«Στηρίζω την κυβέρνηση όσον αφορά στη λήψη μέτρων εκεί που μπορούν να εφαρμοστούν όμως σχολεία, κολυμβητήρια ή πολύ περισσότερο εμείς που έχουμε κάνει ήδη 80% μείωση να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα ο δήμαρχος Ελληνικού -Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.

Αναφορικά με τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, ο κ. Κωνσταντάτος σημείωσε: «Με τη λογική της γιαγιάς μας, της παλιάς εποχής θα σας έλεγα ότι ό,τι κάνουμε οικονομία στο σπίτι μας και στο νοικοκυριό μας καλώς γίνεται. Καλοδεχούμενα είτε είχαμε ενεργειακή κρίση είτε δεν είχαμε. Τα μέτρα είναι λίγο θα έλεγα ατυχή αυτή τη στιγμή και άστοχα διότι δείχνουν μια καταγραφή οριζόντια και μας βάζουν όλους στο ίδιο σεντούκι. Ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης εδω και 2,5 χρόνια έχει αντικαταστήσει ήδη τον φωτισμό του όλο με led, το αποτέλεσμα είναι ότι εδώ και 2 χρόνια περίπου έχουμε εξοικονομήσει 4 εκατομμύρια κιλοβατώρες δηλαδή ενώ καταναλώναμε 5 εκατομμύρια κιλοβατώρες τη χρονιά με τον παλιό φωτισμό την επομενη που είχαμε τον νέο πέσαμε στο 1 εκατομμύριο κιλοβατώρες, 80%. Αυτό έχει αποτυπωθεί και σε χιλιάδες δεκάδες ευρώ ήδη οικονομίας όχι λόγω ενεργειακής κρίσης, λόγω της στρατηγικής που επιλέξαμε να μειώσουμε το ενεργειακό μας κόστος με αυτήν την επιλογή πριν από 2 χρόνια. Έρχεται τώρα η κυβέρνηση και λεει ''παιδιά 10% όλοι πάλι πιο κάτω''».

ΔΗΜ: Άρα εσείς θα πρέπει να βρείτε ένα τρόπο για να κάνετε ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση

«Δεν γίνεται αυτό διότι δεν μπορείς το 80% να το κανείς 90%, θα κλείσεις τα φώτα τελείως τότε. Δηλαδή ένας δήμος που έχει κάνει ήδη 80% δεν μπορεί να έρθει η κυβέρνηση να μου πει θα σου βάλω πέναλτι αν δεν κόψεις άλλο ένα 10%. Άρα πρέπει να μας αποσαφηνίσει ο υπουργός και η κυβέρνηση ποιους δήμους εννοούν. Δεύτερον, έρχεται η κυβέρνηση και λεει - πολύ καλά δεν το κρίνω- τα σχολεία ανοιχτά μέχρι τις 17:30 πλέον, τι μου λες τώρα δηλαδή; Μου λες ότι από την μια μου αυξάνεις τις ώρες λειτουργίας του σχολείου κι από την άλλη εγώ πρέπει στο σχολείο να πάω να κάνω 10% μείωση στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο που θα καίει. Πως θα το λειτουργώ εγώ το ολοήμερο με σβηστά φωτά και χωρίς θέρμανση; Τρίτο παράδειγμα το κολυμβητήριό μας, το πρώτο εξάμηνο του ’21 πληρώσαμε 40 χιλιάδες για φυσικό αέριο το ίδιο εξάμηνο του ‘22 πληρώσαμε 255 χιλιαδες, τι θα κάνω με το κολυμβητήριο; το κολυμβητήριο δεν είναι μόνο για αναψυχή πάει κόσμος για ιατρικούς λόγους, είναι η ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, είναι 1.000 παιδάκια που μαθαίνουν κολύμπι. Το νερό πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη αν πας να την κατεβάσεις για να εξοικονομήσεις 10% μπορεί οι αθλούμενοι να μην μπορούν να το χρησιμοποιήσουν», διευκρίνισε ο δήμαρχος Ελληνικού -Αργυρούπολης. 

Αναφορικά με τον ενεργειακό υπεύθυνο, ο κ. Κωνσταντάκος τοποθετήθηκε λέγοντας: «Ένα δήμο όπως το δικό μας δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τον ελέγξει γιατί έχουμε 15 κτήρια που χρησιμοποιούμε αλλού είναι η πολεοδομία, άλλο είναι το δημαρχείο, αλλού τα πολιτιστικά είναι δήμοι που χρησιμοποιούν πολλές εγκαταστάσεις ένας άνθρωπος μόνος του να ελέγχει τα κτήρια είναι αδύνατό. Θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ καλή συνεργασία των υπαλλήλων και φορέων προκειμένου να εναρμονιστούν σε αυτές τις οδηγίες και να τις ακολουθήσουν και δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στο ευαγγέλιο ότι 600 εργαζόμενοι θα τηρούν αυτό που θα δώσουμε ως οδηγία. Δεν μπορούμε να είμαστε εμείς από πάνω τους όλη μέρα και να έχουμε και πέναλτι μετά αν κάποιοι δεν λειτουργήσουν σε αυτή την κατεύθυνση».

Για τον οδοφωτισμό, είπε: «Το λεω ρητά και κατηγορηματικά εμείς φωτισμό δεν θα κλείσουμε, αυτό που θα κλείσουμε όμως σίγουρα είναι στις 10 η ώρα τα φώτα στα ανοιχτά γήπεδα, στις εγκαταστάσεις, στις παιδικές χαρές. Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουμε τον οδοφωτισμό, εμείς επειδή έχουμε βάλει smart πλατφόρμα εδώ και δύο χρόνια μπορεί να κατεβάσουμε λίγο την ένταση από τις 2-3 το βράδυ και μετά».

Για το χριστουγεννιάτικο στολισμό, ανέφερε: «Θα τον περιορίσουμε δραματικά δηλαδή αν εξαιρέσουμε τους πολύ εμπορικούς δρόμους και ίσως μια -δυο πλατείες που θα γίνουν εκδηλώσεις όλα τα άλλα δεν θα στολιστούνε. Γιατί είναι τρομερό το κόστος του στολισμού, ο κόσμο πρέπει να κατανοήσει ότι θα το κάνουμε για λόγους οικονομίας και να το υποστηρίξει».