Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησαν για τα αυξημένα κρούσματα γρίπης και την επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας του κοροναϊού. Η συνύπαρξη της γρίπης με τον Covid-19 φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι έχει δημιουργήσει προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ότι, παρά την εύλογη ανησυχία που υπάρχει, η επιδημιολογική εικόνα την τρίτη χρονιά της πανδημίας δείχνει ότι δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για ΜΕΘ λόγω COVID, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει, ενώ υπάρχουν πλέον και οι αντιιικές θεραπείες.

Εξήγησε, επίσης, ότι η περιορισμένη εξάπλωση της γρίπης τα προηγούμενα χρόνια οφειλόταν στα μέτρα ατομικής προστασίας που χρησιμοποιούσε ο πληθυσμός, όπως οι μάσκες. Όσον αφορά τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κοροναϊό, τόνισε ότι θέμα επάρκειας δεν υπάρχει και σημείωσε πως η σύσταση είναι να εμβολιαστούν οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, τόνισε πως αν υπάρξει ανάγκη να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα.


«Είναι αντιμετωπίσιμα»

Από την πλευρά της, η Ματίνα Παγώνη επισήμανε πως δεν πρέπει να εκδηλωθεί πανικός, καθώς τέτοια εποχή εμφανίζονται τα κρούσματα γρίπης. Μεταξύ άλλων είπε: «Ο ΕΟΔΥ σωστά ενημέρωσε ότι υπάρχουν κρούσματα γρίπης, γιατί ο κόσμος πρέπει να ξέρει. Όμως, κρούσματα γρίπης και πριν τρία χρόνια υπήρχαν τέτοιες εποχές. Όχι ότι είναι πάρα πολλά, αντιμετωπίσιμα είναι. Απλώς δύο χρόνια φορούσαμε τις μάσκες, δεν είχαμε λοιπόν κρούσματα γρίπης. Τώρα έχουμε».

Σχετικά με τη γρίπη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε: «Τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη θα πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί για Η1Ν1, και όσο περισσότεροι εμβολιαστούν, στην έξαρση, τέλη Δεκέμβρη μέχρι Φλεβάρη, θα αντιμετωπιστεί όπως κάθε χρόνο».