Ο Frontex έστειλε τα συλλυπητήριά του για την τραγωδία ανοιχτά της Λέσβου και Κύθηρα, μέσω της εκτελεστικής διευθύντριάς του, Αίγια Καλνάγια, με επίσημη ανακοίνωση.

«Θέλω να στείλω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της χθεσινής (σημ. Τετάρτη) τραγωδίας στο Αιγαίο. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους γενναίους επαγγελματίες που έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν τις πολλές γυναίκες, παιδιά και άνδρες που βρίσκονται σε κίνδυνο» αναφέρεται ως δήλωση της κ. Καλνάγια στην ανακοίνωση για τα ναυάγια «ανοιχτά της Λέσβου».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση αναφέρονται και οι δράσεις του ευρωπαϊκού οργανισμού Συνόρων και Φύλαξης Παραλιών: «Τα ξημερώματα της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας - Διάσωσης (JRCC) ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ένα λετονικό αεροπλάνο και τρεις Πορτογάλοι δύτες διάσωσης που συμμετείχαν στην επιχείρηση του Frontex στην Ελλάδα βοήθησαν τις ελληνικές αρχές στον εντοπισμό των αγνοουμένων».

Επίσης, εν είδει ενημέρωσης σημειώνεται πως «89 άνθρωποι έχουν διασωθεί στη θάλασσα, ενώ 16 άτομα έχουν ανασυρθεί στη στεριά. Όσοι χρειάζονται ιατρική βοήθεια έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Δυστυχώς, έχουν χαθεί 18 ζωές».