Τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι λόγω Covid-19 συνεχίζουν να μειώνονται σε όλο τον κόσμο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει λόγο για «ευπρόσδεκτη ύφεση», η οποία όμως δεν πρέπει να αποθαρρύνει τους εμβολασμούς.

Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν 4,5 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις, αριθμός μειωμένος κατά 16% σε σχέση με την εβδομάδα που προηγήθηκε, ανέφερε ο ΠΟΥ από την έδρα του στη Γενεύη.

Τα νέα κρούσματα μειώθηκαν σε όλο τον κόσμο ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν παντού εκτός από την Νοτιοανατολική Ασία, όπου αυξήθηκαν κατά 15%, και στον Δυτικό Ειρηνικό όπου η άνοδος περιορίζεται στο 3%.

Νέο πανδημικό κύμα με άνοδο κρουσμάτων και θανάτων είναι πιθανό να έρθει στο βόρειο ημισφαίριο με την άφιξη του φθινοπώρου, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, χωρίς να αποκλείει την εμφάνιση νέων στελεχών του κοριναϊού.

Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν, τόνισε, καθώς η κάλυψη ακόμα και σε πλούσιες χώρες παραμένει χαμηλή, με το 30% του υγειονομικού προσωπικού και το 20% των ηλικιωμένων να παραμένει ανεμβολίαστο.

«Τα εμβολιαστικά κενά αποτελούν απειλή για όλος μας» είπε.