Ο δράστης που έκλεψε το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη, αποκάλυψε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, δέκα χρόνια μετά την κλοπή του… αιώνα, τόσο τον τρόπο που άρπαξε το μοναδικό έργο, όσο και γιατί το επέστρεψε

 «Ό,τι συνέβη, έγινε από την αγάπη μου προς την τέχνη», είπε ο «φαντομάς» Γιώργος Σαρματζόπουλος και συνέχισε: «Πιστεύω ότι ο οιοσδήποτε μπορεί να κάνει στην ζωή  του κάποια στιγμή ένα λάθος. Ήθελα να εμπλουτίσω την υπάρχουσα συλλογή που είχα τότε, η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη τώρα με κάποια έργα φημισμένων ζωγράφων». Αυτή είναι η εξήγηση που δίνει για την κλοπή το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη του ανεκτίμητης αξίας έργου του Πάμπλο Πικάσο «Γυναικείο Κεφάλι».

Όπως είπε έδρασε μόνος του και ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, αν και, όπως ισχυρίστηκε, όλα τα έκανε «από την αγάπη του για την τέχνη».

«Στα δέκα αυτά χρόνια είχε περάσει πολλές φορές από το μυαλό μου να επιστρέψω τα έργα, αλλά λόγω της οικογενειακής κατάστασης, είχα μικρά παιδιά, δεν το έκανα.  Δεν μπορεί να επιστρέψεις τα έργα, πάνω στα οποία βρίσκεται όλο σου το  είναι. Θα έπρεπε να τα εξαφανίσεις. Ο μόνος τρόπος είναι να περάσεις χλωρίνη και να τα καταστρέψεις για να μην υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία», συνέχισε.

Εθνική Πινακοθήκη: «Δύο χρόνια ήταν στο μυαλό μου η κλοπή του πίνακα»

Για έξι μήνες παρακολουθούσε τους φύλακες και όλο το προσωπικό της Εθνικής Πινακοθήκης για να γνωρίζει λεπτομερώς το πρόγραμμά τους.

Πήγαινε καθημερινά στην παλαιά Εθνική Πινακοθήκη, άλλοτε ως επισκέπτης, άλλοτε απ' έξω, παρακολουθούσε και ήξερε μέχρι και πότε κάπνιζαν οι φύλακες.

«Η σκέψη υπήρχε δύο χρόνια πριν. Να πάρω έναν οποιοδήποτε πίνακα αξίας και να τον προσθέσω στην συλλογή μου.  Ο καθένας θα μπορούσε να μπει από μια ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα, να σπρώξει με τα πόδια του μια γυψοσανίδα, αν έχει δεις και δυο ταινίες στο netflix, άνετα μπορεί να το κάνει», υποστήριξε.

Ο ίδιος που εξακολουθεί να δηλώνει λάτρης της τέχνης, έδωσε την δική του εξήγηση γιατί παράτησε σε ρέμα τα έργα τέχνης που έκλεψε με κίνδυνο να καταστραφούν.

«Όταν φτάνεις στο σημείο που καταλαβαίνεις ότι οι διωκτικές αρχές είναι από πίσω σου, κοιτάς να κρύψεις τα έργα. Τα έβαλα σε πολυεστερική θήκη πάρα πολύ καλά μονωμένα, η ασφάλεια είδε πως παραδοθήκαν και δεν είχαν πιθανότητες τα έργα να πάθουν το παραμικρό. Το σκεπτικό αυτό ήταν», είπε.

Ο «φαντομάς» της Εθνικής Πινακοθήκης, όπως έμεινε γνωστός, αποφυλακίστηκε και θα επιτηρείται με βραχιολάκι μέχρι να γίνει η δίκη του με την κατηγορία της διακεκριμένης κλοπής που είναι κακούργημα.

«Είναι μια διακεκριμένη κλοπή που είναι κακούργημα , έχει πλαίσιο που είναι από 10 ως 15 χρόνια κάθειρξη, ελπίζουμε να του αναγνωριστεί η μεταμέλεια», είπε ο δικηγόρος του, Σάκης Κεχαγιόγλου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αξία του συγκεκριμένου πίνακα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 50 εκ. ευρώ. Η καλλιτεχνική του όμως αξία είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς ο Πάμπλο Πικάσο είχε δωρίσει τον πίνακα ως τιμή για τους αγώνες του ελληνικού λαού και την αντίσταση κατά των Γερμανών  κατακτητών.