Ελληνοφρένεια
Ελληνοφρένεια Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
diek-aigaleo
Ελλάδα

Καταγγελία ΣΥΔ: Τρανς γυναίκα έγινε θύμα ρατσιστικού περιστατικού σε ΔΙΕΚ στο Αιγάλεω

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, μέσω της καταγγελίας του ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ στον χώρο της Εκπαίδευσης

Τρανς γυναίκα έγινε θύμα ρατσιστικού περιστατικού στο Αιγάλεω, σύμφωνα με την καταγγελία του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, αφού φέρεται ότι δέχτηκε έντονα χλευαστικά σχόλια και αρνητισμό όταν επιχείρησε να εγγραφεί σε Δημόσιο ΙΕΚ της περιοχής.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, μέσω της καταγγελίας του καλεί το Υπουργείο Παιδείας να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ στον χώρο της Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την καταγγελία της τρανς γυναίκας και μέλους του ΣΥΔ, οι εκπαιδευτικοί και ο υποδιευθυντής αρνήθηκαν στην τρανς γυναίκα να την αποκαλούν με την ταυτότητα φύλου της, το επιθυμητό της όνομα και φύλο, ενέργειες που συνοδεύτηκαν με χλευαστικά σχόλια εναντίον της.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση, η συμπεριφορά των υπαλλήλων στο ΔΙΕΚ ήταν κακοποιητική και για αυτόν τον λόγο το Σωματείο ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο όλων των εμπλεκόμενων και καλεί το Υπουργείο Παιδείας να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ στον χώρο της Εκπαίδευσης.

Τι ακριβώς καταγγέλουν ότι έγινε στο ΔΙΕΚ Αιγάλεω

Εντός της καταγγελίας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών η τρανς γυναίκα που βίωσε το περιστατικό αναφέρει: «Την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 15.00μμ, πήγα σε δημόσιο ΙΕΚ στο Αιγάλεω, προκειμένου να ολοκληρώσω τη διαδικασία της αίτησης μεταγραφής μου.

Στη Γραμματεία του Ι.Ε.Κ., απευθύνθηκα σε μία κυρία η οποία -όπως η ίδια δήλωσε- ήταν Κοινωνιολόγος που τελούσε χρέη γραμματειακής υποστήριξης. Της εξήγησα ότι είμαι διεμφυλικό/τρανς πρόσωπο και ότι ασχέτως με το φύλο και το όνομα που καταγράφεται στα δημόσια έγγραφά μου, αυτοπροσδιορίζομαι ως θήλυ και της δήλωσα το επιθυμητό μου όνομα.

Στον ίδιο χώρο ήταν και ένας εκπαιδευτικός ο οποίος όταν με άκουσε, με κοίταξε περίεργα, ενώ κοιτώντας ταυτόχρονα και τα στοιχεία των εγγράφων μου, μού απάντησε χαρακτηριστικά: «Ότι γράφει η ταυτότητα σου, έτσι θα σε αποκαλούμε εμείς εδώ», ενώ παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησής μας, με αποκαλούσε στο αρσενικό γένος, φύλο και όνομα, ενώ αναφέρονταν στο πρόσωπο μου δυνατά, δημόσια μπροστά σε τρίτους ως «σπουδαστής».

Του επανέλαβα όσο πιο ευγενικά γινόταν, ότι είμαι τρανς γυναίκα και ότι θα έπρεπε να κάνει σεβαστή την ταυτότητα φύλου μου και να με αποκαλεί στο επιθυμητό μου όνομα και φύλο, αλλά ήταν ανένδοτος.

Σε κάποια στιγμή ήρθε στο γραφείο της Γραμματείας ένας κύριος ο οποίος -σύμφωνα με δική του δήλωση-, είναι ο υποδιευθυντής του Ι.Ε.Κ.

Του ανέφερα όλο το περιστατικό ενώ ήμουν ήδη σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση.

Με κοίταξε όλο ειρωνεία, ενώ η έκφραση του προσώπου του μόλις αναφέρθηκε ότι είμαι τρανς γυναίκα, έβγαζε κακία και μίσος. «Άκου να σου πω…», μου είπε επιτακτικά, «εμείς εδώ δεν θέλουμε τέτοια προβλήματα, αν σου αρέσει καλώς, αν δεν σου αρέσει φεύγεις», ενώ στη συνέχεια μου είπε χαρακτηριστικά: «και τώρα φύγε γιατί έχουμε και δουλειές, δεν θα ασχολούμαστε μαζί σου, υπάρχουν κι άλλα άτομα που περιμένουν στην ουρά…».

Έφυγα από το Ι.Ε.Κ. σε πάρα πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ενώ επικοινώνησα το περιστατικό με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών στο οποίο είμαι και τακτικό μέλος, ενώ παράλληλα μίλησα και με ψυχολόγο προκειμένου να υποστηριχθώ ψυχολογικά, λόγω της κακοποίησης που υπέστην».

Εντός του εγγράφου της καταγγελίας το Σωματείο επισημαίνει πως «η αναφορά, και ιδιαίτερα η ηθελημένη και εν γνώσει αναφορά, στο λάθος γένος και όνομα, στιγματίζει, κακοποιεί τα τρανς πρόσωπα και αποτελεί απεχθή βία για λόγους ταυτότητας φύλου, καθώς αμφισβητεί την ταυτοτική υπόστασή τους, θέτει σε διακινδύνευση την προστασία της προσωπικότητάς τους καθώς αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας των τρανς ανθρώπων αποτελεί η ταυτότητα φύλου τους, αποτελεί πολιτισμική και δομική βία που οδηγεί στη φυσική βία κατά των τρανς ανθρώπων, ενώ στρέφεται εναντίον μίας ομάδας ανθρώπων που υποφέρουν στο μέγιστο από τις διακρίσεις, τους αποκλεισμούς και τη βία».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

  • Δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του στην τρανς γυναίκα,
  • Καταγγέλλει με ευθύ και απερίφραστο τρόπο την ομοφοβία, την τρανσφοβία την αμφιφοβία και τις διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου που επικρατούν στο χώρο της εκπαίδευσης,
  • Επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια σε οποιαδήποτε περίπτωση που τα τρανς πρόσωπα κακοποιούνται στη δημόσια σφαίρα, όπου ανάμεσα στις μορφές κακοποίησης και έμφυλης βίας, εμπίπτει με σαφή τρόπο το misgendering,
  • Ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο όλων των εμπλεκόμενων, με σκοπό την λήψη των ενδεδειγμένων κυρώσεων ώστε να αποκατασταθεί η αίσθηση δικαίου στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και να καταδειχθεί πως οι προσβλητικές συμπεριφορές στη βάση της έκφρασης, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές.