Απολύτως ψευδείς είναι οι τελευταίες τουρκικές αιτιάσεις περί «εγκλωβισµού» («λοκαρίσµατος») τουρκικών µαχητικών F-16 από το αντιαεροπορικό σύστηµα κατευθυνόµενων βληµάτων S-300PMU-1 της Πολεµικής Αεροπορίας την 23η Αυγούστου, σύµφωνα µε υψηλόβαθµη πηγή του υπουργείου Εθνικής Αµυνας, που διέψευσε τις «διαρροές» του τουρκικού υπουργείου προς τα ΜΜΕ της γείτονος στις 26/8, αλλά και τα όσα εν συνεχεία υποστήριξε ο ίδιος ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

f16
Μάλιστα, η ίδια πηγή, ερωτηθείσα σχετικώς από τα «Π», είπε ότι «µακάρι η Τουρκία να πάει στο ΝΑΤΟ, όπως απειλεί, τα όποια στοιχεία υποστηρίζει πως έχει από τον υποτιθέµενο “εγκλωβισµό” των µαχητικών της από τους S-300. Εµείς το θέλουµε και την παρακαλούµε να το κάνει. Γιατί αφενός θα αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν εκποµπές ραντάρ από τους S-300 και αφετέρου θα καταδειχθεί η δική της αδυναµία. Και ίσως τότε θα πρέπει η Αγκυρα να εξηγήσει και στο ΝΑΤΟ τι δουλειά είχε να πετάνε τα µαχητικά της εκεί όπου πετούσαν, ενώ -αποδεδειγµένα αυτό- δεν υπήρχε τη µέρα εκείνη ΝΑΤΟϊκή εκπαιδευτική δραστηριότητα εντός του FIR Αθηνών».

Να θυµίσουµε ότι την 23η Αυγούστου 15 οπλισµένα F-16, 2 UAVs, συνολικά 27 αεροσκάφη, πραγµατοποίησαν 20 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 78 (!) παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου, δύο από τις οποίες ήταν υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά Καµηλονήσι και ∆ιβούνια, που είναι δυτικώς των Κάσου - Καρπάθου, κοντά στον 25ο Μεσηµβρινό, και η Αγκυρα επιζητεί να έχει το δικαίωµα ερεύνης - διασώσεως. Επιπλέον, οι Τούρκοι πιλότοι ενεπλάκησαν οκτώ φορές σε «σκληρές» αεροµαχίες µε τους Έλληνες πιλότους, που έσπευσαν να τους αναγνωρίσουν και να τους αναχαιτίσουν.

«Μακάρι η Άγκυρα να πάει στο ΝΑΤΟ, όπως απειλεί. Εµείς το θέλουµε και την παρακαλούµε», να το κάνει τονίζει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμη πηγή του ΥΕΘΑ


Τα τουρκικά µαχητικά, από τα οποία 15 ήταν οπλισµένα, έφτασαν σχεδόν στη µέση του Αιγαίου παρανόµως και ως τέτοια «άγνωστα ίχνη» αντιµετωπίστηκαν από τα µαχητικά της ελληνικής αεράµυνας. Επιπλέον, τα ελληνικά µαχητικά, στη διάρκεια των οκτώ εµπλοκών µε τα τουρκικά, τα εγκλώβισαν σε δύο περιπτώσεις. Τα µαχητικά και όχι οι S-300.

Εν καιρώ ειρήνης

Το αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστηµα S-300PMU-1, ρωσικής σχεδιάσεως και κατασκευής, εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της Π.Α. το 2000. Σε περίοδο ειρήνης, µε τον χαµηλό βαθµό συναγερµού που έχουµε τώρα, δεν είναι ανεπτυγµένα στις προωθηµένες τους θέσεις µάχης, αλλά βρίσκονται εντός του Αεροδροµίου Ηρακλείου. Αρα σε ένα τέτοιο πολιτικό αεροδρόµιο, σε τουριστική περίοδο, µε δεκάδες πολιτικά αεροσκάφη να προσγειώνονται και να απογειώνονται από αυτό, δεν µπορεί και δεν επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας των πτήσεων να εκπέµπει ραντάρ εγκλωβισµού στόχων ενός αντιαεροπορικού συστήµατος.

Επίσης, σύµφωνα µε απολύτως επιβεβαιωµένες πηγές των «Π», την ηµέρα εκείνη στην Αεροπορική Βάση της Σούδας µε την Αµερικανική Αεροπορική Εξυπηρέτηση προσγειώθηκαν και απογειώθηκαν 34 στρατιωτικά αεροσκάφη όλων των Κλάδων των Ενόπλων ∆υνάµεων των ΗΠΑ. Ειδικοί είπαν στα «Π» ότι δεν θα επιχειρούσαν τόσα αµερικανικά αεροσκάφη στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θα λειτουργούσε ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστηµα, που τα αεροσκάφη αυτά θα τα θεωρούσε εκ προοιµίου ως «εχθρικά». Αξίζει να σηµειωθεί ότι τυχόν εγκλωβισµός µαχητικού αεροσκάφους από επίγειο αντιαεροπορικό σύστηµα θεωρείται ως «εχθρική πολεµική ενέργεια». Και ως τέτοια αποφεύγεται, εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς από τη στιγµή της εκποµπής του ραντάρ η θέση του µπορεί πανεύκολα να εντοπιστεί µε απόλυτη ακρίβεια από τον εχθρό.