Πυκνοί καπνοί στον ουρανό, τιτάνια μάχη των πυροσβεστών, συνδρομή εναέριων μέσων και επί ποδός οι υλοτόμοι είναι η εικόνα που παραμένει να ισχύει για έκτη συνεχόμενη ημέρα στο δάσος της Δαδιάς μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις, η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά η όλη εικόνα της είναι βελτιωμένη ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη επαγρύπνηση ειδικά σε ό,τι αφορά στη νοτιοδυτική πλευρά προς Λευκίμη. Η ανησυχία εστιάζεται στην περίπτωση που αλλάξει η φορά του αέρα.

Γίνονται μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες, παρά τις δυσκολίες και το δύσβατο της περιοχής, να ανοίξει αντιπυρική ζώνη. Οι υλοτόμοι την έχουν ήδη χαράξει.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος απομάκρυνσης πληθυσμού από Λευκίμη.

Προληπτικά θα μείνουν κλειστές οι έξοδοι της Εθνικής Οδού. Ένα πούλμαν θα είναι σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφέρει πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις Δασικές Υπηρεσίες οι περιοχές που είναι σημαντικές για την πανίδα (Α1 ζώνη) δεν έχουν επηρεαστεί.
Στη Δαδιά θα επιχειρήσουν το πρωί 2 Τράκτορες, ένα Μι8, 2 Erickson, 2 PZL και ένα Chinook, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερο κύμα.

Επί τόπου βρίσκεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Δείτε το βίντεο


Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις πάνω από 25.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη. Από την πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη στη Δαδιά, συνεχίζει να πλήττεται το ώριμο δάσος μαύρης πεύκης. Κι αυτό είναι πρόβλημα, διότι δεν πρόκειται για άλλο ένα δάσος με πεύκα, αλλά για έναν μοναδικό τόπο όπου, μεταξύ άλλων, φτιάχνει τις φωλιές του ο μαυρόγυπας και άλλα είδη αρπακτικών πουλιών.

O γενικός διευθυντής Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ, Γιάννης Μητσόπουλος μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την κατάσταση που επικρατεί στη Δαδιά. Ο κ. Μητσόπουλος επεσήμανε πως η καταστροφή στο δάσος είναι ανυπολόγιστη, πολλά στρέμματα φυσικού πλούτου έχουν γίνει στάχτη και οι φωλιές των σπάνιων ειδών αρπακτικών πουλιών, έχουν καταστραφεί.

«Θα πάρει κάποιες μέρες ακόμη η φωτιά, είναι δύσκολη η περιοχή εκεί είναι δύσβατη, και τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται, γιατί το νερό που ρίχνουν συγκρατείται και δεν πέφτει κάτω λόγω της πυκνής βλάστησης. Στο μεγαλύτερο ποσοστό επεκτείνεται στο έδαφος. Τα ¾ του νερού από τα μέσα, συγκρατείται και δεν πέφτει στο έδαφος», ανέφερε αρχικά.

«Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από όλη την Ελλάδα, είναι μία ιδιαιτερη περίπτωση το μέρος. Την πρώτη μέρα η φωτιά ξεκίνησε έξω από το πάρκο και καταβάλαμε προσπάθειες να μην περάσει μέσα στο δάσος, ωστόσο η πρώτη μέρα χάθηκε, και δεν τα καταφέραμε. Έπειτα οριοθετήθηκε η φωτιά την Παρασκευή, αλλά μετά από μία μεγάλη αναζωπύρωση έγινε ανεξέλεγκτη. Ήταν μία ιδιαίτερη περίπτωση, το να προστατεύσεις έναν πυρήνα, με φωλιές από σπάνια αρπακτικά, θέλει ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Δώσαμε τις κατευθύνσεις και το Σαββατοκύριακο φτιάχτηκε μία αντιπυρική ζώνη για να σωθούν οι φωλιές αυτών των σπάνιων ζώων. Αλλάζει συνέχεια η πορεία του ανέμου και σύμμαχος μας είναι κυρίως η ταχύτητά του, που είναι συμβατή με την εποχή», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Έχουν γίνει διάφορες μελέτες, αλλά το θέμα είναι να εφαρμόζονται. Υπάρχουν αστοχίες. Πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και θα τα πάμε καλύτερα», κατέληξε ο κ. Μητσόπουλος.

Δείτε το σχετικό βίντεο

58 πυρκαγιές

Συνολικά είχαμε 58 δασικές πυρκαγιές, που ελέγχθηκαν άμεσα με την επέμβαση επίγειων και εναέριων δυνάμεων. Όσον αφορά στις σημαντικές πυρκαγιές ισχύουν τα εξής:
Στη Λέσβο: Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί περιμετρικά. Στη νοτιοανατολική πλευρά, έχουν δουλέψει τα χωματουργικά και η ζώνη και η πυρκαγιά έχει περιοριστεί. Οι δυνάμεις συνεχίζουν την κατάσβεση μικροεστιών. Το πρωί θα είναι διαθέσιμα 2 PZL, ένα Μι8 και 3 Τράκτορες.
Στα Κρέστενα Ηλείας: Η κατάσταση είναι πολύ καλή. Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και υπάρχουν μόνο καπνοί. Η δουλειά θα συνεχιστεί το βράδυ για πλήρη έλεγχο. Το πρωί θα εκτιμηθεί η κατάσταση και ανάλογα με τις ανάγκες θα χρησιμοποιηθούν εναέρια.
Στα Γρεβενά, περιοχή Τσακατούρα: Η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει σε περιοχή απρόσιτη από το έδαφος (μεγάλο υψόμετρο, μεγάλη κλίση). Για πέμπτη ημέρα έχει έκταση 50 στρεμμάτων. Το πρωί αναμένεται να επιχειρήσει ένα ΑΒ214 και αν χρειαστεί και ένα Μι8.