Του Σταύρου Παπαντωνίου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τον Απρίλιο του 2010 ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προσγειωνόταν στο ακριτικό Καστελλόριζο και με διάγγελμά του στον ελληνικό λαό ανακοίνωνε πως η Ελλάδα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές ανάγκες της και έπρεπε να μπει αναγκαστικά στον μηχανισμό στήριξης. Τέσσερα χρόνια μετά, η Μεγίστη δέχτηκε ξανά πρωθυπουργική επίσκεψη. Αυτή τη φορά ήταν ο Αντώνης Σαμαράς που προσγειώθηκε στο Καστελλόριζο για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός παρευρέθηκε στη δεξίωση που έδωσε ο ομογενής επιχειρηματίας και σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, Αντριου Λιβέρης, με αφορμή τα 60ά γενέθλιά του, στον τόπο καταγωγής του, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια διαφορετική διάσταση στη γιορτή, αφού ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν πλήθος από επιφανείς επιχειρηματίες, που συζητούσαν για -τι άλλο;- επενδύσεις.

ΛΙΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έφτασε στο ακριτικό νησί λίγο μετά τις 11.30 το πρωί του προηγούμενου Σαββάτου, και μάλιστα με «αεροπλάνο της γραμμής». Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος του νησιού, κ. Γιώργος Αχλαδιώτης, ο οποίος συναντούσε για πρώτη φορά τον Ελληνα πρωθυπουργό. Μετά τη σύντομη γνωριμία τους, κατευθύνθηκαν μαζί προς το λιμάνι, όπου ο Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του, Γεωργία, τακτοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο «Μεγίστη». Ωστόσο, δόθηκε ραντεβού ξανά στις 3 το μεσημέρι, σε μια όμορφη ψαροταβέρνα.

«Ο πρόεδρος τρώει ελαφριά», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο δήμαρχος του νησιού, καθώς το μενού αποτελούνταν από ψητό ψάρι και σαλάτα. Ο Γιώργος Αχλαδιώτης με το πρωθυπουργικό ζεύγος έμειναν στην ταβέρνα μέχρι τις 5.30 το απόγευμα. «Ρώτησε να μάθει για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί», λέει ο κ. Αχλαδιώτης, ενώ του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ήθελε αναλυτική ενημέρωση για κάθε πρόβλημα και μάλιστα επενέβη κατευθείαν με τηλεφωνήματα στους αρμόδιους υπουργούς. «Πήρε τηλέφωνο τόσο τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, όσο και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη», αποκαλύπτει ο δήμαρχος, σχετικά με δύο σοβαρά προβλήματα του νησιού, την έλλειψη γιατρού και ύδρευσης.



ΣΥΓΚΡΙΣΗ

Ο πρώτος πολίτης του ακριτικού νησιού μιλάει με κολακευτικά λόγια για τον πρωθυπουργό, αφού η εντύπωση που του άφησε ήταν η καλύτερη, ενώ δεν ξεχνά να κάνει και τη… σύγκριση με τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Αυτό που κατάλαβα είναι πως το Καστελλόριζο από το νησί του μνημονίου θα γίνει το νησί από το οποίο σημειολογικά θα ξεκινήσει η ανάπτυξη, στέλνοντας το μήνυμα σε όλη την πατρίδα μας». Η κουβέντα κατά τη διάρκεια του γεύματος αφορούσε συγκεκριμένα θέματα, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού. Χαρακτηριστικό είναι πως έγινε συζήτηση για τη λιμνοδεξαμενή. Πρόκειται για ένα έργο που θα λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης του νησιού και ταυτόχρονα θα εξοικονομήσει χρήματα, αφού τώρα η μεταφορά του νερού στοιχίζει περί τα 20.000 ευρώ. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως τα έργα θα ξεκινήσουν σύντομα, ενώ έδωσε και την απαραίτητη εντολή στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος, η σύζυγος του πρωθυπουργού, Γεωργία, ήταν διακριτική, αφού δεν παρενέβη, ενώ ο δήμαρχος αναφέρει και ένα περιστατικό που δεν είδε το φως της δημοσιότητας. «Το διάστημα που είδα τον Αντώνη Σαμαρά στο Καστελλόριζο γνώρισα έναν σπουδαίο άνθρωπο», λέει, καθώς με κλειστές κάμερες και χωρίς δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός μίλησε με ένα παιδί με ειδικές ανάγκες για περίπου ένα τέταρτο και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματά του, που σημείωσε σε ένα χαρτάκι.

Γύρω στις 6 το απόγευμα το πρωθυπουργικό ζεύγος πήγε ξανά στο ξενοδοχείο, καθώς το βράδυ ήταν προγραμματισμένη η δεξίωση του ομογενούς επιχειρηματία Αντριου Λιβέρη.


