Πρόκειται για ένα πανέμορφo νησί του Αιγαίου, με φυσικό κάλλος, πλούσια ιστορία, πολλά αρχαία μνημεία, αξιόλογο πολιτισμό και τοπική γαστρονομία. Ωστόσο την τελευταία εικοσαετία η Ίος έχει αναδειχθεί στη διεθνή τουριστική σκηνή ως το ελληνικό νησί όπου το party δεν σταματά ποτέ. Κι ενώ με μια πρώτη ματιά αυτό ίσως να μην είναι και τόσο κακό, οι ακρότητες από κάποιους τουρίστες γίνονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών που αναζητούν την αυθεντική, αρχοντική, πραγματική εμπειρία που έχει όντως να προσφέρει η Ίος.

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και… γλεντζέδες απ’ όλο τον κόσμο κατακλύζουν κάθε χρονιά το νησί σε τέτοιο βαθμό που πλέον να απειλείται και από τον υπερτουρισμό. Το αποτέλεσμα; Το τοπικό χρώμα αλλοιώνεται ακόμα περισσότερο, το περιβάλλον αμαυρώνεται και κάθε Σεπτέμβρης βρίσκει το νησί πιο λεηλατημένο από ποτέ πριν. Όμως, η Ίος δεν είναι ένα τεράστιο beach club, σε αντίθεση με την αντίληψη που έχουν οι περισσότεροι γι’ αυτήν. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα του πολιτισμού του Αιγαίου, ικανό να προσφέρει δυνατές εμπειρίες, με τοπικό χαρακτήρα, σε κάθε ταξιδιώτη. Από το ιδιαίτερο γαστρονομικό της προφίλ και τη φυσική της ομορφιά μέχρι τις ξεχωριστές, φυσιοδιφικές αθλητικές δραστηριότητες σε στεριά και θάλασσα, η Ίος αξίζει κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση του χαρακτήρα της. Η απογοήτευση που εκφράζουν οι ντόπιοι κάτοικοι, πως η ζωή τους και ο τόπος τους θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και μίας αμφίβολης τουριστικής ανάπτυξης, είναι, ωστόσο, και το κλειδί για την αλλαγή και τη «διάσωση» της Ίου.

Paralia_Papa1

Η νέα τάση του slow travelling, που έχει πλέον εξαπλωθεί παγκοσμίως, μοιάζει με την τέλεια λύση και το νησί της Ίου είναι ο ιδανικός υποψήφιος για να τη φέρει στην Ελλάδα. Με έναν αστερίσκο. Η λύση αυτή οφείλει να έρθει μέσα από μια βιώσιμη τουριστική επένδυση, από κάποιον που θα μπορεί να αντιληφθεί πως ο πλούτος του νησιού δεν είναι μονάχα ο ήλιος και η θάλασσά του, αλλά και η ιστορία του νησιού, ο ρυθμός ζωής των κατοίκων, τα ιδιαίτερα έθιμα, τα τοπικά εδέσματα και το φυσικό του τοπίο. Χρειάζεται, λοιπόν, μια επένδυση σαν αυτή της οικογένειας Μιχαλόπουλου που, μέσα από τον Όμιλο Calilo, πραγματοποιεί αξιόλογο έργο στο νησί αλλάζοντας τον χάρτη του Τουρισμού σε αυτό.

Slow Travelling: η ταξιδιωτική εμπειρία αλλιώς

Το slow travelling αποτελεί τη νέα τάση στα ταξίδια διεθνώς και θέλει τη νοοτροπία των τουριστών να αλλάζει ριζικά. Η πανδημία και οι αλλαγές που επέφερε στην καθημερινότητά μας, η αναγκαστική παύση στην οποία μπήκε η ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, επέφεραν μια πολύ συνειδητή επιβράδυνση των ρυθμών με τους οποίους ξοδεύουμε και καταναλώνουμε το πολυτιμότερο asset της εποχής μας: τον ποιοτικό χρόνο.

Ο διεθνής τύπος, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, αλλά και τα προφίλ των χρηστών των social media αποτυπώνουν τη νέα ταξιδιωτική φιλοσοφία που θέλει τους τουρίστες να μετατρέπονται σε κοινωνούς της ζωής, όπως αυτή πραγματικά κυλά στους προορισμούς που επιλέγουν. Αρχαιολογικοί χώροι, θρησκευτικά ορόσημα, γραφικές ταβέρνες, μοναδικής ομορφιάς παραλίες, πανηγύρια και τοπικά έθιμα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των τουριστών που επιθυμούν να γεύονται την πραγματικότητα μέσα από το βίωμα και όχι τα instagram-ικά φίλτρα.

Αυτό ακριβώς το βίωμα είναι που δεσμεύεται να διαφυλάξει στο νησί της Ίου ο Όμιλος Calilo. Βάζοντας στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και την προστασία του φυσικού πλούτου, η οικογένεια Μιχαλόπουλου έχει σχεδιάσει και σκοπεύει να υλοποιήσει ένα καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και οικιστικής δόμησης. Η επένδυση που προτείνει έχει χαρακτηριστεί ως στρατηγικής εθνικής σημασίας και, έτσι, βάσει των όρων της έγκρισής της, διασφαλίζεται η υλοποίηση εξαιρετικά μικρού ποσοστού δόμησης μεταξύ 0.05 - 0.1 με αντίστοιχη μικρή κάλυψη διασφαλίζοντας πως το υπόλοιπο της γης, στο οποίο δεν θα γίνουν επεμβάσεις, θα παραμείνει «αλώβητο» και προστατευμένο από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, ώστε η φυσική ομορφιά της Ίου, η αυθεντική αίσθηση του τόπου και η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού να συνεχίζει να ευδοκιμεί. Η συνθήκη έγκρισης της στρατηγικής επένδυσης του Oμίλου κατοχυρώνει τις δεσμεύσεις αυτές με Προεδρικό Διάταγμα και έτσι οριοθετείται ουσιαστικά η τουριστική και οικιστική ανάπτυξη του νησιού, με τρόπο που εγγυάται τη βιωσιμότητα και αειφορία του.

Ο ρόλος τέτοιου τύπου επενδύσεων είναι καταλυτικός για τη μεταστροφή του τουριστικού κλίματος στο νησί – ενδεχομένως και σε όλα τα υπόλοιπα νησιά που πλήττονται από το φαινόμενο του υπερτουρισμού. Επενδύσεις που αναδεικνύουν την αυθεντικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας ενώ, παράλληλα, προσελκύουν υψηλής οικονομικής δυνατότητας επισκέπτες. Το βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που έρχεται ως παράδειγμα από την Ίο, δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία και, μέσα από την προσφορά αυθεντικών εμπειριών ζωής στο νησί, το οδηγεί σε μια νέα εποχή, αλλάζοντας το ταξιδιωτικό του προφίλ.

Έτσι, δημιουργείται η ευκαιρία για τον τουρισμό της Ίου, που αναδεικνύεται σε κορυφαίο slow travelling προορισμό, να αποτελέσει το πρότυπο για την αναβάθμιση του εθνικού τουριστικού προϊόντος, κάνοντας το brand «Ελλάδα» ακόμα πιο ανταγωνιστικό διεθνώς.