Τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Εθνική Πύλη Αναπηρίας αποτελούν πλέον τη νέα διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας για πάνω από 300.000 πολίτες.

Πρόκειται για μια σύνθετη μεταρρύθμιση που υλοποιήθηκε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, και στόχο έχει να καταργηθεί οριστικά η υπέρμετρη ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία κάθε φορά που χρειάζεται να την πιστοποιήσουν προκειμένου να λάβουν μια σειρά από επιδόματα ή παροχές από την πολιτεία.

«Παρά τις πολύ φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, στη συνείδηση των ατόμων με αναπηρία, λόγω διαδικαστικών ελλείψεων, τα ΚΕΠΑ είχαν μετατραπεί από κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας σε κέντρα περιφρόνησης αναπήρων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση της νέας ψηφιακής υπηρεσίας. Μέχρι πρότινος για τη λήψη πιστοποίησης αναπηρίας απαιτούνταν 3 με 4 επισκέψεις στα ΚΕΠΑ. Σήμερα, με τη νέα διαδικασία καταργούνται οι αλλεπάλληλες επισκέψεις και αντικαθίστανται από την υποβολή μιας ηλεκτρονικής αίτησης στη σχετική πλατφόρμα του gov.gr (https:// ekepa.epan.gov.gr/kepa/web). Ο
αιτών εξετάζεται μόνο μία φορά από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή και στη συνέχεια λαμβάνει ψηφιακά την ενιαία ιατρική γνωμάτευση για τον φάκελό του. Ηδη μέσα στις 5 ημέρες λειτουργίας του νέου συστήματος έχουν υποβληθεί πάνω από 6.000 ηλεκτρονικές αιτήσεις για ΚΕΠΑ.

Επιπλέον, μέχρι χθες ίσχυε η πληρωμή παραβόλου 46 ευρώ για κάθε αίτηση πιστοποίησης. Το παράβολο αυτό πλέον καταργείται. Η καινοτομία της νέας διαδικασίας έγκειται επίσης στο γεγονός πως πλέον εκδίδεται μια ενιαία ιατρική γνωμάτευση, η οποία στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις παροχές του Δημοσίου (π.χ. για την υποβολή αίτησης για επίδομα ή σύνταξη αναπηρίας, για εξωιδρυματικό επίδομα κ.λπ.). Μέχρι χθες απαιτούνταν μια ξεχωριστή ιατρική γνωμάτευση για κάθε παροχή, με αποτέλεσμα οι πολίτες να περνούν ξανά και ξανά από επιτροπές για την πιστοποίηση της ίδιας αναπηρίας!

Ολες οι διαδικασίες γίνονται πλέον μέσα από την Εθνική Πύλη Αναπηρίας, τον νεοσύστατο κεντρικό ηλεκτρονικό κόμβο που δημιουργήθηκε και όπου όλοι οι πολίτες με αναπηρία έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες και πληροφορίες για την ταχεία εξυπηρέτηση ή ενημέρωσή τους, δίχως ταλαιπωρία ή κόστος.

Τα επόμενα βήματα

Τα ψηφιακά ΚΕΠΑ πρόκειται σύντομα να εμπλουτιστούν με νέες ψηφιακές υπηρεσίες και διευκολύνσεις προς όφελος των ατόμων με αναπηρία.

Συγκεκριμένα:

  • Καθιερώνεται το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα πιστοποιημένα άτομα με αναπηρία στη χώρα. Θα ξέρει το κράτος πόσα είναι τα άτομα αυτά ανά περιοχή και ανά πάθηση για να μπορεί να ασκεί αντιστοίχως και αποτελεσματικότερη κοινωνική πολιτική.
  • Θεσπίζεται η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, μέσω της οποίας θα αποδεικνύεται η ταυτότητα του κατόχου της και η ιδιότητα του ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου. Αυτή η σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα λειτουργήσει από την 1η Νοεμβρίου 2022 αναμένεται να διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους και στις συναλλαγές τους με τους δημόσιους φορείς.
  • Αναμορφώνεται το Ειδικό Σώμα Ιατρών (ΕΣΙ) των ΚΕΠΑ, στο μητρώο του οποίου θα εγγράφονται οι ιατροί που στελεχώνουν τις υγειονομικές επιτροπές. Θα εμπλουτιστεί με νέες και σύγχρονες ειδικότητες, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου αναμονής για αξιολόγηση από επιτροπή των ΚΕΠΑ. Είναι εντυπωσιακό πως μέχρι και σήμερα δεν υπήρχε ειδικότητα παιδιάτρου στα ΚΕΠΑ και οι εξετάσεις των παιδιών γίνονταν από παθολόγους.
  • Καθιερώνεται το Μητρώο Παροχών Αναπηρίας, στο οποίο καταγράφονται οι διευκολύνσεις, τα ωφελήματα και οι παροχές που δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία και οι ειδικότερες προϋποθέσεις για τη λήψη τους.
Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 1/10