Σε 560 αστικές πυρκαγιές και 158 δασικές πυρκαγιές κλήθηκε να επέμβει την τελευταία εβδομάδα το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, κατά τη διάρκεια της τακτικής εβδομαδιαίας ενημέρωσης για τις δασικές πυρκαγιές και τα καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, σε πολλές περιπτώσεις η έναρξη αυτών των πυρκαγιών προκλήθηκε και από την έντονη κεραυνική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε στον Ελλαδικό χώρο τις τελευταίες ημέρες.

Αναφορικά με τις δύο σεισμικές δονήσεις που εκδηλώθηκαν σήμερα το μεσημέρι και συγκεκριμένα 12.56 και 13.10 στη θαλάσσια περιοχή νότια - νοτιοδυτικά της Σάμου, τo Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ, όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, δεν έχει λάβει καμία κλήση για αναφορά τραυματισμού ή ζημιάς. Επιπλέον, συνολικά, το Πυροσβεστικό Σώμα από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 25 Αυγούστου 2022 έως σήμερα, κλήθηκε να επέμβει σε 912 περιπτώσεις παροχών βοηθείας καθώς τις προηγούμενες μέρες εκδηλώθηκαν στη χώρα μας ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, χαρακτηριστικά, χθες, Τρίτη 30 Αυγούστου 2022, κατά τις απογευματινές ώρες, στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στη περιοχή του Αγρινίου Αιτωλοακαρνανίας, εξαιτίας ισχυρής χαλαζόπτωσης και αυξημένης έντασης ανέμων, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, δέχτηκε 40 κλήσεις για κοπές δέντρων και αντλήσεις υδάτων.

«Παραμένουμε όλοι προσεκτικοί, ιδίως στις περιοχές όπου εκδηλώνονται ή αναμένεται να εκδηλωθούν καιρικά φαινόμενα. Αναζητούμε οδηγίες αυτοπροστασίας στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Με απλές κινήσεις μπορούμε να προστατευτούμε», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και προσέθεσε: «Δεν ξεχνάμε, επίσης, ότι ακόμη βρισκόμαστε εντός της αντιπυρικής περιόδου και είναι δεδομένο ότι δασικές πυρκαγιές θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται. Συνεπώς, το Πυροσβεστικό Σώμα εξακολουθεί να παραμένει σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τους».

Τέλος ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι η κυριότερη αιτία εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών είναι η ανθρώπινή αμέλεια και υπογράμμισε: «Πρέπει όλοι μας να επιδεικνύουμε πολλή προσοχή. Είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης, είναι ζήτημα προστασίας του εαυτού μας, των γύρω μας, του περιβάλλοντος».