Για την κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων προορίζονται τα χρήματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, οι οποίοι ανέρχονται σε 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας, Κωνσταντίνος Μαραγκογιάννης, προέβη σε τοποθέτηση διαδικτυακά, στο πλαίσιο της παρουσίασης της τελευταίας έρευνας του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΜΔΑΑΕ-ΚΜ). Τόνισε απερίφραστα ότι σκοπός είναι να καταρτιστούν περισσότεροι από 700.000 άνεργοι προϊόντος του χρόνου, αφού συνδυαστούν τα δύο εργαλεία. Eίπε, επιπροσθέτως, ότι «σκοπεύουμε, με το συνδυασμό των προαναφερόμενων δύο εργαλείων, να καταρτιστούν τα επόμενα χρόνια περισσότεροι από 700.000 άνεργοι και εργαζόμενοι».

Πόροι ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), δηλαδή τον μέχρι πρότινος ΟΑΕΔ, και πρόκειται να διατεθούν στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων. Πρόκειται να δοθεί έμφαση στην πράσινη και την ψηφιακή Οικονομία, για την κάλυψη του ψηφιακού χάσματος που υπάρχει στη χώρα μας.

Ο κ. Μαραγκογιάννης είπε ότι στα πρόσφατα προγράμματα κατάρτισης που «έτρεξε» η ΔΥΠΑ για 80.000 ανέργους και σε ένα που θα έρθει εντός του 2022 για πολλαπλάσιο αριθμό εργαζομένων «το 30% του ποσού επί του συνολικού που καταβάλλεται στους καταρτιζόμενους και στους όσους παρόχους καταρτίζουν, θα δίνεται μετά την πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ωφελούμενων. Στόχος μας είναι οι πόροι της κατάρτισης πιάνουν τόπο».

Επιπλέον, τόνισε πως εντοπίστηκε ότι, αφενός, σε μερικές περιπτώσεις, υπάρχουν χαμηλά ποσοστά κατάρτισης σε ομάδες πληθυσμού, αφετέρου, δε, υπάρχει μια τάση επαναλαμβανόμενης κατάρτισης σε αντικείμενα που πλέον δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η αναφορά στο Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας ήταν απαραίτητα, καθώς στόχο αποτελεί και «τα προγράμματα κατάρτισης να βασίζονται σε αυτό που προκύπτει από τις ανάγκες της αγοράς εργασίας».
anergia_kosmos

Σε ό,τι αφορά τον ορισμό του ανέργου, είπε ότι «είναι ο αναζητών εργασία και όχι αυτός που θέλει να μείνει άνεργος» και, αφού σχολίασε πως υπάρχει έντονη ενεργοποίησή τους, ισχυρίστηκε πως η ΔΥΠΑ έχει κιόλας τριπλασιάσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας αριθμητικά, σε σχέση με όσες υπήρχαν πριν το 2019.

«Για το 2022, στόχος είναι να δημιουργηθούν περισσότερες από 86.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ» σημείωσε και μίλησε για την αντιστροφή ρόλων σε ό,τι αφορά τον ΟΑΕΔ, που «λειτουργούσε ως παγίδα ανεργίας», όμως τώρα «μετεξελίσσεται σε έναν οργανισμό που θα στηρίζει τους ανέργους με νέα ψηφιακά εργαλεία και κίνητρα, όπως το επίδομα εργασίας».

Τέλος, είχε την ευκαιρία να υπενθυμίσει τη μείωση της ανεργίας σε ποσοστό 5,1% μέσα σε μία τριετία, δηλαδή το 12,2% του φετινού Αυγούστου που ήταν 17,3% το καλοκαίρι 2019, δήλωσε πως δημιουργήθηκαν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας στην αγορά και είπε ότι με βάση το το σύστημα «Εργάνη», η αναλογία προσλήψεων/απολύσεων καταγράφηκε θετική κατά 270.000 θέσεις για το πρώτο επτάμηνο του 2022.