρώς Ρεµούνδου του ∆ηµητρίου, που ήταν η αναπληρώτρια προϊσταµένη της ∆ιεύθυνσης Εναλλακτικής ∆ιαχείρισης του ΕΟΑΝ, η οποία παραιτήθηκε µετά την υποβολή της µήνυσης, (γ) της Φανής Κοτζιά του Νικολάου, υπαλλήλου του ΕΟΑΝ, (δ) της Ελένης Κουρούδη του Θρασύβουλου, υπαλλήλου, ενώ η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη, που πιθανώς να προσθέσει νέα άτοµα στο κατηγορητήριο.

Σύµφωνα µε το Πιστοποιητικό της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, οι κατηγορούµενοι διώκονται κακουργηµατικά για τα ποινικά αδικήµατα: (1) της απάτης κατά συναυτουργία άνω των 120.000 ευρώ σε βάρος ΟΤΑ και (2) της ηθικής αυτουργίας στην ανωτέρω πράξη (άρθρα: 26, παράγρ. 1, 271, 45, 46, παράγρ. 1Α, 386, παράγρ. 2Α-1 του Ποινικού Κώδικα). Τονίζεται ότι η δικαστική διαδικασία υλοποιείται σύµφωνα µε τον Νόµο 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωµατούχων, υποθέσεων µεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και µείζονος δηµοσίου συµφέροντος και άλλες διατάξεις».

Tο αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο των «Μπλε Κάδων» με αυξήσεις έως 1.600% για τις επιχειρήσεις 

Σύµφωνα µε το ισχύον θεσµικό πλαίσιο, οι µέτοχοι της ΕΕΑΑ Α.Ε. θα κληθούν να εισφέρουν το ποσό των 97.000.000 ευρώ ως µετοχικό κεφάλαιο για να εξοφληθούν οι δήµοι και να επιστραφούν τα χρήµατα που φέρεται να έχουν υπεξαιρεθεί από τους δήµους, καθόσον τα υφιστάµενα ταµειακά διαθέσιµα της ΕΕΑΑ Α.Ε. είναι µόλις 12.646.402 ευρώ (σύµφωνα µε τον τελευταίο δηµοσιευµένο ισολογισµό του έτους 2020).

Οµως, για να βρεθούν τα χρήµατα, αυτά που δεν υπάρχουν, είναι µονόδροµος ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι χρηµατικές εισφορές των επιχειρήσεων που έχουν συµβληθεί µε το σύστηµα των µπλε κάδων. Βέβαια, στέλεχος µεγάλης πολυεθνικής επιχείρησης, που είναι συµβεβληµένη µε τους «µπλε κάδους», αλλά βρίσκεται και πολύ κοντά στη διοίκηση της ΕΕΑΑ Α.Ε., αποκάλυψε στα «Π» ότι η ΕΕΑΑ Α.Ε. έχει ήδη υποβάλει αναθεωρηµένο επιχειρησιακό σχέδιο στον αρµόδιο ΕΟΑΝ και πιέζει για την άµεση έγκρισή του.

Το κρίσιµο που ανέφερε στα «Π» και αποκαλύπτεται σήµερα κατ’ αποκλειστικότητα είναι ότι η ΕΕΑΑ Α.Ε. ζητά αυξήσεις χρηµατικών εισφορών των επιχειρήσεων, για το 3ο έτος της νέας έγκρισης λειτουργίας (που ξεκίνησε από 1ης/7/2022), που φτάνουν έως 1.614% για το αλουµίνιο, 155% για το πλαστικό ΡΕΤ και 135% για το γυαλί. Πραγµατικά απίστευτες αυξήσεις σε µια περίοδο έντονης οικονοµικής κρίσης, όπου όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν τις µεγάλες επιχειρήσεις να απορροφήσουν το µεγαλύτερο µέρος της οικονοµικής επιβάρυνσης από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Είναι πραγµατικά ασύλληπτο η ΕΕΑΑ Α.Ε. να ζητά αύξηση της χρηµατικής εισφοράς για το αλουµίνιο από 10,5 €/τόνο που ισχύει σήµερα σε 180€/τόνο (δηλαδή αύξηση 1.614%), επίσης αύξηση της χρηµατικής εισφοράς για το πλαστικό ΡΕΤ από 70,5 €/τόνο που ισχύει σήµερα σε 180€/ τόνο (δηλαδή αύξηση 155%), αλλά και αύξηση της χρηµατικής εισφοράς για το γυαλί από 21,3 €/τόνο που ισχύει σήµερα σε 50€/ τόνο (δηλαδή αύξηση 135%).

Τα «Π» παρακολουθούν στενά τη συγκεκριμένη υπόθεση, που αφορά την οικονοµική βιωσιµότητα χιλιάδων επιχειρήσεων, ενώ µε ενδιαφέρον αναµένεται η αντίδραση των συµβεβληµένων επιχειρήσεων της ΕΕΑΑ Α.Ε., που αποτελούν µεγάλες πολυεθνικές, αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις (όπως COCA-COLA ΕΛΛΗΝΙΚ. ΕΤΑΙΡ. ΕΜΦΙΑΛΩΣ. Α.Ε., COLGATE PALMOLIVE (ΕΛΛΑΣ) Μ. ΑΒΕΕ, CHIPITA GLOBAL Α.Ε., CROWN HELLAS CAN ΒΙΟΜΗΧ. ΕΙ∆ΩΝ ΣΥΣΚ. A.E., ION A.E., NESTLE ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. Α.Ε., PEPSICO HELLAS ΜΟΝ. ΑBEE, VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ Α.Ε., ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS A.E., ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ - ΒΙΚΟΣ Α.Ε., ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε., ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ, ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. ΕΠΕ, ΤΕΤΡΑ ΠΑΚ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. ΑΕΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΒΑ ΥΑΛΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑ∆ΑΣ ΜΟΝ. Α.Ε., ΦΑΓΕ ΕΛΛΑ∆ΑΣ ΒΙΟΜ. ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΟΝ. Α.Ε., ΦΡΗΣΛΑΝΤΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ, ΚΛΙΑΦΑΣ Α.Ε.), αλλά και των ενώσεων των συγκεκριµένων επιχειρήσεων, όπως του Συνδέσµου Εταιρειών Εµφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού (ΣΕΦΥΜΕΝ), του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ) αλλά και της Ελληνικής Ενωσης Ζυθοποιών (ΕΕΖ).

Τα «Π» θα συνεχίζουν να παρακολουθούν και να διερευνούν το φαινόµενο των µπλε κάδων, το οποίο έχει πολλές δικαστικές αλλά και οικονοµικές διαστάσεις, που αφορούν τόσο την υπεξαίρεση των µεγάλων ποσών κατά των δήµων όσο και την οικονοµική επιβάρυνση των επιχειρήσεων.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 23/7