Ένα τεράστιο κήτος, μια φάλαινα-φυσητήρας, εθεάθη στα νερά του βορειοανατολικού Αιγαίου, με το γιγάντιο θαλάσσιο θηλαστικό να φτάνει σε μήκος τα 18 μέτρα και σε βάρος τους 57 τόνους, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος».

Όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος» σε ανάρτησή της στο Facebook, το τεράστιο θηλαστικό εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χίο, την Ικαρία και τη Σάμο, πάνω από τη θαλάσσια τάφρο που ξεπερνά τα 1.100 μέτρα σε βάθος. «Φυσητήρας στο βόρειο - ανατολικό Αιγαίο, καθώς συνεχίζουμε την επίμονη έρευνα στο ανοιχτό πέλαγος, στη μοναδική θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χίο, την Ικαρία και τη Σάμο, πάνω από τη θαλάσσια τάφρο που ξεπερνά τα 1.100 μέτρα σε βάθος» γράφει χαρακτηριστικά το «Αρχιπέλαγος» στην ανάρτησή του. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, «είναι ένα από τα 4 είδη θαλάσσιων θηλαστικών», που μελετούν «αυτές τις ημέρες σε αυτή τη μοναδική περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Όπως αναφέρει το «Αρχιπέλαγος», «ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) είναι το μεγαλύτερο οδοντοκήτος σε όλο τον πλανήτη με μήκος 8-12 μέτρα τα θηλυκά και 16-18 μέτρα τα αρσενικά και βάρος 24 και 57 τόνους αντίστοιχα. Έχει διάρκεια ζωής περίπου τα 70 έτη. Ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο είναι μικρότερος από 2.500 ενήλικα άτομα, ενώ η παρουσία τους αναφέρεται στις ελληνικές θάλασσες από την αρχαιότητα, με τις εντυπωσιακές για την εποχή καταγραφές του Αριστοτέλη». «Μόνο όταν γνωρίσουμε τον μοναδικό πλούτο των θαλασσών μας, μπορούμε να τις προστατέψουμε!» καταλήγει η ανάρτηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time στις 30 Αυγούστου 2022