Με αφορμή την προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλας.

«Μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια πολλών ετών διαμορφώθηκε ήδη από το ’18 ειδική περιβαλλοντική μελέτη, διαμορφώθηκε ήδη από το ’18 σχέδιο προεδρικού διατάγματος. Το ’19 δεν έγινε προεδρικό διάταγμα τότε προχώρησε το πρώτο προσωρινό μέτρο της υπουργικής απόφασης. Η υπουργική απόφαση τότε προέβλεπε ειδικές άδειες αλιείας το οποίο ήταν πρόταση όλων υμών, οι άδειες αλιείας δεν λειτούργησαν ποτέ και άρα στην πράξη αυτή την τριετία ήταν τελείως κλειστή. Η υπουργική απόφαση λοιπόν προέβλεπε αυτό το ειδικό καθεστώς αδειών γιατί αυτή είναι μια περιοχή που θα μπορούσε να ανοίξει, έτσι είχαν εκφράσει την άποψη όλοι οι φορείς, με πάρα πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις», ανέφερα χαρακτηριστικά ο κ. Καραβέλας.

Για τις ειδικές άδειες ψαρέματος, ο γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς σημείωσε: «Οι επαγγελματίες ψαράδες ανά τη χώρα φυσικά έχουν επαγγελματικές άδειες όμως η υπουργική απόφαση και το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος το εξειδίκευε ειδικά για συγκεκριμένες άδειες, με συγκεκριμένο καθεστώς διάρκειας 48 ωρών οι οποίες θα ανανεώνονταν. Στην ίδια την υπουργική απόφαση την οποία την εκδίδει το κράτος αναφέρεται ότι τις άδειες αυτές θα τις εκδίδουν οι Λιμενικές αρχές και είναι λυπηρό ότι σήμερα διαπιστώνουμε ότι κανένας φορέας δεν μπορεί να εκδώσει αυτές τις άδειες. Φέτος τον Μάιο αποφασίζει το υπουργείο να εκδώσει αυτή την υπουργική αποφαση χωρίς το καθεστώς των αδειών. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι εμείς ως οργάνωση δεν ρωτηθήκαμε για αυτό το θέμα. Δεν το εισηγηθήκαμε και δεν το επικροτήσαμε, είπαμε από την αρχή ότι είναι νόμιμη μεν οι άνθρωποι έχουν επαγγελματικές άδειες πλην όμως δεν έχει έλεγχο και μπορεί να ξεφύγει».

«Στην υπουργική απόφαση δεν έχει κανέναν περιορισμό στο μέγεθος του αλιεύματος, στην ποσότητα του αλιεύματος, στη διάρκεια της αλιείας. Δεν έχει ανοίξει στην ερασιτεχνική αλιεία και στη μέση αλιεία, έχει ανοίξει μόνο στην επαγγελματική αυτό όμως που γνωρίζουμε από τα δεδομένα είναι ότι σκάφη υπήρχαν όχι μόνο από τις Κυκλάδες υπήρχαν και από τα Δωδεκάνησα τα οποία ήρθαν να ψαρέψουν στη Γυάρο», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Το ΕΛΚΕΘΕ από τις δειγματοληψίες που έχει κάνει μέχρι στιγμής οντως είχε καταγράφει μια πάρα πολύ σημαντική αύξηση και στον αριθμό των ψαριών και στο μέγεθος των αλιευμάτων κ.ο.κ. Ένα στοιχείο να σας πω ότι από τις πειραματικές δειγματοληψίες που έγιναν έδειξαν ότι υπάρχουν από 2 έως 6 φορές περισσότερα ψάρια και σε βάρος από ότι είναι σε γειτονικές περιοχές οι οποίες δεν είχαν προστασία. Άρα η δημιουργία τέτοιων περιοχών είναι και θεσμική υποχρέωση της χώρας αλλά και σε πάρα πολλές περιοχές έρχεται ως πρόταση και επιθυμία των ίδιων των ψαράδων οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι ένα από τα μέτρα διαχείρισης που μπορούν να λειτουργήσουν», συμπλήρωσε.

«Τέτοια συστήματα είναι καινούργια συστήματα για τη χώρα μας ενώ σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου υπάρχουν εδώ και 10-15 χρόνια και λειτουργούν και φέρνουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Εδώ φάνηκε εκ των πραγμάτων ότι το σκέλος αυτό που αφορά τον έλεγχο είναι προβληματικό, είναι ελλειμματικό και έτσι δυστυχώς μπαίνουμε προ ενός διλήμματος το οποίο λεει ή το ανοίγω και το έχω ελεύθερο ή το κλείνω. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι μάλλον καλύτερο η περιοχή να μείνει κλειστή έως ότου τουλάχιστον μπορεί να λειτουργήσει με το καθεστώς αυτό των ειδικών αδειών», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Οι περιοχές αυτές έχουν ανάγκη ενός θεσμικού καθεστώτος το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη και αυτό με βάση το νόμο και τους θεσμούς είναι το προεδρικό διάταγμα και προεδρικά διατάγματα η χώρα μας όφειλε να έχει προχωρήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τρεις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στη χώρα μας έχουν προεδρικά διατάγματα και οι δύο από τις τρείς περιπτώσεις έγιναν μόνο με το μαστίγιο και την απειλή της ευρωπαϊκής επιτροπής», είπε κλείνοντας.