Αποχώρησαν προ ημερών από την 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Λαρίσης το προσωπικό και τα πτητικά μέσα της 336 Μοίρας των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (USAF), μετά από μεταστάθμευση στη βάση επί 5 ολόκληρες εβδομάδες, από τις 7 Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο της ασκήσεως «CASTLE FORGE», που ήταν σε πλήρη εξέλιξη.
18_nov_004_03
Να σημειώσουμε ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά, εντός τετραμήνου, που ήλθαν στη Λάρισα μαχητικά αεροσκάφη δύο διαφορετικών Μοιρών της USAF, στο πλαίσιο αντίστοιχων ασκήσεων, και αυτή τη φορά παρέμειναν για μεγαλύτερο χρόνο από την πρώτη, ενώ ήδη, όπως έχει δημοσιευθεί στη «Διαύγεια», έχουν αναθέσει έργα ύψους 10 εκατ. ευρώ σε ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, για να τα εκτελέσει στην αεροπορική Βάση της Λαρίσης, ως επένδυση για μελλοντική νέα επιχειρησιακή τους ανάπτυξη. Όλα αυτά δεν πρέπει να ξενίζουν, καθώς γίνονται στο πλαίσιο της υλοποιήσεως της νέας αναβαθμισμένη ελληνο-αμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, που υπογράφτηκε στις 14 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτων, μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Άντονυ Μπλίκεν αντιστοίχως.
18_nov_003_03
Έτσι λοιπόν, στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ και κατόπιν συντονισμού μεταξύ EUCOM και ΓΕΕΘΑ, τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των μαχητικών αεροσκαφών F–15Ε Strike Eagle της 336 Μοίρας, της 4ης Πτέρυγος Μαχητικών στην Αερ.Βάση Seymour-Johnson της Βόρειας Καρολίνας, που όταν επιχειρούν στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων τελούν υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της USAFE και του προσωπικού υποστηρίξεώς τους, που είχαν μετασταθμεύσει στην 110 Π.Μ. στη Λάρισα από την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο της «CASTLE FORGE».

Η προαναφερθείσα άσκηση, πολύ σημαντική για τους Αμερικανούς, περιελάμβανε μία επιχειρησιακή ανάπτυξη μιας ολόκληρης Μοίρας και του προσωπικού υποστηρίξεώς της όλων των ειδικοτήτων (περί τα 300 άτομα συνολικώς), σε μία προωθημένη αεροπορική βάση, ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και από αυτήν σμήνη της Μοίρας θα πραγματοποιούσαν μετασταθμεύσεις σε προωθημένες συμμαχικές βάσεις κοντά στο μέτωπο των επιχειρήσεων.
18_nov_006_03_f
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η βάση ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών που θα χρησιμοποιείτο ως «μητρική βάση» (“Mother Base”) ήταν η Λάρισα, ενώ προωθημένες συμμαχικές βάσεις ήταν η βάση Ιγνατίεβο στη Βουλγαρία και Μπιρτσέα στη Ρουμανία, ενώ το «μέτωπο των επιχειρήσεων» ήταν η Μαύρη θάλασσα.

Η άσκηση «CASTLE FORGE» περιελάμβανε τρεις φάσεις:

Η πρώτη (11-17 Οκτωβρίου 2021) κατά την οποία οι Αμερικανοί εκπαιδεύονταν στην Ελλάδα αποκλειστικώς με την Πολεμική μας Αεροπορία.

Η δεύτερη (18 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου 2021) όπου η Αμερικανοί άρχισαν την εκ περιτροπής ανάπτυξη των σμηνών τους σε Βουλγαρία και Ρουμανία, με κοινές ασκήσεις με τις αεροπορίες αυτών των χωρών, αλλά και με τη συμμετοχή ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η τρίτη φάση (6-15 Νοεμβρίου 2021) κατά την οποία οι Αμερικανοί επέστρεψαν στη Λάρισα και συνέχισαν την εκπαίδευσή τους με την ΠΑ, ενώ προετοιμάζονταν και για την αναχώρησή τους.

Κατά την διάρκεια της παραμονής των Αμερικάνικων μαχητικών αεροσκαφών στην Ελλάδα, εκτελέστηκαν συνεκπαιδεύσεις και με τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και με την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένως, πραγματοποιήθηκαν πλήθος αποστολών Εναέριας Μάχης, Σύνθετων Αεροπορικών Αποστολών (επιθετικών και αμυντικών), αποστολών Προσβολής – Υποστηρίξεως Ναυτικών Δυνάμεων, συνεργασίας αεροσκαφών επιφυλακής με Μοίρες Κατευθυνομένων Βλημάτων, καθώς και αποστολές αεροπορικής υποστηρίξεως με τερματική καθοδήγηση πυρών.
18_nov_001_03
Πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα ελληνικά, αμερικανικά, βουλγαρικά, ρουμανικά και τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μικτές αποστολές, όπου μάλιστα, όπως σημειώνεται και σε σχετικό δελτίο τύπου των Αμερικανών, χρησιμοποιήθηκε ένα ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ και ένα τουρκικό αεροσκάφος τάνκερ για τον εν πτήσει ανεφοδιασμό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από αμερικανικής πλευράς, εκτός της 336 Μοίρας με τα F-15E, χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες φάσεις της ασκήσεως, και συνασκήθηκαν και αυτοί, το προσωπικό και τα μέσα της 37 Μοίρας Αερομεταφορών της USAFE, που εδρεύει στην τεράστια αεροπορική βάση του Ramstein της Γερμανίας και επιχειρεί με μεταφορικά αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών C-17A, καθώς και η 435 Μοίρα Συνεχούς Υποστηρίξεως, που ήταν υπεύθυνη για την επιχειρησιακή ανάπτυξη και μεταφορά του συνόλου του χρησιμοποιούμενου υλικού που απαιτήθηκε για τη συγκεκριμένη πολυήμερη επιχειρησιακή ανάπτυξη για 5 βδομάδες εκτός της βάσεώς τους.

«Οι παραπάνω ασκήσεις εκτελέστηκαν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ΓΕΕΘΑ και EUCOM, στο πλαίσιο της σταθερά αναβαθμιζόμενης πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, με κοινό στόχο την συμβολή στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.