Σπείρα κλεφτών είχε ρημάξει ηλικιωμένους στη Θεσσαλονίκη.

Με τη μέθοδο τη απασχόλησης οι κακοποιοί έπαιρναν χρήματα και άλλα τιμαλφή από ηλικιωμένους και η λεία τους ξεπερνά τις 840 χιλιάδες ευρώ. Δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των είκοσι επτά (27) ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Χαριλάου – Αναλήψεως και ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις πράξεις της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και των διακεκριμένων κλοπών κατ’ εξακολούθηση.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι προαναφερόμενοι είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, με σκοπό τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων και συγκεκριμένα κλοπών με τη μέθοδο της απασχόλησης, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Παρίσταναν τους τεχνικούς

Αναλυτικότερα, τα μέλη του κυκλώματος, ενεργώντας από κοινού, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά και έχοντας διακριτούς ρόλους κατά περίπτωση, προσποιούνταν τους τεχνικούς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ανελκυστήρων κ.α. και με την πρόφαση βλάβης εντός της οικίας των υποψήφιων θυμάτων τους, εισέρχονταν στο εσωτερικό απ’ όπου αφαιρούσαν χρηματικά ποσά και κοσμήματα – τιμαλφή.

Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης τους ήταν:

  • Η επιλογή συγκεκριμένης ηλικιακής μονάδας ως υποψήφια θύματα (ηλικιωμένοι).
  • Ο εντοπισμός τους κυρίως σε περιοχές όπου λάμβαναν χώρα λαϊκές αγορές.
  • Η απασχόλησή τους κατά την είσοδο στην οικία τους.
  • Ο «εγκλωβισμός» τους σε συγκεκριμένο δωμάτιο, ώστε να μην έχουν εικόνα της κίνησης των δραστών στους υπόλοιπους χώρους της οικίας, πράγμα που πετύχαιναν με μετακίνηση ηλεκτρικών συσκευών προκειμένου να εντοπίσουν υποτιθέμενη βλάβη (π.χ. μετακίνηση ψυγείου, κουζίνας κ.λπ.).
  • Η μετακίνηση των δραστών από τις περιοχές κατοικίας τους (Νομός Αττικής, Νομός Μαγνησίας και Διαβατά Θεσσαλονίκης) προς τους στόχους τους, που βρίσκονταν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ακόμη και με νοικιασμένα οχήματα από εταιρείες, προκειμένου να αποφύγουν πιθανή σύνδεσή τους με αξιόποινες πράξεις.
  • Λεία πάνω από 800.000 ευρώ μέσα σε 9 μήνες
Με αυτή τη μεθοδολογία, κατά το χρονικό διάστημα από τέλη Μαΐου του 2021 έως τέλη Φεβρουαρίου του 2022, διέπραξαν τουλάχιστον 27 κλοπές, ενώ η αξία της λείας που αποκόμισαν (χρηματικά ποσά και κοσμήματα – τιμαλφή), εκτιμάται ότι ξεπερνά στο σύνολο τις 840.000 ευρώ.

Κατασχέθηκαν συνολικά πέντε (5) οχήματα, που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της ομάδας για τη μετάβασή τους στους τόπους διάπραξης των παράνομων πράξεων, τη διαφυγή τους απ’ αυτούς και τη μεταφορά των κλοπιμαίων.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των δραστών έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για συναφή αδικήματα.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των αδικημάτων που τελέστηκαν.