Παραμένει σε εξέλιξη η ακατάπαυστη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες στη Δαδιά Έβρου. Η μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται από την Πέμπτη και οι πυροσβέστες παλεύουν σώμα με σώμα ώστε να επιτευχθεί η κατάσβεσή της.

Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν και τα εναέρια μέσα. Ωστόσο η επιχείρησή τους κρίνεται ως ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν αφήνουν πολλά περιθώρια δράσης. 

Ωστόσο η Φύση πρόσφερε το «δώρο» της! Λίγο μετά τις 08:30 σήμερα το πρωί, Δευτέρα 25 Ιουλίου, άρχισε να βρέχει. Έτσι λοιπόν, ενώ τα εναέρια μέσα δυσκολεύονταν να επιχειρήσουν, ξαφνικά οι ουρανοί άνοιξαν και στην περιοχή έπεσε βροχή!

Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα μέτωπα της φωτιάς στον Έβρο είναι τέσσερα: ένα στα βορειοανατολικά προς Λυκόφως, ένα στα βορειοδυτικά προς Δαδιά, ένα προς τα δυτικά και ένα στα νοτιοδυτικά.

Το τελευταίο είναι αυτό όπου εντοπίζεται και η μεγαλύτερη δυσκολία, αφού είναι το μέτωπο στο πυκνό δάσος πριν από τη ζώνη Α1 του Εθνικού Πάρκου.

Η οικολογική καταστροφή στο παρθένο δάσος είναι τεράστια, ενώ θα αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση μόλις σβήσουν οι φλόγες.

Η φωτιά περικύκλωσε και την Ιερά Μονή της Θεοτόκου στη Δαδιά, η οποία και εκκενώθηκε άμεσα. Τελικά η φωτιά δεν μπήκε στο μοναστήρι, έπειτα από μια μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε από τους αρμόδιους.

Νωρίτερα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός είχε δηλώσει ότι ο άνεμος στη Δαδιά είχε αλλάξει φορά και «έσπρωχνε» τη φωτιά προς τα καμένα. Εκτίμησε δε ότι αν βοηθήσει ο καιρός, τα πράγματα στο μέτωπο αυτό θα πάνε καλύτερα εντός της ημέρας.

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας η μάχη με τις φλόγες συνεχίστηκε, ενώ χθες βράδυ δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης του χωριού της Δαδιάς καθώς αυξήθηκε η ένταση της φωτιάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως το χωριό πλέον δεν απειλείται ενώ άθικτος από τη φωτιά παραμένει ο σκληρός πυρήνας της Δαδιας όπου βρίσκονται όλα τα σημαντικά οικοσυστήματα και οι βιότοποι των αρπακτικών.

Την ίδια ώρα κλειστή είναι σε ορισμένα σημεία η εθνική οδός Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανιδη θα παραμείνει και σήμερα στην περιοχή. Στις 9:00 έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη του Χρήστου Στυλιανίδης με τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη, την επιτελική ομάδα του Πυροσβεστική Σώματος, στις δασικές υπηρεσίες, την αστυνομία και τον στρατό.

Νωρίτερα χθες Κυριακή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thestival, οι φλόγες, που ξεπερνούσαν σε ύψος τα 20 μέτρα, κινήθηκαν απειλητικά προς το χωριό της Δαδιάς. Οι κάτοικοι έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα μήνυμα εκκένωσης. Το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας τους καλούσε να κινηθούν προς το Σουφλί.

Στην περιοχή έπνεαν χθες ισχυροί άνεμοι, που γύρισαν σε νοτιάδες. Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης σταμάτησαν να πετούν. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή συγκεντρώθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο για να προστατεύσουν το χωριό από την πύρινη λαίλαπα.