Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα τα τελευταία 24ωρα, καθώς μόνο το τελευταίο τριήμερο σημειώθηκαν 141 πυρκαγιές.

Οι σημαντικότερες ήταν στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας (Κορώνη), στη Φαιστό Ηρακλείου, στο χωριό Σαγιάδα Θεσπρωτίας, στα Άνω Λιόσια Αττικής, στο Σοφικό Κορινθίας, στην Τσακατούρα Γρεβενών και στη Βρυσούλα Πρέβεζας.

Το σύνολο των πυρκαγιών αντιμετωπίστηκε με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο με την επέμβαση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων.

Ωστόσο, σε εξέλιξη εξακολουθούν να βρίσκονται οι πυρκαγιές στη Δαδιά Έβρου, η φωτιά που ξεκίνησε στον Σταυρό Λέσβου, καθώς και η πυρκαγιά της Κρέστενας στην Ηλεία.


Φωτιά στη Δαδιά

Με ανέμους έντασης έως 4 μποφόρ συνεχίζεται σήμερα η επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς. Μετά από ένα εφιαλτικό βράδυ, με τη φωτιά να περνά αίφνης αντιπυρική ζώνη, απειλώντας το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και εξίσου ξαφνικά να αλλάζει πορεία και να εξαπλώνεται παράλληλα με την Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έζησαν μία εφιαλτική νύχτα, σύμφωνα με την προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη.

Σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα με τη συνδρομή και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας, της ΕΛ.ΑΣ, των Δασικών Υπηρεσιών Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.


Μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία

«Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και μέχρι τώρα τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος.

«Τώρα περιμένουμε να δούμε αν θα ενισχυθούν οι άνεμοι στην περιοχή μας, διότι, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να αυξηθεί, σε λίγες ώρες, η έντασή τους», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις ζημιές που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα η φωτιά, ο κ. Μπαλιούκος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι έχει πληγεί κυρίως ο αγροτικός χώρος, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για καμένα σπίτια».


Φωτιά στη Μυτιλήνη

Ιδιαιτέρως δύσκολη ήταν η νύχτα και στη Λέσβο, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το Σάββατο και η οποία ξεκίνησε από την παραλία των Βατερών.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν δίχως σταματημό να «παλεύουν» με τις φλόγες, ώστε να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο ενώ σήμερα, με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν προς συνδρομή και τα εναέρια μέσα.

Πλέον η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, ενώ οι πυροσβέστες αντέχουν για τρίτη ημέρα «παλεύοντας» στο μέτωπο του οικισμού Σταυρού ώστε να μην περάσει εντός της κοινότητας.

Το χωριό πλέον δεν κινδυνεύει, καθώς έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες, ενώ έχει εκκενωθεί από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.