Δώρο στον «Μr DOW» το ελληνικό διαβατήριο

Στα 60 του χρόνια, και έχοντας πάντα την Ελλάδα στο μυαλό του, ο Αντριου Λιβέρης έχει πλέον και ελληνικό διαβατήριο. Ο διάσημος ομογενής επιχειρηματίας απέκτησε μόλις προχθές, και με κάθε επίσημη διατύπωση, ελληνική υπηκοότητα. Ο Αντριου Λιβέρης το περασμένο Σάββατο συζητούσε με τον πρωθυπουργό και τους αξιωματούχους που τον τίμησαν με την παρουσία τους στο ακριτικό νησί και εκεί «έσκασε» η αποκάλυψη… «Ξέρετε, δεν έχω ελληνικό διαβατήριο, παρά το γεγονός ότι και οι δύο γονείς μου ήταν Ελληνες», είπε και όσοι τον άκουσαν έμειναν εμβρόντητοι. Βέβαια, ο ίδιος δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να το ζητήσει, ούτε καν όταν η εταιρεία-κολοσσός που διευθύνει, η Dow, δημιούργησε εδώ τα πρώτα της υποκαταστήματα. Η εντολή δόθηκε και έτσι το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε άμεσα στην έκδοση σχετικού ΦΕΚ ώστε ο κ. Λιβέρης να πάρει το ελληνικό διαβατήριο. Για την ιστορία, που είναι πια γνωστή διεθνώς, ο παππούς του ομογενούς επιχειρηματία έφυγε το 1919 από το Καστελλόριζο, ξυπόλυτος, και έφτασε στο Ντάργουιν της Αυστραλίας, όπου και έφτιαξε, με πολλές δυσκολίες, την οικογένειά του.


Η επίσκεψη στη λιμνοδεξαμενή

Μια μέρα μετά τη δεξίωση που παρέθεσε ο Αντριου Λιβέρης στο ακριτικό νησί, ο πρωθυπουργός έκανε περιοδεία στο νησί με το αυτοκίνητο του δημάρχου. Πήγαν, μάλιστα, μέχρι την περίφημη λιμνοδεξαμενή, ένα έργο που «στοιχειώνει» την περιοχή, για… αυτοψία. Αφού έγιναν ξανά οι απαραίτητες επικοινωνίες με το αρμόδιο υπουργείο, ο πρωθυπουργός λίγο πριν από τις 11 και αφού ο δήμαρχος του έδωσε τιμητική πλακέτα, επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο με προορισμό τη Ρόδο.
«Moυ είπε ότι τα έργα θα προχωρήσουν σύντομα και μπορώ να σας πω ότι μέσα στην εβδομάδα μίλησα τόσο με το υπουργείο Υγείας όσο και με αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης. Φαίνεται το πραγματικό ενδιαφέρον που έδειξε ο πρωθυπουργός» λέει ο κ. Αχλαδιώτης.


Γλέντι με σούβλες, κρασί και πολλούς επιχειρηματίες

Ο κ. Λιβέρης, αν και έχει σπίτι στο Καστελλόριζο, έκανε τη δεξίωση στο κτήμα του Ελληνοαυστραλού φίλου του Νικόλαου Μύταρου. Το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, σε έναν μαγευτικό χώρο, δίπλα στο κύμα, με θέα το απέραντο γαλάζιο. Στο πάρτι ήταν καλεσμένοι δεκάδες επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, που είχαν φθάσει από την Παρασκευή με τις θαλαμηγούς τους ή με γιοτ που είχαν ενοικιάσει. Ο Αντριου Λιβέρης, που είναι ελληνικής καταγωγής, γεννήθηκε στην Αυστραλία και διαπρέπει στις ΗΠΑ. Ερχεται τακτικά στο Καστελλόριζο και στη Ρόδο και έχει πάθος με την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι από τα ηγετικά στελέχη της πρωτοβουλίας Hellenic Initiative, για τη στήριξη της χώρας εν μέσω κρίσης. Για αυτό και το μενού της δεξίωσης είχε ντόπιο κατσικάκι και λευκό κρασί, άφθονα καλοκαιρινά ορεκτικά, χωριάτικη και πράσινες σαλάτες, ενώ την τιμητική τους είχαν και οι… παραδοσιακές σούβλες, στις οποίες περιστρέφονταν αρνιά και κατσίκια, διαμορφώνοντας φυσικά ένα κατ’ εξοχήν ελληνικό σκηνικό.

Ο πρωθυπουργός έφτασε λίγο μετά τις 9 το βράδυ και μίλησε με σχεδόν όλους τους επιχειρηματίες. Ανάμεσά τους ήταν ο γενικός διευθυντής της Coca Cola, ο διευθύνων σύμβουλος της ΙΒΜ, οι πλουσιότεροι επιχειρηματίες της Αργεντινής και του Μεξικού, Αμερικανοί πολυεκατομμυριούχοι και πολλοί Ευρωπαίοι. Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, ο κ. Λιβέρης είχε επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου, οπότε και ανακοινώθηκε μια σημαντική συμφωνία, η οποία υπογραμμίζει την αναβάθμιση του πολυεθνικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας. Η IBM Corp. και η Dow Chemical Company (εταιρεία του Λιβέρη) θα αξιοποιήσουν το κέντρο παροχής υπηρεσιών που λειτουργεί η πρώτη στην Αθήνα, με στόχο να υποστηρίξει μηχανογραφικά τις δραστηριότητες της δεύτερης ανά τον κόσμο. Οι πληροφορίες των «Π» από τους παρευρισκομένους είναι πως ο κ. Σαμαράς στο πάρτι ήταν σαν να έκανε σύσκεψη σε κάποιο επιχειρηματικό λόμπι. Εδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις προθέσεις των επιχειρηματιών, ενώ μιλούσε για το πόσο προσφέρεται η χώρα μας για επενδύσεις. «Το κλίμα ήταν πολύ καλό, μπορώ να σας διαβεβαιώσω», λέει στα «Π» ο δήμαρχος Μεγίστης, που ήταν επίσης παρών στο μεγάλο πάρτι.