Η Κάρολιν Μαλόνι, Αμερικανίδα πολιτικός και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, έζησε την εμπειρία, όπως συνήθως συμβαίνει για τους ξένους, της επίσκεψης στην Ακρόπολη και στο Μουσείο της Ακρόπολης την Πέμπτη. Την συνόδεψε η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, όπως και η πρόεδρος του Ευρωαμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών (EAWC) Λούλα Λόη-Αλαφογιάννη.

Η επίσκεψη άφησε το αποτύπωμά της στην Αμερικανίδα πολιτικό, όπως άλλωστε ήταν και ο στόχος, δηλαδή η προβολή του αιτήματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Η κ. Αυγερινοπούλου εξέδωσε ανακοίνωση, που περιέχει δηλώσεις της κ. Μαλόνι.

«Ο δυτικός πολιτισμός οφείλει ένα χρέος από ευγνωμοσύνη στον ελληνικό πολιτισμό που δεν μπορούμε ποτέ να το ξεπληρώσουμε πλήρως. Κάθε φορά που τα ηνία της κυβέρνησης αλλάζουν ειρηνικά χέρια οπουδήποτε στη Δύση, θα πρέπει να είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες στους Έλληνες για την εφεύρεση της Δημοκρατίας», είπε αρχικά το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, ενώ σχολίασε πως θέλει να ενώσει τη φωνή της με τη φωνή εκείνων που ζητούν από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους: το λαό της Ελλάδας.

Η Κάρολιν Μαλόνι έκανε ήδη κινήσεις που δείχνουν ότι θα επιληφθεί του ζητήματος με ζήλο. Αποκάλυψε πως επικοινώνησε με τον εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council), Έντι Ζεμενίδη, και προϊδέασε για συνεργασία των δυο τους, για την ίδρυση αμερικανικής επιτροπής που θα στοχεύσει στη δραστηριοποίηση των Αμερικανών για την επιστροφή των Γλυπτών.

Μάλιστα, απηύθυνε πρόσκληση στην κ. Αυγερινοπούλου, προκειμένου να παραστεί σε Επιτροπή στο Κογκρέσο προς υποστήριξη του επαναπατρισμού των Γλυπτών. Και οι δύο, εξάλλου, είναι μέλη του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών.