Συνεκπαιδεύσεις μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με βρετανικά και αμερικανικά μαχητικά σημειώθηκαν στις 28 Ιουλίου και στις 1 Αυγούστου, στο πλαίσιο προγραμματισμένων δράσεων και συνεργασιών του ΓΕΕΘΑ, που υλοποιήθηκαν από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Πιο συγκεκριμένα: Την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 και μετά από αίτημα της Βασιλικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου (RAF), διεξήχθη στο FIR Βουκουρεστίου εκπαίδευση μάχης διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training/DACT) μεταξύ δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block.52+ της 336 Μοίρας της ΠΑ, με δύο μαχητικά αεροσκάφη EF-2000 Typhoon της 3(F) Μοίρας της RAF, σε συνδυασμό με ένα αεροσκάφος τάνκερ τύπου Voyager της 903ης Εκστρατευτικής Αεροπορικής Πτέρυγος (903rd Expeditionary Air Wing/903 EAW) από την κομβικής σημασίας αεροπορική βάση της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου.
03_aug_003
03_aug_002

«Η εν λόγω δραστηριότητα συμβάλλει στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, προάγοντας το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.
02_aug_002_m

Την Δευτέρα 1η Αυγούστου 2022 και στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, διεξήχθη συνεκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ, με πτητικά μέσα του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου USS “HARRY S. TRUMAN” των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, στην ευρύτερη περιοχή του Ιουνίου πελάγους, δυτικά της Πελοποννήσου.

Στην προαναφερθείσα συνεκπαίδευση συμμετείχαν δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block.52+ Advanced της 337 Μοίρας από την 110 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσεως Λαρίσης και 4 μαχητικά αεροσκάφη F/A-18F από το USS “HARRY S. TRUMAN”, σε αντικείμενα εκπαιδεύσεως μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (DACT).
02_aug_002_f
«Η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο», όπως σημειώνεται επίσης από το ΓΕΕΘΑ.