Για την πορεία της πανδημία στη χώρα και την αύξηση στους θανάτους μίλησε η Πρόεδρος του EΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ενώ αναφέρθηκε και στον ιό του Δυτικού Νείλου.

«Τα νησιά είναι στο κόκκινο», τόνισε η κ. Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε ότι αυτή την εβδομάδα συγκριτικά με την προηγούμενη τα κρούσματα είναι 11% λιγότερα.

Ακόμα, σημείωσε ότι στα νησιά το ιικό φορτίο είναι αυξημένο, η μεταδοτικότατα είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να επιστρέφουν στην Αθήνα και να κολλάνε και τις οικογένειες τους. Για τον λόγο αυτό, η κ. Παγώνη προτείνει όσοι επιστρέφουν από νησιά να κάνουν τεστ.

Όπως επισήμανε, η παραλλαγή του κοροναϊού που απασχολεί αυτήν τη στιγμή είναι η Όμικρον 5, η οποία όπως ανέφερε είναι πολύ μεταδοτική, αλλά όχι θανατηφόρα.


Καμπάνια για τον εμβολιασμό μετά τις διακοπές

Σχετικά με τους θανάτους, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι καταγράφονται περίπου πάνω από 50 την ημέρα, με τους περισσότερους να είναι άνω των 75 ετών και με υποκείμενα νοσήματα, ενώ δεν είχαν κάνει την 4η δόση του εμβολίου.

Υπογράμμισε ότι μετά το τέλος τον διακοπών, θα πρέπει να γίνει μια καμπάνια για τον εμβολιασμό, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Επίσης, αναφορικά με τους θανάτους και την καταγραφή τους, η κ. Παγώνη υπογράμμισε ότι ο τρόπος καταγραφής δεν είναι σωστός, καθώς όπως είπε «αν κάποιος μπει στο νοσοκομείο για άλλη αιτία πχ. καρκίνο ή καρδιολογικό νόσημα και μέσα βγει θετικός στο κοροναϊό καταγράφεται σαν θάνατος από κοροναϊό. Αυτό δεν είναι σωστό στο εξωτερικό δεν γίνεται έτσι».


Για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα κρούσματα που καταγράφονται, σημείωσε ότι αυτό που φοβόμαστε είναι τις επιπλοκές, που είναι οι εγκεφαλίτιδες και οι μηνιγγίτιδες.

Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτές είναι σπάνιες.

Τέλος, σημείωσε ότι η περιφέρεια θα πρέπει να κάνει τους ψεκασμούς κάθε καλοκαίρι για τα κουνούπια.