Οι αναλύσεις του δικτύου Επιδημιολογίας λυμάτων έχουν δείξει ότι το τελευταίο διάστημα σταθεροποιείται η εικόνα της πανδημίας στα αστικά κέντρα. Την ίδια ώρα ωστόσο, δεν βρίσκεται σε ύφεση το καλοκαιρινό κύμα του κοροναϊού, καθώς η πανδημία έχει μεταφερθεί στην επαρχία και τα νησιά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Η διάδοση θα συνεχιστεί μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου, υποστήριξε ο καθηγητής, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Στη συνέχεια θα υπάρξει μια μικρή ύφεση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ιός θα φύγει από την κοινότητα, όπως συνέβη και με την Όμικρον 2. Με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή της κινητικότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα το φθινόπωρο, ένα επόμενο κύμα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο και να κορυφωθεί τον Νοέμβριο, τόνισε ο κ. Θωμαΐδης.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλό σενάριο είναι να παραμείνει η Όμικρον 5 στην κυκλοφορία, το κακό σενάριο είναι να εμφανιστεί μία νέα παραλλαγή, η οποία θα ξεκινήσει ένα νέο κύκλο μολύνσεων.

Εμβολιασμοί

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο καθηγητής τόνισε ότι τα εμβόλια που έχουμε σήμερα προστατεύουν από σοβαρή νόσο και είναι απαραίτητα για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, όπως είπε «με την έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων που στοχεύουν και στις μεταλλάξεις της Όμικρον, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα».