Τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε την οικονομική δυνατότητα να διοργανώνει το περίφημο Συμπόσιο της Σύμης σε διάφορα νησιά της Ελλάδας, δίχως να επιβαρύνονται οι προσκεκλημένοι του, ανάμεσα στους εκλεκτούς φιλοξενούμενούς του ήταν ο επί σειράν ετών μυστικοσύμβουλός του στο υπουργείο Εξωτερικών, Αλεξ Ρόντος, με τον γιο του, Ναθαναήλ. Μόνο οι μυημένοι στο Συμπόσιο της Σύμης γνώριζαν ότι ο νεαρός με τα τατουάζ, τα σκουλαρίκια στη μύτη και τη στρατιωτική βερμούδα, που κυκλοφορούσε σαν μοναχικός λύκος στις εκδηλώσεις του ιδρύματος «Α. Παπανδρέου», ήταν ο γιος του «γκρίζου» διπλωμάτη - όπως χαρακτηρίζουν τον πατέρα του όσοι θεωρούν ότι η εμπλοκή του στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας επί των ημερών του Γ. Παπανδρέου, και όχι μόνο, εκδηλωνόταν σε σκοτεινά μονοπάτια και αθέατες ατραπούς.

Οσο μυστική παραμένει για το Πανελλήνιο η δράση του Αλεξ Ρόντου στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα, άλλο τόσο άγνωστη είναι η οικογενειακή του ζωή και εν προκειμένω η ενδιαφέρουσα ιστορία του γιου του. Στα Συμπόσια της Σύμης ο Ναθαναήλ Ρόντος έκανε παρέα με την κόρη του Γιώργου Παπανδρέου, Μαργαρίτα. Συγκεκριμένα, πριν από μερικά χρόνια στη Σκιάθο, όπου είχαν πάει με τις σχέσεις τους, απέφευγαν τις πολλές επαφές με τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες του Συμποσίου, επιλέγοντας την τακτική της δημιουργικής περιφρόνησης, με κλειστές «μπιροκαταστάσεις», σε απόμακρα σημεία του νησιού του Παπαδιαμάντη. Ασφαλώς για τη στάση τους αυτή υπήρχε κατανόηση από τους γονείς τους, καθώς αμφότεροι στα νιάτα τους υπήρξαν επαναστάτες με ή χωρίς αιτία.

ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου εκείνη την περίοδο είχε σχέση με νεαρό από το Κολλέγιο Αθηνών και ο Ναθαναήλ Ρόντος φέρεται να συναναστρεφόταν με την κόρη γνωστού καθηγητή Οικονομικών, που επίσης ήταν στο Συμπόσιο της Σκιάθου.

Η ιστορία του Ναθαναήλ χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς, καθώς ως παιδί στερήθηκε την παρουσία του πατέρα του, αφού ο Αλεξ Ρόντος ήταν πάντα με μια βαλίτσα στο χέρι και ταξίδευε σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο των «επικίνδυνων» αποστολών που έπρεπε να φέρει σε πέρας. Για όσους γνωρίζουν τον υιό Ρόντο κάνουν λόγο για έναν «χαρισματικό άνθρωπο», που από τα εφηβικά του χρόνια επιχειρούσε να διοχετεύει την «ασίγαστη ενέργειά» του, δίχως να υπολογίζει τα όρια και τα στερεότυπα μιας «καθωσπρέπει» συμπεριφοράς και καλής δημόσιας εικόνας, επειδή ο πατέρας του ήταν ένας «ευγενής» παίκτης της διεθνούς διπλωματίας και των ελιτίστικων σαλονιών. Καμία σχέση ο γιος με τον πατέρα. Από τα εφηβικά του χρόνια έκανε την «επανάστασή» του, αδιαφορώντας για το τι θα «πει ο κόσμος» και ο περίγυρος του πατέρα του, που πάντα έδειχνε κατανόηση για την καλώς εννοούμενη «αντιδραστική» συμπεριφορά του.

Ο Ναθαναήλ Ρόντος μετέτρεψε σε συνειδητή φιλοσοφία ζωής το για πολλούς «προκλητικό» θεώρημα να «ζεις επικινδύνως», προβάλλοντας ακραίου τύπου επιλογές ως προς την πολιτισμική και κοινωνική του υπόσταση. Από το φωτογραφικό υλικό που ο ίδιος έχει αναρτήσει σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου να παρουσιάζεται ως ένας «ατσαλάκωτος τζιτζιφιόγκος» υιός διπλωμάτη, που τα τελευταία χρόνια έχει δαιμονοποιηθεί στην εγχώρια και ευρωπαϊκή πολιτική. Ο γιος του Αλεξ Ρόντου δεν κρύβει ότι είναι ένθερμος οπαδός του ψυχεδελικού ροκ, καθώς είναι βασικό μέλος σε heavy metal συγκρότημα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την επιλογή του αυτή έχει «χειροκροτήσει» και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επίσης ως νεαρός, τη δεκαετία του ’60, «περιόδευε» ως «ροκ κιθαρίστας» σε αντιχουντικές συναυλίες που διοργάνωνε η Ομογένεια σε Αμερική και Καναδά και σε άλλες «ειρηνικές» εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.


Απόντες από το φετινό Συμπόσιο της Σύμης

Στο φετινό Συμπόσιο της Σύμης, που διοργανώθηκε στις Σπέτσες, ο Αλεξ και ο Ναθαναήλ Ρόντος ήταν απόντες. Και αυτό διότι στο εσωτερικό της χώρας το κλίμα για τον πάλαι ποτέ έμπιστο συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου είναι βαρύ. Οχι μόνο επειδή τον τελευταίο καιρό το όνομά του ενεπλάκη στις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά πρώτιστα επειδή εκλήθη να δώσει εξηγήσεις στη δικαστική υπόθεση γύρω από το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο Αλεξ Ρόντος συνδέθηκε με τον Γ. Παπανδρέου στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Βορείου Αμερικής Ιάκωβος τού ανέθεσε να δημιουργήσει τη ΜΚΟ Ιnternational Οrthodox Christian Charity. Μέσω του τότε προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, γνώρισε τον Γ. Παπανδρέου ως αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και έκτοτε ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεννόησης. Το 1999, με αφορμή την υπόθεση Οτζαλάν, που κόστισε στον προκάτοχο του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, ο Αλεξ Ρόντος έλυνε και έδενε στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας. Χρίστηκε επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής  Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) και πρέσβης εκ προσωπικοτήτων.